Şcoala cu
bune practici

47 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Activitățile nonformale -rol important în dezvoltarea personalității elevului

Învăţământ gimnazial | Limba şi literatura română

Propus de: saritinha | 03.09.2022 21:05 | Revista cadrelor didactice nr. 89/2022 | 323 vizualizări

În acest articol am expus câteva dintre activitățile nonformale desfășurate în școala noastră . Aceste activități au fost organizate de mine și realizate în colaborare cu alți colegi din școală.

Activitățile nonformale – rol important în dezvoltarea personalității elevului
Prof. Ionela Apetrei, Școala Gimnazială Valea-Seacă, jud.Iași

Într-o lume globalizată, școlile trebuie să urmărească din ce în ce mai mult să-și pregătească elevii pentru a avea succes . Dreptul elevilor nu este doar de a învăța, ci și de a avea un cuvânt de spus în privința modului în care este concepută și are loc educația, de a avea acces egal la educație indiferent de rasă, gen, clasă, abilități și chiar de a fi consultați cu privire la ceea ce vor și la ceea ce au nevoie.
Vom urmări în acest articol profilul absolventului de gimnaziu construit prin prisma orelor de Limba și Literatură Română, dar și prin diverse activități nonformale cu rol important în dezvoltarea personalității elevului.
Tipuri de activități activ -participative:
• expoziții, interpretări de roluri, manifestări teatrale, vizite la muzee, excursii tematice, participarea la evenimentele și sărbătorile locale, etc.
Voi prezenta câteva activități desfășurate în școala noastră organizate de mine, în colaborare cu alți profesori din școală.
1. Să ne amintim de Sadoveanu!
Elevii au realizat proiecte și expoziție de carte cu opera sadoveniană
2. Creangă -împăratul poveștilor.
Activitatea a cuprins mai multe momente : concurs, scenetă ,,Pupăza din tei”, expoziție de proiecte realizate de elevi.
3. Eminescu -nemuritor
Această activitate interdisciplinară s-a desfășurat în parteneriat cu Biblioteca din comuna Valea – Seacă și a cuprins mai multe etape. Un invitat deosebit a fost preotul paroh Vasile Alexa, de la biserica din sat, iubitor al operei eminesciene, ne-a vorbit despre Eminescu din perspectivă religioasă și ne-a recitat poezia ,, Rugăciune ” de Mihai Eminescu.
4. Proiect județean înscris în C.A.E.J- ,,Trăistuța cu datini și obiceiuri ,,
Organizator : Școala Gimnazială Valea-Seacă ,Ediția a V-a ,2018
• Parteneriat : Primăria din Valea-Seacă
• Coordonator : Ionela Apetrei
• Domeniul cultural –artistic, folclor, tradiții , obiceiuri
• Nr. elevi :300
Scopul :promovarea și valorificarea tradițiilor
Sărbătorile de iarnă petrecute în mijlocul satului românesc reprezintă o experiență frumoasă și unică ce îmbină tradiții și obiceiuri arhaice, ele diferă de la o zona la alta și scot în evidență expresivitatea și ineditul, printr-un amalgam de contraste precum : dramatism, veselia, ironia, poezia.
Pe data de 26.12.2018, s-a desfășurat cea de - a V- a ediție a festivalului -concurs ,,Trăistuța cu datini și obiceiuri”, festival organizat de școala noastră în parteneriat cu Inspectoratul Județean.
Am dedicat această ediție Centenarului Marii Uniri și am purtat în piept tricolorul, mândri că suntem romani, îmbinând armonios valorile naționale cu cele spirituale, reprezentate de tradițiile și obiceiurile românești.
Așadar, a doua zi de Crăciun a fost, pentru locuitorii din comuna Valea -Seacă, o zi cu adevărat magică, pentru că, împreună cu invitații și concurenții noștri, am retrăit momente înălțătoare, menite să ne apropie mai mult unul de altul, să trezească în noi sentimente profunde, sincere, față de propria origine și față de poporul român.
Pe scenă au urcat grupuri de colindători și urători din Sirețel, Tătăruși, Topile, Valea-Seacă,Todirești , Moțca etc. Trofeul a fost câștigat de malanca ,,Zorile” de la Topile care a avut o prestație impecabilă. Premiul al II -lea a mers la Sirețel (coordonatori prof. Făcăleț Geta și prof. Manolea Lenuța ), iar premiul al III -lea a ajuns la Ansamblul ,,Trandafirii Bucovinei” din Tătăruși, coordonatori fiind prof. Micuțaru Mirel și prof. Marinica Budușanu.

.

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 34 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

429 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN