Şcoala cu
bune practici

49 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Profesorii, obligaţi să muncească opt ore pe zi. Cine îi controlează?

Teoretic, dascălii ar trebui să lucreze 40 de ore pe săptămână. Practic, în lipsa unui control riguros, fiecare lucrează cât îl lasă conştiinţa. În şcolile occidentale, cadrele didactice au program fix: încep la 7.00 sau la 8.00 dimineaţa şi termină după opt ore.

În multe ţări europene, dar nu numai, norma didactică e de 40 de ore. Programul e unul fix: începe la 7.00 sau 8.00 dimineaţa şi se termină după opt ore. Norma didactică include atât cursurile efectiv predate la clasă (în medie 21-22 de ore), cât şi pe cele de pregătire suplimentară cu elevii, de corectare a lucrărilor, de participare la sesiuni de pregătire pedagogică, şedinţele cu părinţii şi activităţile extracurriculare realizate împreună cu elevii.

Noua lege a Educaţiei din România cuprinde la art. 262 reglementarea potrivit căreia norma didactică a profesorului e de 40 de ore pe săptămână, adică de opt ore pe zi. O astfel de prevedere a mai fost promovată în 1998, pe vremea când Radu Vasile era premier. Atunci a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă prin care se stabilea timpul de lucru al profesorului la 40 de ore pe săptămână.

Norma didactică includea atât cele 18 ore predate efectiv la clasă, cât şi activităţi complementare procesului de învăţământ - nouă ore, trei-patru ore de pregătire metodică, două ore de comunicare cu familiile elevilor, patru-cinci ore de evaluare a şcolarilor (inclusiv cele petrecute în consiliile profesorale), o oră de dirigenţie, precum şi una-două ore de serviciu pe şcoală.

„Mergem pe încredere"

Practic însă, exceptând orele de predare la clasă, nimeni nu a ţinut evidenţa exactă a orelor lucrate de cadrele didactice. „În învăţământul românesc se prezumă faptul că profesorii se pregătesc acasă. Mergem pe încredere, pentru că nu putem controla. Fiecare munceşte după cum îl lasă conştiinţa. Am fost 18 ani director de şcoală şi ştiu că nu toţi dascălii respectă acest regim de lucru.

În Germania, de pildă, profesorul stă la şcoală opt ore pe zi, fără discuţie. Aşa ar trebui să fie şi la noi", a declarat Ştefan Vlaston, preşedintele EDU CER. Vlaston a adăugat că situaţia nu poate fi generalizată. Printre profesorii care muncesc cel mai puţin sunt şi cei de sport: „Dacă eşti profesor de educaţie fizică, ce lecţie să pregăteşti?"

Marius Nistor, preşedintele executiv al FSI Spiru Haret, susţine că profesorii nu lucrează opt ore la şcoală pentru că nu au spaţii unde să-şi pregătească lecţiile. „În unele unităţi se ţin cursuri în două-trei schimburi, unde să stea să-şi facă planurile pentru ore?"
Nistor este nemulţumit că în ultima vreme, profesorilor li s-a lipit eticheta unor bugetari care muncesc 18 ore, după care „trântesc uşa clasei şi pleacă acasă":

„Nimeni nu ţine cont că dascălul gândeşte subiectele pentru lucrări şi teze, corectarea acestora mai ia şi ea câteva ore. În ­weekenduri merge în excursii cu elevii, iar asta se face tot din bugetul lui de timp. Ca să avem calitate, dascălii trebuie să meargă la cursuri de formare profesională, la Casa Corpului Didactic, de exemplu, şi asta tot în timpul lui de lucru intră".

„Unii muncesc, alţii, nu"

Faptul că noua lege a educaţiei precizează numărul de ore de lucru pentru dascăli, nu înseamnă că aceştia vor fi obligaţi să stea în şcoală 40 de ore pe săptămână. „Nu avem de gând să-i legăm pe profesori de scaunul de la catedră!", a declarat Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Badea recunoaşte că există dascăli care „trag chiulul", dar spune că nimeni nu poate preciza proporţia acestora: „Unii muncesc, alţii, nu. Directorii şcolilor au instrumentele necesare pentru a contabiliza acest lucru, dar nu pot să vă spun dacă există vreun caz de profesor acuzat că nu a respectat programul de 40 de ore pe săptămână. Şi nu am găsit în minister niciun studiu pe acest subiect".

Prin legislaţia secundară ce urmează să apară se va şti exact, susţine Oana Badea, câte ore lucrează fiecare dascăl. Secretarul de stat nu a vrut să explice dacă în viitor se va introduce un program fix de opt ore la şcoală pentru dascăli, aşa cum se întâmplă în multe state occidentale: „Refuz să răspund la această întrebare", a replicat Oana Badea.

Cursurile noi presupun multă muncă

În învăţământul superior, tot conştiinţa profesorului e cea care dictează orele de muncă.  „Sunt profesori care predau acelaşi curs de ani de zile, în dorul lelii. Alţii vin cu un curs nou în fiecare an. Ei bine, cursurile nou-nouţe mănâncă mult timp. Pentru ele, profesorul munceşte în fiecare zi, chiar şi la sfârşit de săptămână", a spus Cristian Hatu, expert în educaţie al Societăţii Academice Române.

Cât lucrează dascălii în alte ţări

Dacă în România numărul de ore lucrate de un profesor nu sunt contabilizate strict, în alte ţări cadrele didactice au un program fix. În Coreea de Sud, dar şi în Germania şi SUA profesorii vin la şcoală dimineaţa la ora 8.00 şi lucrează opt ore. Profesorii americani se plâng chiar că media zilnică depăşeşte zece ore cu tot cu pregătirea lecţiilor şi  consultaţiile individuale acordate elevilor care nu reuşesc să asimileze suficient la clasă.

Schimbările sociale au mărit norma

Şi profesorii din Marea Britanie susţin că munca lor s-a extins mult, comparativ cu ceea ce era acum 10 ani, din cauza schimbărilor sociale. Părinţii au tot mai puţin timp pentru copii, aşa încât dascălii sunt cei care suplinesc o mare parte din educaţia de acasă. Până şi pauzele de prânz, povestesc dascălii britanici, sunt petrecute alături de elevi.

Pentru munca lor, profesorii din Marea Britanie primesc un salariu de 1.800 de euro pe lună, faţă de numai 200, în România. În Slovacia însă, unde salariile profesorilor sunt apropiate de cele din  România, elevii s-au situat pe locul 38 din 68 de ţări la ultimele testări PISA (evaluare standardizată internaţional a elevilor din preuniversitar).  Elevii români au ocupat locul 52. În urma şcolarilor din România s-au plasat doar cei din două state europene: Muntenegru şi Albania.

Sursa: Adevarul

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 15.12.2010 18:57 | 5226 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Aprecierea pozitiva

Echilibrul emotional

Comentarii (8)

0 0

21.12.2010 17:50 camelie25

Da, aveti dreptate.Eu sunt cadru didactic si lucrez cu copiii cu diferite deficiente asa ca merg la scoala imi fac norma zilnica , iar inainte sa imi incep programul sau dupa terminarea acestuia imi pregatesc materialele necesare pentru a doua zi. In scoala unde lucrez avem un calculator, o imprimanta pusa la dispozitia cadrelor, dar nu reusim cu totii sa le folosim ( ba cineva lucreaza cand tu ai nevoie, ba tusul la imprimanta s-a terminat, ba nu sunt foi si asa mai departe).Eu lucrez foarte mult cu fise de lucru pentru copiii mei, asa ca mi-am luat un calculator si o imprimanta.Stau la calculator cat vreau, printez cate fise vreau, fara ca cineva sa imi tina evidenta.Intr-adevar te poti pregati si fara calculator si imprimanta, dar nu reusesc sa duc la scoala toate materialele de care am nevoie.In zilele in care nu ma pregatesc la scoala, desigur ca ma pregatesc acasa.In legatura cu chiulul de la ore de catre profesor, aici consider ca tine de pasiunea pentru ceea ce face.A fi cadru didactic inseamna pasiune , incredere, sinceritate.A fi cadru didactic nu inseamna doar a te prezenta la ore, a te pregati la scoala sau acasa, inseamna si multe activitati extrascolare prin intermediul carora sa- i pregatesti pe elevi, pe copii, pentru viata.

0 0

21.12.2010 20:40 sergiu_constantin

Dar munca pe care o facem acasa cine o contabilizeaza (elaborarea de fise de lucru, subiecte pentru teze si lucrari, corectarea lor)? Dar activitatile de sambata, participari la cercuri pedagogice, olimpiade, concursuri, proiecte si numeroase alte materiale, cine le contabilizeaza? Este, fie naiv, fie rauvoitor (ca sa fiu bland) cel care afirma ca toti profesorii lucreaza doar 18 ore pe saptamana si au patru luni de vacanta pe an...or fi si colegi care fac asta, dar a generaliza ....

0 0

23.12.2010 08:10 floarebernad

Eu, spre exemplu sunt educatoare.Lucrez efectiv la clasa 6 ore/zi, asadar 30 ore pe saptamana. In fiecare luni Comisie metodica. Apoi vin Sedinta Consilului profesoral, Consiliul de administratie, sedinte cu parintii, consiliere. Cine-mi poate monitoriza pregatirea prealabila a demersului didactic? Multe materiale, conceperea proiectelor tematice, pregatirea copiilor pentru concursuri, activitati extracurriculare, publicatii, participarea la cursuri de formare continua, simpozioane, conferinte, parteneriate.....
Duminica activitati la biserica,ori in Oraselul copiilor.
Iata programul unei saptamani
Demersul la clasa
Dimineata participarea la Festivalul Nasterea Domnului, dupa masa la clasa
Desf. Concurs international Smarty, Activitate comuna in cadrul proiectului Prietenia cu copiii din Salard, Targ de jucarii la Casa de cultura, Conferinta internationala Spune nu violentei, Serbare de Craciun,Sambata Vizita la muzeul Militar-datini strabune, Duminica-Gradinita de duminica la Biserica Sf. Apostol Andrei.......

0 0

24.12.2010 21:53 stefanavoicu

Eu as sta cu placere la scoala sa-mi pregatesc materialele necesare, dar cine imi asigura calculator personal, materiale (tus, hartie) ???? Acestea le platesc din banii proprii.
In scoala nu avem acces la calculatoare, desi sunt foarte multe. Mai nou nu merge nici AEL-ul.
As vrea ca atunci cand ajung acasa gandul meu sa nu mai fie la scoala, ci la familia mea sau chiar la mine personal, pentru ca in ultimii ani m-am dedicat cu totul scolii, nu am avut grija de mine si m-am imbolnavit. Cine pretuieste acest lucru? Nimeni.
Cine stie cate nopti si zile am stat sa-mi pregatesc tot ceea ce avut nevoie pentru desfasurarea orelor?
Sa ni se ofere o baza materiala corespunzatoare si apoi sa ni se ceara sa stam 8 ore in cadrul institutiei de invatamant.

0 0

30.12.2010 20:27 sergiu_constantin

Câte ore-cur şi câte ore-cap prestează preşedintele Băsescu?
de Dan Odagiu

Fostul consilier prezidenţial Andrei Pleşu, în ultimul număr din „Dilema Veche", spunea că "un preşedinte nu trebuie să se dea pe sine drept exemplu de precaritate salarială. E aproape stingheritor să te afli în situaţia de a explica unui preşedinte de ţară că cele 16 ore de predare ale unui profesor au, ca fundal, lungi zile şi ani de pregătire, că actorii nu prestează strict două ore pe seară, ocupându-se, în restul timpului, cu tăierea frunzei la câini, că nu toate meseriile pot fi reduse, cum spunea, cândva, academicianul Grigore Moisil, la numărul de ore-cur petrecute la birou. E nevoie şi de ore-cap, greu cuantificabile".
Declarația lui Andrei Pleşu este inspirată dintr-un articol al fostului consilier prezidențial Zoe Petre. Aceasta explică pe blog cum stă treaba cu academicianul Grigore Mosil.
''Grigore C. Moisil, marele matematician în preajma căruia am avut privilegiul să petrec lungi ani, avea despre programele de lucru o opinie atât de des exprimată încât a intrat în folclorul moisilesc de bază. El (sau discipolii care îl imitau cu umor şi afecţiune, nimeni nu mai poate şti cu precizie) spunea aşa: Matematica NUu se face în orrrhe de birou. Dimineaţă când te scoli, faci matematică; când te speli pe dinţi, faci matematică, şi, dacă nu te speli pe dinţi, faci matematică atunci când nu te speli pe dinţi! Somat să-şi facă public programul de 8 ore de muncă, Grigore Moisil a prezentat odată o foaie de hârtie frumos lineată, pe care scrisese aşa:
Luni
ora 8 - ora 9.50: curs, Amfiteatrul Ţiţeica
ora 10 - ora 11.50: consultaţii, catedră
ora 12- ora 16: timp de gândire, în sectorul de Cultură al Parcului de Cultură şi Odihnă «I.V. Stalin».
Altădată însă, exasperat, i-a trimis rectorului o hârtie pe care scria, mare: Vă rog să precizaţi dacă vă referiţi la ORE-CAP sau la ORE-CUR", scrie Zoe Petre pe blog într-un material intitulat "Necrolog pentru Domnul Trandafir".
Dat fiind faptul că preşedintele Traian Băsescu a anunțat că domnia sa lucrează 16 ore pe zi, avem şi noi o întrebare: câte din aceste ore sunt, domnule preşedinte, ore-cur şi câte ore-cap? Nu de alta, dar după cum merge țara, e sigur că nu toate sunt ore-cap.

0 0

13.01.2011 22:39 amaliadana

Cât muncim?? N-am avut timp să stau să numar orele...oricum învăţământul este singurul domeniu în care pentru a-ţi putea practica meseria trebuie să aduci bani de acasă! Concluzia: învăţământul nu e numai vocaţional, dar e, ca şi politica, doar pentru cei bogaţi!Nu vă recunoaşteţi în descriere? Asta pentru că aruncaţi bani în stânga şi dreapta pe simpozioane şi reviste şi aţi rămas doar cu bogăţia sufletească, dragi colegi!
Cine ne controlează? Unii obsedaţi de a avea control asupra a tot ce mişcă dar mai ales ce nu mişcă. Cu mult respect pentru toate cadrele didactice, vă doresc sănătate!

0 0

25.01.2011 21:49 magdutacozma

Poate dl Băsescu se gândeşte şi la cei care nu au mijloc de transport.Plecăm de dimineaţă,facem 20 kilometri pe jos dus - întors în condiţii de iarnă(ger, viscol,drumuri înzăpezite),la şcoală nu avem căldură că de........nu ne dă ,,Partidul" lemne,copiii sunt din familii unde venitul este mic sau deloc,unii copii vin doar pentru măr şi biscuiţi că nu au ce mânca.M-am îmbolnăvit de frig şi elevii la fel.Şi îi pasă cuiva? De unde să scot PERFORMANŢA?
Singura mea dorinţă este ca preşedintele să lucreze măcar o zi,nu mai mult,în condiţiile inumane în care stăm noi,să-i clănţăne dinţii de frig şi totuşi să predea 4-5 ore în clasă.

0 0

03.03.2013 16:50 sergiusuciu

PAI FAPTU CA i pregatesc pe copii pentru concurs la educatie fizica cine ma platestes-te si pe mine sau cand merg in wekk la competiti aia nu se pune asa ca avem niste salari de mizerie nu ne punem noi cu germ sau frt unde chiar daca stau 8 ore au alte cond si au salar de 2-3 mii de euro asa ca sa nu fim penibili

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 24 evenimente

«IUNIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

592 voturi | 9 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN