Şcoala cu
bune practici

47 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Profesorii "cool" ai scolii romanesti


Profesorii fac rating la TV doar atunci cand sunt actori, fara voia lor, in filmulete care arata cum umilesc sau sunt umiliti de elevi. In ultima vreme au fost huliti ca fac greva si lasa copiii cu materia neinvatata, acuzati de mediocritate sau ca-si persecuta elevii prin note pentru a-i atrage la meditatii.

Pentru a afla insa cum arata profesorul ideal - cool - in opinia elevilor, am intocmit niste chestionare pe care le-am distribuit in cateva licee din Capitala.

N-am avut pretentia unui sondaj sociologic, dar din raspunsurile copiilor am reusit sa facem portretul-robot al profului ideal: cu mintea deschisa, apropiat de elevi, care se implica in proiecte extracurriculare, creeaza o atmosfera destinsa la ore, foloseste mijloace moderne de expunere a lectiei, are un sistem interactiv de predare.

Niste visatori

Am reusit sa identificam trei dascali care corespund portretului-robot: Codina Savulescu, profesoara de limba romana la "Mihai Viteazu", Gabriel Vranceanu - preda matematica la "Spiru Haret" si Anne Marie Carlan, profesoara de istorie la "George Cosbuc".

Pe scurt, dascali pasionati de munca lor, care nu merg la catedra doar pentru ca nu si-au gasit un loc bine platit in alta parte.

Ei muncesc pana noaptea tarziu pentru ca echipa de teatru a liceului sa se prezinte cum trebuie la festival, cauta sponsori pentru revista scolii, iar elevii le sorb vorbele si-i au drept modele. Pe acestia, tara ii plateste cu cateva milioane de lei pe luna. Niste visatori, ar spune pragmaticii despre ei.

Cu profa de romana la "Vama Veche"

Anul trecut, Codina Savulescu, profesoara de limba romana la Liceul "Mihai Viteazu", a primit de la elevi un tricou pe care scria: "Sunt alergic la prostie. Reactionez rapid".

L-a imbracat imediat si s-a mandrit cu el in cancelarie, in fata colegilor. "O profa cool", au spus elevii. Alta data a mers cu ei la un concert "Vama Veche". Este cocheta, are un aer occidental, inca tineresc, in ciuda celor 20 de ani pe care chiar ii implineste, in curand, de la intrarea in invatamant.

Se ocupa de Balul Bobocilor, de postul de radio al liceului, de revista scolii, a organizat cursuri de jurnalism, i-a implicat pe copii in proiecte desfasurate in parteneriat cu Muzeul Literaturii Romane. Si multe altele. "Spirituala, joviala, corecta. Simpatica, foarte simpatica", se mandreste Teodora, eleva in clasa a X-a, cu profa ei.

"Sa spunem prostii cu gratie"

"Este o persoana de la care, fie ca vrei sau nu, ramai cu ceva", o lauda Valentin. Si asta pentru ca lectiile ei nu sunt un monolog. Cand au invatat romanul "Ion", spre exemplu, au simulat un proces, cu acuzati si acuzatori, in care elevii s-au pus in pielea personajelor si a justitiarilor.

De altfel, ii incurajeaza sa-si exprime opiniile tot timpul. Chiar daca asta inseamna uneori "sa spunem prostii cu gratie", glumeste o eleva.

La dirigentie le vorbesc pe toate: de la cariera la amor. Iar pentru subiectele delicate e timp dupa ore sau acasa, pe messenger. Salariul ei? "Nici nu conteaza. Credeti ca daca mi-ar da cineva cu zece sau 20 de milioane in plus as pleca? Nu, pentru ca asta imi place sa fac si asta fac".

Viata in roz cu "dirigu’ Gabriel"

"Domnu’ Brete", porecla de pe vremea cand avea burta si o stavilea cu bretele, sau "dirigu’ Gabriel". Asa ii spun elevii din Liceul "Spiru Haret" profesorului de matematica Gabriel Vranceanu. Scund si agitat, cu gesturi largi si un zambet discret pe care-l afiseaza cu generozitate.

"Indiferent de problemele pe care le are, zambeste si glumeste, facandu-te sa vezi viata in roz", il complimenteaza Cristina, una dintre elevele lui.

Pe Marina a fascinat-o cu o abordare noua a teoriei dreptelor paralele. "Ne-a prezentat si o alta teorie decat cea euclidiana, aceea cum ca dreptele paralele s-ar intersecta la infinit.

O conceptie moderna, pe care am regasit-o si intr-un roman al lui Dostoievski". Cate un "cool" in vocabular, interes fata de problemele elevilor, cursuri cu prezentari in power point, tabere, filme, teatru, muzee si proiecte scolare cate poate duce.

Cu asta se ocupa profu’. "Trebuie sa-i fac sa inteleaga faptul ca, la finalul scolii, foaia matricola nu este cea mai importanta. Un portofoliu cu proiecte ii demonstreaza unui angajator ca tanarul care se afla in fata lui are o minte deschisa", stie profesorul.

Satisfactia nu vine pe card


Dupa cei 11 ani petrecuti in invatamant, statul il plateste pe "dirigu Gabriel" cu 11 milioane de lei. Satisfactiile insa nu vin la final de luna, pe card. Ci atunci cand, dupa multi ani de la absolvire, fostii elevi il suna pentru un "La multi ani!" sau "Ce mai faceti?".

Nu concepe ca elevii lui sa nu priceapa materia pe care o preda. "Daca vii pe stradute, de acasa la scoala, si nu te ratacesti, inseamna ca gandesti. Deci poti", le spune tot timpul.

"Domnul elev este rugat sa pofteasca la tabla"

"Poate ma iubesc pentru ca sunt un tip deschis la minte si pentru ca simt sinceritatea cu care ma apropii de ei", spune Gabriel Vranceanu. Poate de aceea il si invita la petrecerile lor. Copiii spun ca-l plac pentru ca e ironic.

"Dar simtim ca e gluma, nu rautate", spune Marina. Ii roaga frumos sa pofteasca la tabla, li se adreseaza cu "domnisoara" si "domnule" si pentru amuzamentul lor, dar si pentru ca in felul acesta "devin mai responsabili". Glumeste tot timpul, dar le da replici usturatoare daca ei "sar calul". Si asta le place. "Cel mai tare prof", transeaza lucrurile Cristian.

Provocare

Profesorul care-i face pe elevi sa gandeasca

Anne Marie Carlan, profesoara de istorie la Liceul "George Cosbuc", este campioana in cancelarie la xeroxat fise, harti, teste si orice alte materiale ce le-ar face viata mai usoara invataceilor.

"Ne prezinta istoria ca pe o poveste logica, uneori cu picanterii. Si are o deschidere catre internet neimpartasita de alti profesori", spune Gina despre profesoara ei. "Se imbraca modern, organizeaza dezbateri, este calma si de treaba", o completeaza Andreea.

Ca sa inteleaga mai bine iluminismul si sa le stimuleze creativitatea, profesoara le-a cerut sa faca un eseu comparand modul de propagare a ideilor iluministe in secolul al XVIII-lea si dezbaterile politice din "Poiana lui Iocan".

Si le-a placut la culme, pentru ca era altceva. A luptat ca in biblioteca scolii sa fie aduse carti noi de istorie, iar pentru acasa si-a cumparat, intr-o singura luna, carti de 7 milioane de lei.

Plus toate cele opt manuale alternative de clasa a XI-a, ca sa selecteze pentru elevii ei ce e mai bun din fiecare. Iar pentru aceste eforturi, salariul ei - de 6 milioane si jumatate - pare o gluma.

Noroc cu sotul, care castiga putin mai bine. "Imi place prea mult profesia ca sa nu fac astfel de sacrificii. La inceput imi venea sa plang cand vedeam, la sfarsit de luna, cati bani iau. Acum m-am obisnuit", admite calm Anne Marie Carlan.

Sursa: http://evz.ro/article.php?artid=282918

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: adumitrescu | 05.12.2006 14:54 | 6089 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (22)

0 0

05.12.2006 15:33 otto

"Satisfactia nu vine pe card.." HAHAHA

D-le ziarist! Va bateti joc de noi?

0 0

05.12.2006 15:53 cdiasimi

No comment. COOL!!!

0 0

05.12.2006 19:46 grigore_geta

Pe cand un portret al profului "nashpa" ? Cred ca in ochii multor copii cam asa sunt toti profii.

0 0

05.12.2006 22:19 sorinborodi

Bun,am inteles ca cei trei sunt intr-adevar 'cool',o spun fara ironie.Nu putem fi chiar toti asa.Este un teren abrupt,in care esti la 1 mm de ridicol.Cunosc genul.Profesori si profesoare care se uita prea mult la televizor,o vad pe d-soara profa de la Colegiul X din State,elevi naspa naspa de tot,ea sta cu dorsalul pe catedra,tac-pac trei povesti ,o relatie cu un coleg prof si el ,ceva,si toti elevii clasei ajung 'brici' in doua saptamani,in sensul ca sunt suuuupeeer asi la disciplina lui tanti profa.Iar relatia elev-profesor este exceptionala,ce sa mai vorbim.Voi credeti in asa ceva ?Sa fim seriosi.Mi se par chiar periculoase astfel de 'imagini'.Pot crea impresia (cui ?elevilor,poate parintilor) ca se poate invata iaca asa ,pocnind de trei ori din degete,intre doua chefuri monstruoase si trei istorioare cu amorezi.Ba lasa dom'le sa fie profesorul profesor,sa nu-l strige elevii pe numele mic,elevii sa invete ca doar de asta vin la scoala.Si sa invete chiar daca profesorul din fata lor nu pozeaza in papitoi sau mascarici.Si,in definitiv,este mai ales o chestiune ce tine de temperament.Dixit !

In concluzie,toata stima pentru profesorii care pot fi 'cool';bine ar fi sa putem fi toti asa.Dar si noi cei grasi cu burta si cu mina posomorata ne facem treaba,deci nu trageti,dom' Semaca !

1 0

06.12.2006 09:15 claudiagm

Eu sunt doar invatatoare, nu sunt profesor, dar as vrea sa cred ca nu munciti pentru un salar,fie el si asa mic(daca e asa, atunci va recomand sa va reorientati spre alte profesii mai "banoase" - e mai bine si pentru d-voastra si pentru copii). Ca sa -i intelegi pe copii, trebuie sa-i asculti, nu doar sa vorbesti si sa ceri ascultare. Pt. d-l Sorin Borodi, nu trebuie sa arati intr-un anume fel ca sa te indrageasca copiii(n-are nici o treaba cu "burta"), ci trebuie sa incercam cu totii sa-i determinam pe elevi sa invete daca nu de placere, ceea ce e ideal, atunci de teama de a nu ne dezamagi, caci suntem COOL in conceptia lor. Mesajul meu:schimbati-va metodele si mijloacele prin care predati, acceptati NOUL.

0 0

06.12.2006 13:12 vioscout

Felicitari pentru mesajul Claudieigm...O abordare directa si la obiect.Cool...

0 0

06.12.2006 15:09 agenda

claudiaqm , sunt convinsa ca esti f apreciata nu numai de catre copii ! felicitari ! mi-as fi dorit asa un invatator si pentru copilul meu. din pacate ...dar , totusi am cistigat ceva (desi a usturat sufletulul) l-a intarit as zice ca l-a tabacit pe bietul copil.a devenit mai "puternic " si mai imun...trebuie acceptat noul si gasit cu diplomatie si multa deschidere calea catre ei.inca odata felicitari !

0 0

06.12.2006 15:53 lucita

Eu sunt de acord cu claudiagm. Sunt prof. de matematica si pot spune ca sunt destul de apropiata de elevii mei, si chiar sunt foarte bucuroasa sa le dau si sfaturi pe mess atunci cand mi-o cer.A fi un bun pedagog inseamna si a le arata incredere, a-i asculta si incuraja... pastrand acea limita pe care unii au tendinta uneori de a o incalca.Iar chestia cu "burta" , pretextul d-lui sorinborodea...nu are nici o relevanta.(parerea mea).

0 0

06.12.2006 16:04 floricaplosca

Şi eu sunt învăţătoare şi împărtăşesc întru totul ideile colegei,d-na claudiagm.Noi,învăţătorii,suntem mult mai apropiaţi de copii şi ştim întotdeauna să găsim calea spre sufletul lor.Îi apreciez pe acei profesori "cool" care îşi fac şi treaba şi în acelaşi timp sunt şi prietenii copiilor.Bravo lor!

0 0

06.12.2006 20:00 professorbujor

Secvente reale sau imaginare care nu acopera realitatea.Pareri,impresii,atitudini,actiuni ,insule in ocean.Priviti realitate cu ochii larg inchisi!Este un indemn.

0 0

06.12.2006 20:03 ioanlup

Eu cred ca ar fi bine sa ne vedem fiecare de problemele pe care le avem! Doamnelor invatatoare, lucrati in niste conditii mult mai bune decat profesorii, un program de lucru lejer, o programa lejera, aveti sprijinul majoritatii parintilor(si nu numai!), si salarii vadit mai mari decat cei pe care ii criticati, daca ne referim la studii. Si inca asta nu e tot! Abia acum urmeaza... aveti niste suflete curate, gata sa se daruie, sa arate tot ce pot si ce stiu. Pentru ei sunteti totul! Ce se intampla mai apoi? E greu de imaginat, desi explicatii de tot felul sunt destule... In clasa a V -a, sunt inca mai mult decat dragi, apoi incet, incet devin irascibili, opaci la tot ce nu le convine, isi incearca "muschii", si ce e mai rau, uita rostul scolii. Te judeca, iti critica fiecare gest, nu te lasa sa te desfasori, nu-i lasa sa fie atenti nici pe cei care vor, ii catalogheaza "tocilari", o advarata moara careia trebuie sa-i faci fata cu modestele mijloace care le avem la indemana. Dintre acestea nota e cu doua taisuri. Pe cei mai multi ii intarata si mai mult. Nu va intrebati de ce sunt atat de putini profi "coool". Sunt acele exceptii care au un dar de la D-zeu: carisma. Ei sunt indragiti de toti: de la copii la bunici. Cu efort putin pot rasturna muntii. Dar ce facem noi, ceilalti. E clar ca, daca suntem unde suntem, avem cele mai bune intentii si ne straduim, dar o parte din puisorii dragalasi in clasa a V-a, devin interesati de cu totul alte probleme decat cele cuprinse de programele scolare. As vrea s-o vad atunci pe Doamna de mai sus!

0 0

06.12.2006 20:05 ioanlup

Vreau sa adug faptul ca ceea ce am spus mai sus nu inseamna ca nu am tot respectul pentru distinsele doamne invatatoare si distinsii domni invatatori!

0 0

06.12.2006 21:08 emese_d

D-le ioanlup, va puteti exprima opinia, dar va rog sa nu jigniti invatatorii spunand ca "au salarii vadit mai mari decat profesorii, daca ne referim la studii"! Multi invatatori au studii egale cu ale dumneavoastra.

Eu sunt educatoare (si mai rau!), dar cred ca nu ati vrea sa stiti ce studii am!

0 0

06.12.2006 23:17 ioanaahb

punct ochit, punct lovit....felicitari emese d

0 0

06.12.2006 23:33 emil

Toata stima pentru invatatori.

sa nu uitam ca EI sunt cei ce pun bazele educatiei unui copil. Sa le dea Dumnezeu putere de munca si curaj!

0 0

07.12.2006 00:50 live

Ehe...punctul acela cu "program lejer, programă lejeră" trebuie revizuit. Dacă ar fi să fac ABSOLUT toate documentele care se cer...aş cere mărirea zilei. La punctul cu studiile...prefer să mă abţin, căci nu s-au închis, încă, nişte răni.

Citind în articol despre domnul profesor care spune "domnule elev etc", mi-am amintit de lecţia susţinută anul trecut, în cadrul Comisiei Metodice. Acelaşi gen de adresare am şi eu, plus câte un "ok". Ei bine, unele dintre coleguţele mele de la şcoala la care am fost detaşată anul trecut au considerat că e aiurea să folosesc acest mod de exprimare care, cică, n-ar face cinste statutului...

Cât despre elevii de gimnaziu... În sala mea de clasă, după- amiaza, învaţă o clasă a VIII-a. Mari probleme am avut cu aceşti elevi, la început. Ironici, cu nasul pe sus etc. Acum ne înţelegem perfect, ne dăm cu părerea referitor la "care dintre tipii de pe afiş e mai cool", facem tot felul de glumiţe. Probabil, zic eu, contează modul în care îi iei. Dacă te simt "de-al lor", fără a exista "trasul de şireturi", e ok.

0 0

07.12.2006 10:33 ioanlup

D-na emese, cred ca nu ati citit cea de-a doua postare a mea cu privire la respectul pe care il am pentru invatatori si educatori. In ceea ce priveste studiile d-voastra nu fac decat sa confirme celelalte avantaje de care am vorbit. Cred ca o luam prea personal! Regret ca m-am simtit obligat sa va raspund.

0 0

07.12.2006 20:17 grigore_geta

As vrea sa stiu cati dintre acesti profesori cool raman in sufletul copiilor asa cum raman profesorii de la care au invatat cu adevarat ceva. Imi amintesc cu multa placere acum, cand pot judeca matur pe cei care m-au invatat si format in scoala, de profesorii bine pregatiti, chiar daca erau mai posaci, ne si certau, poate ne adresau si cate-o expresie nelalocul ei. Nu-mi mai amintesc, decat daca-mi propun, de profesorii "cu norma", care pozau in "amici", ne lasau sa invatam pe pofte si pentru nota, mascand astfel lipsa de competenta, slaba lor pregatire, lenea si lipsa de responsabilitate. Copiii sunt asa cum e societatea, cum sunt invatati. Daca se "prostesc" la gimnaziu, asa cum aratau colegii de mai sus, este pentru ca ei nu simt ca scoala este locul lor, iar aceasta nu este numai vina lor sau a noastra. este vina unui sistem care uneori le cere prea mult fara sa le dea nimic, alteori le cere prea putin, dandu-le prea mult. Ei nu mai inteleg nimic si putini sunt cei care incearca sa le explice, sa faca cu adevarat ceva pentru ei. Si e normal sa admire profesorii carora le pasa, sau doar aparent le pasa de ei. Daca acesti profesori sunt cu adevarat si bine pregatiti si bine intentionati si mai au si acel stil care lor le place, atunci bravo lor!

0 0

07.12.2006 23:57 despina6

Parerea mea este ca elevii "cool" au nevoie de profesori "cool", care sa ii inteleaga si sa le accepte aproape orice.....Eu nu cred ca intru in aceasta categorie atata timp cat le promit un tenis de masa abia dupa ce termina cu examenele.....Cu vorbitul pe messenger la fel.... M-am tot eschivat de fiecare data, motivandu-le ca acum ei trebuie sa invete, nu sa piarda timpul pe messenger. Asa ca i-am amanat tot pentru perioada de dupa examene....Tin insa legatura pe messenger doar cu fostii elevi.

Meseria de dascal iti impune dupa parerea mea o anumita prestanta. Mie personal imi sunt dragi elevii si meseria pe care o am, dar cu toate acestea, ori de cate ori am ocazia, nu ezit sa le mai fac si cate o morala. Stiu ca nu le place dar consider ca le prinde bine.Nu sunt de acord cu indulgenta si cu intelegerea exagerata a elevilor de catre profesori. Sa nu uitam ca noi suntem aceia care contribuim la educatia acestor copii/elevi/adolescenti. Ei trebuie sa ne simta alaturi de ei, dar trebuie sa ne si asculte atunci cand le-o cerem.

In alta ordine de idei sunt perfect de acord cu ceea ce s-a scris mai sus. Intr-adevar societatea in care traim ii bulvrseaza foarte mult. Ce sa mai inteleaga bietii de ei cand non-valoarea este promovata la tot pasul? Cum sa ii mai intereseze invatatura, cand vad ca se castiga mult mai multi bani altfel decat invatind???

0 0

08.12.2006 20:53 simona

degeaba ii invatam pe elevi si-i educam ca sunt si alte cadre didactice care fac altfel de educatie?! nu credeti?

0 0

08.12.2006 23:26 cameliarod

Nu cred ca atunci cand ati fost eleve/elevi deci acum 20-25 de ani s-a pus problema de a fi cool nu pt ca nu se stia termenul ci pt ca era un respect f mare fata de dascal si mai ales fata de invatatura.Acum cum amintea si colega noastra (despina9) se promoveaza non-valoarea incepand de la capul pestelui.De ce oare noi profesorii care acum avem 40-45 de ani nu putem intelege comportamentul colegilor nostri abia iesiti din facultate si care spun ei sunt cool?pentru ca noi am primit o altfel de educatie, o educatie a respectului fata de valorile culturale si fata de cei ce ne invatau si culmea noi si acum ii salutam si respectam pe fostii nostri dascali si ei bietii nu stiau de cool!!

0 0

12.12.2006 19:13 jalba

cine iubeste cu adevarat profesia si elevul gaseste acele cai prin care sa se faca si iubit (indiferent de varsta si burta )si sa-si insuseasca si cunostintele necesare...Elevii nu respecta prostia si simt falsa dragoste...indiferent de care ar fi ea...

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 32 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

430 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN