Structuri textile – tricoturi


Anunţuri

Publicarea materialelor elaborate în cadrul proiectului

15.07.2021

Portofoliile elaborate de elevi pe parcursul anului școlar 2020-2021 în cadrul proiectului „Structuri textile – tricoturi”, vor fi trimise pe adresa de email a profesorului coordonator, în vederea publicării în numărul 7 al revistei școlare „InfoTech”, editată de Liceul Tehnologic Special pentru Copii cu Deficienţe Auditive Buzău.

Termen: 01.08.2021.

Profesor coordonator,

Andrei Doina.



vedeţi toate anunţurile

Noutăţi

Determinarea proprietăților tricoturilor

Proprietăţile tricoturilor se apreciază printr-o serie de analize şi determinări.

Principalele analize şi încercări tehnologice la care sunt supuse tricoturile sunt următoarele:

  • determinarea înclinării şirurilor de tricot se realizează cu un raportor cu o precizie de 0,5o;
  • determinarea structurii tricotului (tipul tricotului, determinarea feţei tricotului, determinarea evoluţiei firelor şi stabilirea desenului de legătură);
  • determinarea fineţii maşinii de tricotat;
  • determinarea naturii şi a fineţii firelor;
  • determinarea desimii tricoturilor se realizează cu triconomul cu lupă textilă, cu un şablon special sau cu microscopul electronic;
  • determinarea masei tricotului pe metrul pătrat se realizează prin cântărirea a 8 epruvete de tricot cu dimensiunile de 250 ´ 250 mm, pe o balanţă cu precizie de 0,01 g, după care masa acestora se înmulţeşte cu cifra 2;
  • determinarea rezistenţei la străpungere se realizează cu ajutorul unui dinamometru şi constă în determinarea forţei de perforare a tricotului prin străpungerea sa cu o bilă metalică;
  • determinarea hidrofiliei tricoturilor.

Propus de: ceama_georgian | 22.07.2021 11:07

 

Legătura lincs

Denumiri:

  • purl fabric, în limba engleză;
  • Links - Links (L - L), în limba germană;
  • mailles retournées, în limba franceză;
  • rovesciata, în limba italiană;
  • dvuhiznanocinaia gladi, în limba rusă.

Se deduce că denumirea din limba română provine de la cea din limba germană.

Tricoturile cu legătură lincs sunt formate dintr-o alternanţă de rânduri de ochiuri normale cu aspect faţă și spate, alternanţă ce determină raportul legăturii.

Întrucât în acelaşi şir se identifică ochiuri cu aspect faţă şi ochiuri cu aspect spate, pentru realizarea tricoturilor lincs, maşina trebuie să aibă două fonturi, cu posibilitatea de transfer fie a acelor (echipată cu ace cu limbă cu două capete şi canalele în prelungire, maşină lincs), fie a ochiurilor (maşini patent). Pentru reprezentarea structurilor lincs se consideră soluţia clasică.

Flancurile ochiurilor au poziţii diferite în puncte de legare inferioare şi superioare, ceea ce are ca efect dispunerea lor   într-un alt plan decât cel al tricotului. Aşadar, elementul caracteristic de apartenenţă care defineşte ochiul lincs îl constituie flancurile, plasate într-un plan ce formează un unghi oarecare cu planul tricotului (traversează grosimea tricotului).

Datorită poziţiei lor caracteristice, flancurile ochiurilor cu aspect faţă se înclină într-un sens, iar flancurile ochiurilor cu aspect spate, în sens contrar, astfel că buclele de platină plasate în acelaşi plan tind să se atingă. Din această cauză, în dispunerea reală, rândurile de ochiuri cu aspect faţă sunt mai puţin vizibile, fiind acoperite de rândurile de ochiuri cu aspect spate, la care buclele de ac şi de platină apar în prim plan; de aici şi denumirea de „tricot cu aspect spate pe ambele părţi”, aşa cum sugerează şi denumirile din limbile germană, italiană, rusă.

Între legăturile lincs şi patent se pot găsi similitudini legate de tipul raportului, prezenţa ochiurilor glat şi calculul numărului de ochiuri glat din raport.

În categoria tricoturilor lincs sunt incluse și tricoturile lincs cu desene lincs (links and links pattern în engleză, Links - Links Raster în germană și dessin mailles retournées în franceză), care au în structura lor ochiuri normale cu aspect faţă şi spate dispuse conform unui desen. Ele se constituie ca un caz particular al tricoturilor cu legături lincs, având în vedere următoarele argumente:

  • structura care se formează conţine numai ochiuri normale, deci este o legătură de bază;
  • pentru realizarea acestor structuri, maşina trebuie să îndeplinească acele condiţii precizate în cazul legăturilor lincs;
  • în structură se pot identifica pe lângă ochiuri glat, patent şi ochiuri lincs.

Cea mai răspândită structură lincs cu desene lincs are raportul minim b = h = 2 şi este cunoscută sub denumirea comercială „bob de orez”, din limba franceză, grain de riz.

Toate ochiurile prezintă atât flancurile, cât şi buclele de platină dispuse în alte plane decât cel al tricotului de unde şi denumirea dată acestora de ochiuri lincs cu bucle de platină patent.

În figura de mai jos este reprezentat grafic tricotul lincs 1:1.

tricot_lincs.jpg - 96KB

Propus de: dobre_alberto | 22.07.2021 11:01