Structuri textile – tricoturi


Elemente generale privind structura tricoturilor

Legătura lincs

Denumiri:

  • purl fabric, în limba engleză;
  • Links - Links (L - L), în limba germană;
  • mailles retournées, în limba franceză;
  • rovesciata, în limba italiană;
  • dvuhiznanocinaia gladi, în limba rusă.

Se deduce că denumirea din limba română provine de la cea din limba germană.

Tricoturile cu legătură lincs sunt formate dintr-o alternanţă de rânduri de ochiuri normale cu aspect faţă și spate, alternanţă ce determină raportul legăturii.

Întrucât în acelaşi şir se identifică ochiuri cu aspect faţă şi ochiuri cu aspect spate, pentru realizarea tricoturilor lincs, maşina trebuie să aibă două fonturi, cu posibilitatea de transfer fie a acelor (echipată cu ace cu limbă cu două capete şi canalele în prelungire, maşină lincs), fie a ochiurilor (maşini patent). Pentru reprezentarea structurilor lincs se consideră soluţia clasică.

Flancurile ochiurilor au poziţii diferite în puncte de legare inferioare şi superioare, ceea ce are ca efect dispunerea lor   într-un alt plan decât cel al tricotului. Aşadar, elementul caracteristic de apartenenţă care defineşte ochiul lincs îl constituie flancurile, plasate într-un plan ce formează un unghi oarecare cu planul tricotului (traversează grosimea tricotului).

Datorită poziţiei lor caracteristice, flancurile ochiurilor cu aspect faţă se înclină într-un sens, iar flancurile ochiurilor cu aspect spate, în sens contrar, astfel că buclele de platină plasate în acelaşi plan tind să se atingă. Din această cauză, în dispunerea reală, rândurile de ochiuri cu aspect faţă sunt mai puţin vizibile, fiind acoperite de rândurile de ochiuri cu aspect spate, la care buclele de ac şi de platină apar în prim plan; de aici şi denumirea de „tricot cu aspect spate pe ambele părţi”, aşa cum sugerează şi denumirile din limbile germană, italiană, rusă.

Între legăturile lincs şi patent se pot găsi similitudini legate de tipul raportului, prezenţa ochiurilor glat şi calculul numărului de ochiuri glat din raport.

În categoria tricoturilor lincs sunt incluse și tricoturile lincs cu desene lincs (links and links pattern în engleză, Links - Links Raster în germană și dessin mailles retournées în franceză), care au în structura lor ochiuri normale cu aspect faţă şi spate dispuse conform unui desen. Ele se constituie ca un caz particular al tricoturilor cu legături lincs, având în vedere următoarele argumente:

  • structura care se formează conţine numai ochiuri normale, deci este o legătură de bază;
  • pentru realizarea acestor structuri, maşina trebuie să îndeplinească acele condiţii precizate în cazul legăturilor lincs;
  • în structură se pot identifica pe lângă ochiuri glat, patent şi ochiuri lincs.

Cea mai răspândită structură lincs cu desene lincs are raportul minim b = h = 2 şi este cunoscută sub denumirea comercială „bob de orez”, din limba franceză, grain de riz.

Toate ochiurile prezintă atât flancurile, cât şi buclele de platină dispuse în alte plane decât cel al tricotului de unde şi denumirea dată acestora de ochiuri lincs cu bucle de platină patent.

În figura de mai jos este reprezentat grafic tricotul lincs 1:1.

tricot_lincs.jpg - 96KB

Propus de: dobre_alberto | 22.07.2021 11:01

 

Legătura patent

Denumiri:

  • double jersey (rib), în limba engleză;
  • Rechts - Rechts (R - R), în limba germană;
  • côte, în limba franceză;
  • maglie a costa, în limba italiană;
  • lastic, în limba rusă.

Tricoturile cu legătură patent sunt formate dintr-o alternanță de şiruri de ochiuri normale cu aspect faţă şi spate, într-o succesiune oarecare, ceea ce determină raportul legăturii patent.

Denumirea legăturii este însoţită şi de cifre, care indică succesiunea şirurilor de ochiuri faţă – spate din raport (de exemplu 1:1, 2:2, 2:1, 3:2 etc.); convenţional, prima cifră din raport semnifică ochiuri cu aspect faţă.

Datorită prezenţei în structură a ochiurilor cu aspect faţă şi spate, realizarea tricoturilor patent nu este posibilă decât pe maşini cu două fonturi. Poziţia acelor celor două fonturi, caracteristică obţinerii tricoturilor patent, este cea intercalată.

Elementul caracteristic de apartenenţă ce definește ochiul patent este bucla de platină situată într-un plan ce formează un unghi oarecare cu planul tricotului (traversează grosimea tricotului).

La tricotul patent, datorită poziţiei specifice a buclelor de platină, şirurile de ochiuri cu aspect faţă acoperă parţial sau total şirurile de ochiuri cu aspect spate, în funcţie de raportul legăturii, de unde şi denumirea de „tricot cu aspect faţă pe ambele părţi”. De fapt, la o uşoară întindere a tricotului în lăţime, sunt vizibile şi şirurile de ochiuri cu aspect spate. Această poziţie caracteristică a buclelor de platină patent conferă tricoturilor elasticitate în lăţime.

Alternanţa diferită a şirurilor de ochiuri faţă – spate determină existenţa mai multor legături patent, care au ca element comun prezenţa buclelor de platină patent, dar se deosebesc prin lăţimea raportului (înălţimea raportului fiind întotdeauna de un rând de ochiuri). Din acest punct de vedere, raportul poate fi:

  • regulat, dacă cifrele care îl definesc sunt identice, de exemplu 1:1 sau 2:2 sau 5:5;
  • neregulat, dacă cifrele sunt diferite, de exemplu 2:1 sau 1:4;
  • amestecat, dacă pentru exprimarea raportului se folosesc mai mult de două cifre (întotdeauna în număr par de cifre), de unde rezultă că se „amestecă” mai multe subrapoarte, de exemplu 1:1; 2:3 sau (1:2)×3; 2:1.

În figura de mai jos este reprezentat grafic tricotul patent 1:1.

tricot_patent.jpg - 80KB

Propus de: raicu_elena | 22.07.2021 10:51

 

Legătura glat

Denumiri:

  • single jersey (plain jersey), în limba engleză;
  • Rechts - Links (R - L), în limba germană;
  • jersey, în limba franceză;
  • maglia unita, în limba italiană;
  • gladi, în limba rusă.

Denumirea din limba română poate avea legătură cu cea din limba rusă, sau cu noţiunea de „glatt”, care, în germană, semnifică „neted”.

Tricotul cu legătură glat este format din ochiuri normale, toate având aspect de faţă pe o parte și de spate pe cealaltă.

Elementul caracteristic de apartenenţă este considerat bucla de platină, situată în planul tricotului. Asadar, ochiul glat are toate elementele în planul tricotului.

Legătura glat se realizează pe maşini de tricotat pe ace din acelaşi suport (fontură).

Deoarece, iniţial, la produsele în structură glat apărea la exterior acea parte cu ochiuri cu aspect faţă, se mai foloseşte şi denumirea de „tricot cu o faţă”; termenul este impropriu, întrucât orice suprafaţă are două feţe.

Tricotul cu legătura glat are un aspect neted, uniform.

Aspectul de față al tricotului este determinat de plasarea în prim plan a flancurilor de ochiuri, iar aspectul de spate este dat de dispunerea în prim plan a buclelor de ac și de platină.

Reprezentarea grafică a tricotului glat (aspectul pe față și aspectul pe spate) este prezentată în figura de mai jos.

tricot_glat.jpg - 76KB

Propus de: saulescu_alexandru | 22.07.2021 09:41

 

Legăturile de bază ale tricoturilor din bătătură

Tricoturile din bătătură cu legături de bază sunt formate numai din ochiuri normale, la care evoluţia firului delimitează un raport indivizibil.

În grupa tricoturilor de bază sunt incluse legăturile:

  • glat;
  • patent;
  • lincs.

Propus de: saulescu_alexandru | 22.07.2021 09:35

 

Legătură, desen, raport

Legătura (evoluţia firului) este definită de modul de înlănţuire a ochiurilor, respectiv poziţia spaţială a firului în structură.

Structura tricotului este dată de modul de dispunere a elementelor componente (exemplu: ochiuri normale, ochiuri reţinute, ochiuri duble etc.) în cadrul sistemului tehnic pe care îl reprezintă tricotul; este determinată de legătură şi de desen.

Desen – acea componentă a structurii care reprezintă un motiv artistic (geometric, floral, liber etc.); se poate obţine prin diferite tehnici, în cele ce urmează sunt abordate numai cele obţinute prin tricotare, caz în care se disting: desene de culoare, desene de legătură şi desene combinate.

  • Desenul de culoare se caracterizează prin ochiuri normale, realizate din fire cu caracteristici diferite, în principal de culori diferite.
  • Desenul de legătură presupune modificarea evoluţiei specifică ochiurilor normale sau introducerea firelor suplimentare; toate ochiurile sunt din fire de aceeaşi culoare (aceleaşi caracteristici).
  • Desenul combinat este realizat prin îmbinarea elementelor caracteristice celor două tipuri de desene.

Raportul este constituit din acea zonă din tricot care are caracter de repetabilitate.

  • Raportul legăturii este dat de numărul de şiruri şi rânduri de ochiuri după care se repetă evoluţia. Dimensiunile raportului de legare sunt:

- lăţimea raportului – reprezintă numărul de ochiuri pe direcţia rândului, după care evoluţia se repetă, în aceeaşi ordine;
- înălţimea raportului – reprezintă numărul de ochiuri pe direcţia şirului, după care evoluţia se repetă, în aceeaşi ordine.

  • Raportul desenului este dat de numărul de şiruri şi rânduri de ochiuri după care se repetă desenul.

Propus de: sontica_valentina | 21.07.2021 16:20

 

Rândul și șirul de ochiuri la tricoturile din bătătură

Rândul de ochiuri reprezintă succesiunea ochiurilor pe direcţia transversală (orizontală) a unui tricot (vezi figura, direcția A-A). Rândurile se numerotează de jos în sus, în ordinea tricotării, cu cifre romane.

Şirul de ochiuri reprezintă succesiunea ochiurilor pe direcţia longitudinală (verticală) a unui tricot (direcția B-B). Şirurile se numerotează de la stânga la dreapta, cu cifre arabe.

randul_si_sirul_de_ochiuri.jpg - 19KB

Propus de: raicu_elena | 21.07.2021 08:15

 

Aspectul de față sau de spate al unui ochi

Aspectul de față sau de spate al unui ochi (considerat din punct de vedere tehnologic) este determinat de poziția flancurilor ochiului în raport cu cele două bucle (vezi figura de mai jos).

Ochiul cu aspect faţă este ochiul care prezintă în prim plan flancurile, acoperind buclele de ac şi de platină.

Ochiul cu aspect spate este ochiul care prezintă în prim plan buclele de ac şi de platină, acoperind flancurile.

Aspectul ochiurilor determină și aspectul tricotului în cuprinsul căruia se află.

aspect_de_fata_si_de_spate_al_unui_ochi.jpg - 87KB

Propus de: saulescu_alexandru | 20.07.2021 18:08

 

Elementele de structură ale unui ochi normal de tricot din bătătură

Tipurile de ochiuri existente în tricoturi determină diversitatea acestora din punct de vedere structural.

Elementele de structură ale unui ochi normal din structura tricoturilor din bătătură sunt (vezi figura de mai jos):

  • două flancuri (fl: 2-3 şi 4-5);
  • o buclă de ac (b.a.: 3-4);
  • o buclă de platină (b.p. compusă din porţiunile 1-2 şi 5-6).

Bucla de ac reprezintă partea superioară a ochiului, de forma unui semicerc, care se sprijină pe acul maşinii de tricotat.

Bucla de platină este elementul de structură al ochiului, aflat la partea inferioară, care face legătura între flancurile a două ochiuri vecine din cadrul aceluiaşi rând de ochiuri.

Flancul este porţiunea de fir care face legătura între bucla de ac şi bucla de platină. Flancurile determină, prin lungimea lor, înălțimea ochiului.

Flancurile împreună cu bucla de ac formează corpul ochiului.

Punctul de legare este zona în care două porţiuni de fir vin în contact.

ochi_normal_tricot_din_batatura.jpg - 6KB

Propus de: dobre_alberto | 20.07.2021 16:33

 

Elementul structural de bază al tricotului

Tricotul este un produs textil format din ochiuri legate elastic între ele, dispuse sub formă de şiruri şi rânduri.

Elementul de bază al structurii oricărui tricotul este ochiul de tricot și se formează prin buclarea firului.

Structura tricoturilor este influenţată de modul cum sunt înlănţuite ochiurile pe direcţie longitudinală şi transversală.

Propus de: ceama_georgian | 20.07.2021 13:53

 

SARCINI DE LUCRU:

1. TEMĂ PENTRU PORTOFOLIUL PROIECTULUI:

Realizați o prezentare a structurii tricoturilor răspunzând la următoarele întrebări: Care sunt principalele elemente care definesc structura tricotului? Care sunt legăturile de bază ale tricoturilor simple? Care sunt elementele caracteristice de apartenență a acestora și cum se reprezintă grafic?

2. Rezolvați EXERCIȚIUL INTERACTIV ONLINE „OCHI NORMAL (TRICOT DIN BĂTĂTURĂ)”.

Exercițiul poate fi accesat aici:

https://learningapps.org/18473804

3. Rezolvați EXERCIȚIUL INTERACTIV ONLINE „STRUCTURI TRICOTATE”.

Exercițiul poate fi accesat aici:

https://learningapps.org/18477644

Termen: 01.08.2021.

Profesor coordonator,

Andrei Doina.

Propus de: andrei2na | 15.07.2021 10:54

 

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.