Şcoala cu
bune practici

45 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Încrederea în sine se învață și la școală. Atelierele „Dove – Ai încredere în tine” continua în școlile din România

Cadrele didactice știu că, pentru performanțele școlare, dincolo de inteligență, efort și motivație pentru învățare, încrederea în sine este esențială. Cât de confortabil se simt elevii în clasă, între colegi și cât de încrezători sunt în propria persoană? Răspunsurile la aceste întrebări pot face diferența dintre elevii cu un traseu armonios și elevii cu dificultăți emoționale.

Programul Dove-Ai încredere în tine pornește de la premiza importanței încrederii în sine de la vârsta adolescenței, susținând cadrele didactice care vor să implementeze, la clasă, ateliere pe acest subiect. Atelierul Dove - Ai încredere în tine acoperă subiecte precum:

  • influența rețelelor sociale asupra imaginii de sine a adolescenților;
  • presiunea socială în rândul elevilor, la școală și în mediul online;
  • modalități de promovare a unei imagini pozitive asupra propriului corp.

Programul Dove - Ai încredere în tine pune la dispoziția profesorilor toate resursele de care au nevoie pentru a organiza atelierul, acestea fiind disponibile pe site-ul Dove sau pe următoarele link-uri:

Când încrederea în sine a adolescenților este influențată negativ

Studiul Romania Beauty Confidence Report, realizat de Dove în 2021 arată că:

- 6 din 10 fete sunt atât de îngrijorate de felul în care arată încât aleg să nu participe la activități de viață obișnuite – sport, înot, școală, petreceri;
- 76% dintre fetele care au o încredere scăzută în propriul corp stau cel puțin două ore pe zi pe rețelele de socializare;
- 11 ani este vârsta de la care fetele din România încep să folosească filtre și programe de editare ale pozelor pentru postările pe care le fac în social media.

Din alte studii a reieșit că elevele care se consideră supraponderale (indiferent de greutatea lor reală) au rezultate școlare mai scăzute decât fetele mulțumite de greutatea lor. Mai mult, încrederea în sine scăzută continuă să afecteze și performanța profesională la maturitate.

Situațiile care pot afecta încrederea în sine și în propria înfățișare a adolescenților sunt numeroase:

  • Cyberbullying-ul sau hărțuirea în mediul online (comentarii răutăcioase, răspândirea de informații neadevărate despre o persoană, exluderea ei dintr-un grup sau dintr-o conversație online, postarea de fotografii sau materiale video umilitoare etc.);
  • Bullying-ul la școală – violența verbală sau fizică, umilirea în public sau excluderea dintr-un grup etc.;
  • Influența personalităților celebre care pot promova standarde de frumusețe nerealiste, față de care adolescenții și adolescentele se vor compara în mod nefavorabil;
  • Influența mass-media – conținuturile dedicate frumuseții și îmbunătățirii aspectului fizic, promovarea frumuseții fizice ca fiind principala calitate la care tinerii trebuie să aspire etc.

Cum puteți identifica elevii sau elevele care au o încredere scăzută în propriul aspect fizic? 

  • Discută frecvent despre celebrități și înfățișarea lor fizică perfectă, deseori promovată cu ajutorul imaginilor prelucrate;
  • Au comportamente alimentare nesănătoase (mănâncă prea puțin sau neregulat) sau dedică mult timp și efort exercițiilor fizice;
  • Se plâng frecvent de aspecte ale înfățișării lor fizice – greutate, înălțime, forma feței, culoarea pielii etc.;

Atelierul Dove - Ai încredere in sine îi ajută pe profesori să promoveze formarea unor atitudini sănătoase față de frumusețea fizică și a gândirii critice, abordând subiecte precum:

  • noțiunea de standarde de frumusețe și felul în care acestea fluctuează în timp, în funcție de idealurile fiecărei epoci;
  • consecințele încercării de a atinge standardele de frumusețe - o activitate de grup care îi ajută pe copii să conștientizeze și să exploreze presiunea standardelor de frumusețe în viața de zi cu zi.

Dacă ați decis să implementați atelierul la clasă și aveți nevoie de mai multe informații, puteți scrie un email la adresa contact@aiincredereintine.ro. La aceeași adresă puteți trimite imagini din cadrul atelierului pentru a primi apoi diploma de implementare și diplome de participare pentru elevi.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: intuitext | 21.09.2023 09:38 | 4720 vizualizări

Aflați mai multe despre Dove Ai Incredere In Tine

Mihaela Nabăr (World Vision România) despre programul Dove – Ai încredere în tine: “A se accepta pe sine și a fi mulțumit cu propriul corp este primul pas către încrederea în sine”

intuitext | 11.01.2024

0 comentarii

Un nou training gratuit pentru profesori, pe 12 octombrie 2023, susținut in cadrul proiectului ”Dove - Ai incredere în tine”

intuitext | 06.10.2023

0 comentarii

Programul „Dove – Ai încredere în tine”. Cum puteți consolida încrederea în sine a elevilor în noul an școlar

intuitext | 30.08.2023

1 comentariu

Cum predăm stima de sine la școală. Atelierul pentru adolescenți „Dove - Ai încrederea în tine”

intuitext | 30.05.2023

0 comentarii

17 Mai 2023 - Training online gratuit pentru profesori „Dove – Ai încredere în tine”

intuitext | 11.05.2023

0 comentarii

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 44 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

329 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN