Şcoala cu
bune practici

46 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Dirigentia si activitatile educative

Prevederi metodologice privind organizarea si desfăsurarea activităţilor specifice
funcîiei de diriginte

Cap.1 Dispoziţii generale
Art.1. (1) Coordonarea activităŃilor clasei de elevi se realizează de către un diriginte,
numit de directorul unităŃii de învăţământ, dintre cadrele didactice de predare si de instruire
practică, care predau la clasa respectivă.
(2) Directorul unităţii de învăţământ numeste diriginţii, respectând principiul
continuităţii si al performanţei, după consultarea cu sefii catedrelor/ai comisiilor metodice,
cu seful comisiei diriginţilor/coordonatorul pentru proiecte si programe educative scolare si
extrascolare.

Art.3. (1) Dirigintele desfăsoară activităŃi de suport educaŃional, consiliere si

orientare profesională pentru elevii clasei pe care o coordonează.

(2) ActivităŃile cuprind teme stabilite de către diriginte pe baza programelor scolare

pentru aria curriculară „Consiliere si orientare" în vigoare si în concordanŃă cu specificul

vârstei si cu interesele/solicitările elevilor. Totodată, activităŃile cuprind si teme privind

educaŃia rutieră, educaŃia si pregătirea antiinfracŃională a elevilor, protecŃia civilă, educaŃia

antiseismică, antidrog, împotriva traficului de persoane etc., în conformitate cu prevederile actelor normative si ale strategiilor naŃionale, precum si în baza parteneriatelor stabilite de Ministerul EducaŃiei, Cercetării si Inovării în colaborare cu alte ministere, instituŃii si organizaŃii.

(3) Dirigintele desfăsoară si activităŃi educative extrascolare, activităŃi pe care le

stabileste după consultarea elevilor si în concordanŃă cu specificul vârstei si nevoilor

identificate pentru colectivul respectiv de elevi.

(4) Pentru a se asigura o comunicare constantă, promptă si eficientă cu părinŃii,

dirigintele realizează activităŃi de suport educaŃional si consiliere pentru părinŃi.


Detalii in documentul atasat

Sursa www.edu.ro

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: emil | 17.09.2009 13:37 | 16552 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (66)

0 0

18.09.2009 17:18 istocescu

Dirigintele poate interveni pentru schimbarea vreunui profesor care preda la clasa sa?

0 0

18.09.2009 18:33 mariusadobre

am și eu o întrebare, dacă mă puteți ajuta cu o informație . poate fi diriginte la clasa fiului meu un profesor pensionar care nu are decît 8 ore în școală ? există profesori mai tineri care sunt zilnic în școală dar nu sunt agreați de directoare

0 0

18.09.2009 20:35 lilisor_adr

se pare ca nu.Eu am incercat si cu insistentele parintilor si nu se poate.Doar probabil printr-un scandal in presa.

0 0

19.09.2009 07:35 professorbujor

in conditiile in care invatamantul este in continuare tratat ca o cenusareasa a societatii,ba mai mult ,prin noua lege a salarizarii ,pierde din venituri,iar bugetul pt.investitii este rectificat negativ de fiecare data,ma si mir ca acei indivizi aflati prin minister mai au tupeul sa mai emane documente cu fel de fel de sarcini pe care sa le puna in spinarea cadrelor didactice.

0 0

19.09.2009 08:08 marcustefan37

Domnule PROFESOR , SE POATE SI MAI RAU !!?

0 0

19.09.2009 11:20 professorbujor

Nesimtirea si tupeul si prostia sunt precum universul.

0 0

19.09.2009 12:06 flsabin

Se poate schimba de la clasa orice profesor cu sprijinul parintilor si copiilor.Este nevoie de o cerere catre director prin care sa se mentioneze ca daca in trei zile nu se rezolva problema,intreaga clasa de elevi nu mai vine la scoala si se cere in plus demiterea directorului.Pentru functie ,orice director isi schimba chiar si ...parintii !In mod normal un profesorul care afla ca nu este dorit de o clasa ,schimba cu un coleg aceea clasa.

In mod normal profesorului pensionar nu i se mai da dirigentie.In Romania de astazi, directorii incalca orice lege de bunsimt acordandu-si chiar lor dirigentie.(Cadourile parintilor sunt mai pretioase decat respectul colegilor din scoala )

0 0

19.09.2009 16:09 valeriu_braniste

Pt flsabin. Mi se pare ca faceti o generalizare pripita, ceea ce genereaza un rationament logic eronat. Incepand cu 1 septembrie 2009 am fost numit director adj al liceului in care predau si, da, am pastrat dirigentia! Dar am facut-o din motive de ordin afectiv!!! Oficial, este un alt coleg, fiindca legea nu ma lasa sa fiu ,, 2 in 1", dar tot ceea ce inseamna relatia de diriginte cu acea clasa este legat de mine. NU am putut renunta la ei, in conditiile in care vestea numirii mele nu i-a bucurat, ci le-a dat motive de plans si amenintari ca pleaca la alta scoala! Asa ca am decis ca eu sa am grija de ei, fiindca nici o functie nu merita mai mult decat merita o astfel de reactie din partea lor. Asa ca, sa nu mai cadem in greseala de a-i acuza pe toti directorii, fiindca nu este cazul. Si inca ceva: nu sunt director doar de la 1 septembrie, ci am mai fost director pentru o perioada de 9 luni: 2005-2006, asa ca replica posibila potrivit careia am timp sa ,, ma stric" nu tine! Cu stima!!!

0 0

19.09.2009 20:06 flsabin

Pt.d-nul Valeriu :Am toata admiratia pentru directorii tineri,poate acestia ne vor repara invatamantul romanesc.M-am gandit la acei directori care au pe langa carnetul PCR si celelalte pentru a ramane in functie zeci de ani de zile.Dvs a-ti respectat legea si sunteti alaturi de copii la care a-ti fost diriginte, este un gest care va onoreaza si va permite in continuare sa beneficiati de respectul colegilor din scoala.Va doresc mult succes in activitatea dvs si va rog sa nu-i lasati pe cei ce cotizeaza lunar pentru mentinerea functiei ,sa va departeze de proprii colegi !Cu stima !!

0 0

19.09.2009 20:36 monika

cu tot respectul dar...

citez "Dvs a-ti respectat "

"a-ti fost diriginte"

0 0

20.09.2009 07:45 lilibv

Uaaaaau!

0 0

20.09.2009 09:32 constantin_obreja

Dirigintele este 'parintele de la scoala' sau 'parintele educativ'. Nu rareori copii au un diriginte oficial si unul afectiv; se simt mai apropiati de un anumit profesor decat de .. dirigintele lor. Pot exista explicatii de toate felurile: dirigintele oficial are niste sarcini precise (curatenie, pastrarea mobilierului, prezenta, note, diverse situatii care trebuie intocmite, disciplina, relatia cu parintii, rezolvarea unor probleme de comportament si multe altele, pe cand 'dirigintele afectiv' atinge ... ceea ce vrea si-i atrage pe elevi numai pe componenta care-i convine! Este normal ca elevii sa-l prefere! Cred ca sunt multe situatii in care un diriginte de la clasa x se 'intelege' mult mai bine cu elevii de la clasa y, elevi care l-ar dori ca diriginte! Nu-i acelasi om? Nu putem pune in balanta sentimente si sa le comparam, nu putem eticheta competente subiective! Daca mai privim si spre rigoarea care se impune in formatul unei ore de dirigentie, la respectarea unor componente care fac parte din module prestabilite, este posibil ca dirigintele chiar sa arate ... rau in fata clasei lui! Normal ar fi ca ora de dirigentie sa fie o ora a 'usilor deschise' intre educatori si educabili; o ora de suflet, fara restrictii 'modulare', dar bazate pe o tematica care sa permita discutii ample, sincere si nu citate din .... opere complete. Ora de dirigentie tinde sa se transforma intr-o ora de curs in care copii au teme impuse sau in care se cearta elevii 'problema'; normal ar fi sa fie o ora de suflet (mai presus decat orele de 'religie'), in care elevii sa invete sa descopere lumea si sa se descopere pe ei insisi dar nu din pdv al cunostintelor ci al socializarii, al raportarii la ceea ce-i inconjoara: colegi, familie, prieteni, universul cunoasterii etc. Nu orice specialist intr-un domeniu al educatiei poate fi un bun diriginte. De aceea apar si problemele pe care le-ati prezentat mai sus; un director stie pe cine se poate baza dar, sa nu uite ca, trebuie sa formeze o noua generatie de ... diriginti (parintii de la scoala). Numai bine, P.S. Lasati greselile de gramatica! Pana acum catva timp ati scris 'nici o' si acum scrieti 'nicio'! Si?

0 0

20.09.2009 11:04 monica_caruntu

Realitatea din teren ne dezvaluie faptul ca din ce in e mai putine cadre didactice doresc sa fie diriginti! Nu stiu cum este in alte scoli, dar in scoala mea tinerii FUG de aceasta responsabilitate pe care o considera o amenintare: birocratie extrema, activitati extrascolare de multe ori impuse ( fie de catre scoala, fie de catre parinti), generatii din ce in ce mai dificile pentru care dirigintele este persoana ce le motiveaza absentele, parinti ce ii trateaza ca pe "subalternii" proprii,hartii peste hartii si rapoarte peste rapoarte,implicare emotionala fara ecou, la care se adauga 10% dintr-un salariu mizer...

0 0

20.09.2009 11:44 relya

Bun gasit! Eu cred ca trebuie sa privim pozitiv noile prevederi. Ele ofera mai multa libertate dirigintelui, dar LIBERTATE trebuie sa insemne DISCERNAMANT si RESPONSABILITATE,nu improvizatie. Va sugerez ca forma de comunicare - scrisoarea scrisa in termeni pozitivi, care sa-l faca pe parinte sa se simta important pentru copilul sau si pentru scoala. Va garantez ca functioneaza. Am reusit in felul acesta sa implic parinti care spuneau ca n-au timp, am reusit sa aduc la scoala parinti pe care nu i-am vazut niciodata in trei ani de zile. Va atentionez ca cere timp si bunavointa, dar da rezultate! Si vizitele la domiciliu dau rezultate! Afli lucruri neasteptate - ca nu are un loc unde sa-si faca temele, ca tata mai bea cate un pahar si atunci isi aminteste ca trebuie sa-i faca "educatie" copilului... Eu mi-as dori sa am mai mult timp sa "scot" copiii in lume - la muzeu, la librarie, la piata, sa-i pun in situatii concrete! Asta e viata adevarata, dincolo de sfaturi si indemnuri! Stiti principiul "invata, facand/vazand". Cat despre tinerii profesori care fug de dirigentie...Probabil ca nu se simt pregatiti sa fie "parintii de la scoala" pentru atat de multi copii. E de inteles aceasta "fuga"! Mai grav este atunci cand motivatia principala este 10%,iar colegi cu copii acasa, nu se "descurca" la clasa! Succes!

0 0

20.09.2009 11:55 professorbujor

Pt."relya":

N-ar fi mai bine ca fiecare diriginte sa adopte si pe copii si pe parinti ?

0 0

20.09.2009 12:03 dovadovi

Greu cu perfectul ăsta compus. Dar noi suntem revoluţionari...... , luăm atitudine....... nu se mai poate domne'...

0 0

20.09.2009 12:19 emil - Autor

E bine ca se ia atitudine, pentru ca suntem pe didactic.ro, intr-o "cancelarie" cu cadre didactice care fac educatie, indiferent de ce specialitate ar fi. Vorbim despre dirigentie, va rog sa faceti comentarii la subiect.

0 0

20.09.2009 12:29 professorbujor

Alte observatii:

Art.4.al.(2),pct.d)dirigintele monitorizeaza "comportamentul elevilor in timpul activitatilor scolare si extrascolare"; ca sa poata realiza aceasta sarcina ,dirigintele va trebui sa faca dovada ubicuitatii, sau sa apeleze la "metodele specifice" securitatii,pardon,S.R.I.;oricum,trebuie sa pregatim si viitori sereisti!

Art.5.al(1):"raspunde de pastrarea bunurilor cu care este dotata sala de clasa,alaturi de elevi,parinti,consiliul clasei";

Ce inseamna aceasta raspundere?Si daca un elev strica un bun al scolii ,cum raspunde dirigintele si de ce ?

Aceasta dispozitie imi aduce aminte de sentintele aiurea date de judecatorii din Romania,care sunt corectate de instantele europene dupa care ,statul roman,adica muritorii de rand ,trebuie sa plateasca daunele provocate de magistratii romani,care sunt inamovibili si foarte aproape de Dumnezeu!

0 0

20.09.2009 13:30 maria_oniga

Cum putem vorbi de “părinţi” educativi? Poate cel mult “părinţi” de ocazie, în condiţiile în care dirigintele apare ca un meteor de 2 ori săptămănă în şcoală şi se “stinge” la fel de rapid “fugind” la altă şcoală, poate în altă localitate, unde mai are ore în acea zi. La care dacă mai adăugăm părinţii “străini” de prin Italia, Spania, massmedia şi atâtea alte neajunsuri ale epocii, ne întrebăm firesc de ce nu mai putem face educaţie reală, de ce nu mai putem constitui modele pentru elevi. Pentru că elevii nici măcar nu cunosc numele (da!) unora din profesori la sfârşitul unui an/ciclu de învăţământ!

Iar noi ne cramponăm de nişte nimicuri cărora, din păcate, trebuie să le acordăm o importanţă nejustificat de mare, de genul întocmirii proceselor-verbale la şedinţele cu părinţii (e doar un exemplu) în detrimentul lucrurilor necesare, bine făcute, dar poate neprevazute în fişa postului, în “criteriile” de acordare a salariului de merit sau în tot felul de ordine şi prevederi. Si poate nici in tratatele de pedagogie-psihologie. Pentru că acestea vizează masele, iar noi lucrăm cu indivizi. Care pe zi ce trece sunt tot mai “personalizaţi’.

P.S. Si totusi, am pus întrebarea şi pe forum, toate programele la clasele de gimnaziu s-au schimbat, doar la consiliere si orientare nu? Eu n-am găsit-o.

0 0

20.09.2009 13:37 valeriu_braniste

Dincolo de discutiile principiale, eu zic ca ar fi benefica o lectura a ordinului ministrului si sa vedem cam cum vom aborda fiecare din noi aceasta activitate. Iata, in urma lecturii, stau si ma gandesc inca in ce maniera se va ,, consuma" ora dedicata parintelui. Stim ca oricat de deschisi suntem, parintele nu va veni, el singur, in ziua cutare, la ora cutare, la o discutie cu dirigintele si alti profesori. Si daca totusi se va intampla, din 35 de saptamani de scoala, nu toate orele vor fi ,, ocupate" Asadar, ce va face in acest caz dirigintele? Va sta degeaba, asteptand? Cum justific prezenta sau orice activitate facuta de profesor in ora respectiva? Il pun sa faca proces verbal??? Cine contrasemneaza? Profesorul de serviciu, reprezentantul COnsiliului de Administratie aflat de servciu in ziua respectiva? Astept idei privind ora dedicata ,, parintilor". Multumesc!

0 0

20.09.2009 13:42 professorbujor

Dl.profesor Obreja sesizeaza lucruri esentiale relativ la problematica dirigentiei si a dirigintelui;cea mai importanta atitudine a domniei-sale este aceea care face referire la inghetarea orelor de consiliere si orientare in "module", "submodule", "competente", etc. s.a.m.d.In etapa actuala au iesit sumedenie de absolventi cu specializarea psihopedagogie care simuleaza ,in scolile in care au aparut,activitati de consiliere;eu cred ca,fiind dansii specialisti in probleme de psihopedagogie ,ar fi cazul sa-si asume ,in limita celor 18-20 ore ,o catedra de "orientare si consiliere".

De ce sa fie incarcat un profesor de matematica,de exemplu ,cu sarcini care conduc la scaderea randamentului in ramura pt.care este specializat?Poate ca unii "specialisti" au impresia ca un cadru didactic este lucrator pt.4-5 ore pe zi,cand de fapt,daca vrei sa faci meserie cu adevarat,nu ai timp nici de tine,nici de familie!Si intotdeauna sunt priviti .dar mai ales trattati,ca paria societatii,in timp ce functiile de represiune ale statului sunt "bine-vazute.

Si am sa ma declar si impotriva scrierii "nicio" deoarece este un altoi miciurinist intre categorii gramaticale diferite,in ciuda noilor reguli introduse de niste bezmetici!

0 0

20.09.2009 14:49 professorbujor

Observatii:

1. Daca elevii pot alege scoala ,de ce nu au dreptul sa-si aleaga dirigintele?

2.De ce sa devina obligatorie functia de diriginte ?(art.2;(1)).

3.La art.3,al.(2),pe langa module,submodule ,apare si pretentia de a trata teme privind educatia rutiera,educatia si "pregatirea antiinfractionala" a elevilor,protectia civila,educatia antiseismica (?),antidrog,impotriva traficului de persoane,etc.Pai ,ca sa abordam toate aceste teme ,precum si cele cuprinse la "etc." ar fi necesare vreo 2-3 ore pt.fiecare sectiune,daca vrem sa facem lucrurile la modul serios;aceasta activitate ar consuma cel putin 20-30 ore;desigur ,ele vor trebui facute ca activitati extracurriculare,extrascolare,adica fara a fi platite ,deoarece n-ar m-ai incapea in programa aceea cu module si submodule si alte mofturi.

Art.4,al.f)dirigintele monitorizeaza nivelul de satisfactie a elevilor si a parintilor acestora in legatura cu calitatea actului instructiv-educativ.

Acest alineat trebuie completat cu :

"precum si cu calitatea guvernarii tarii".

0 0

20.09.2009 18:12 relya

Pt.dl."professorbujor": Cand suntem suparati pe "cei mari" (guvernanti, inspectori, directori),mai totdeauna,castanele le incaseaza "cei mici". "Ce vina am eu ca ma-sa e-n Spania sau ca tat-su bea?" Dar el ce vina are? Eu am fost un copil orfan de mama si ma simteam bine cand eram "putin adoptata" de invatator/profesor. Lucrez ca voluntar al serviciilor sociale si am avut ocazia sa vad "multe"! Te doare sufletul cand vezi un copil (institutionalizat)cum isi reneaga tatal care a uitat sa-l mai viziteze si care si-ar dori sa-l iei mai des la tine acasa! Asta e realitatea! Cat despre consilierii scolari, specialistii de care avem mare nevoie,ce sa zic?! Daca au asolvit la ID("la x si 0", cum bine zice o colega), n-au o ora de practica, n-au auzit in viata lor ce e ala un studiu de caz, nu cred ca ne pot fi de folos! Oricata bunavointa ar avea, daca nu e si putinta...degeaba! Se intampla in Romania! S-auzim de bine!

0 0

20.09.2009 18:53 libertate

Dirigentia?

Transferati-va intr-o scoala noua.Sa vedeti daca primiti dirigentie desi ai grI si vreo 12 ani vechime

0 0

20.09.2009 21:32 vasilissa

Va salut, cu tot dragul :) Imi place entuziasmul vostru si chiar micile polemici.Varsta isi spune cuvantul, dati-mi un punct de sprijin...stiti voi.Dragii mei,ati uitat esentialul,totul,dar,absolut totul,trece prin stomac.Mai trist, de la o anumita varsta, mai ai nevoie si de medicamente...in fine.Va doresc un an bun,plin de impliniri si satisfactii. S-auzim de bine, si numai de bine!

0 0

21.09.2009 13:41 nickmal

„Eu sunt copilul.

Tu ţii în mâinile tale destinul meu. Tu determini, în cea mai mare măsură, dacă voi reuşi sau voi eşua în viată ! Dă-mi, te rog, acele lucruri care să mă îndrepte spre fericire. Educă-mă, te rog, ca să pot fi o binecuvântare pentru lume ! "

(din Child's Appels, Mamie Gepe Cole)

0 0

21.09.2009 13:50 nickmal

Va rog sa reflectati la citatul pe care vi l-am trimis.

0 0

21.09.2009 14:54 danamarinescu_70

Multumesc!Succes in noul an scolar tuturor!

Vreau sa trimit si eu cateva materiale(nu sunt prea priceputa-sunt incepatoare-dar incerc).Cum procedez,ca nu stiu?

0 0

21.09.2009 17:22 danamarinescu_70

foarte fromos!l-am citit anul trecut.Este foarte adevara si foarte emotionant mesajul.Chiar l-am folosit si eu anul trecut ca motto pt.una din orele de dirig.Am o intrebare:programa la dirig a ramas aceeasi ca si anul trecut,tinand cont ca la alte discipline s-a schimbat(obiectivele au devenit competente,etc.)...

0 0

21.09.2009 17:57 nickmal

Din informatiile mele nu sa schimbat, pentru an scolar 2009-2010, ma folosesc de programa existenta. Una noua nu am cunostinta sa fie.

0 0

21.09.2009 18:03 nickmal

Am gasit ceva pe edu.ro .

0 0

21.09.2009 18:06 nickmal

Cauta pe dirig. la curriculum, am trimis acolo.

0 0

21.09.2009 18:10 nickmal

Depinde de ce tip de doc. si la ce discipline.

In functie de asta, intrii la de ex. socio-umane, apoi mergi un pic in jos la [propune ....] dai clik si urmeaza apoi instructiuni.

Sau pe prima pagina a sit-ului chiar in jos-ul paginii ai aceas optiune.

0 0

21.09.2009 18:26 nickmal

Eu am trimis programa la dirig. functia Dirigentie-curriculum,dar se pare ca mai intarzie pana cand apare.

0 0

21.09.2009 22:47 nicole70

Mda. Again, dirigintele este si profesor si politist si psiholog si garda de mediu si pompier si critic de arta si muzicolog si medic si mai gasiti si dvs. ca suntem prea de toate. "N in 1" unde N tinde la...

0 0

21.09.2009 22:51 nicole70

Cat despre hartii: fiecare profesor are un portofoliu de aproximativ 2 kg (eu numai la comisia CEAC am unul de 4 kg:))))). Luptam pentru ecologie...hmmm. Ia calculati copacii care se taie in fiecare an pentru 300.000 de profesori x 2 kg de hartie aproximativ si.... despre ce discutam?

0 0

21.09.2009 23:02 constantin_obreja

Citat din 'nickmal': "Eu sunt copilul. Tu ţii în mâinile tale destinul meu. Tu determini, în cea mai mare măsură, dacă voi reuşi sau voi eşua în viată ! Dă-mi, te rog, acele lucruri care să mă îndrepte spre fericire. Educă-mă, te rog, ca să pot fi o binecuvântare pentru lume ! " (din Child's Appels, Mamie Gepe Cole) " Sincer sa spun nu cunosc autorul, desi suna frumos, pare a fi din alte vremuri! Sau alte .. religii! Elevul de azi (nu COPILUL) are personalitate, are inmagazinate suficiente cunostinte pentru a nu mai fi SUPUSUL CARE CERE PROTECTIE ci PERSOANA CARE CERE COMPETENTE! El vrea ceva, nu acceapta orice, chiar daca acel 'orice' i-ar face bine! Dirigintele este pus intre incorsetarea programei modulare si doleantele reale ale elevului; el nu tine in mana destinul copilului ci poate doar genera scenarii posibile pe care sa i le prezinte acestuia. Nu determina reusita si nici esecul in VIATA SOCIALA ( nu profesioanala!) ci le poate REDIRECTIONA IN FUNCTIIE DE ABILITATILE PROFESIONALE SI CAPACITATILE COPILULUI! Nu intotdeuna reusita este sigura, oricate eforturi s-ar face de o parte sau alta; factorii aleatorii (sanatate, capacitate intelectuaala, factori economici, situatia financiara a familiei et,) pot influenta EXAGERAT DE MULT rezultatul demersului educational- formtiv! Si, 'cand tragem linia', constatam ca elevii problema au devenit primari sau parlamentari, iar cei cu reale posibilitati de abordare a cunoasterii in profunzimile ei cerceteaza profunzimile gropillor de gunoi! Poate pentru a descoperi noi specii de dinozauri!

Numai bine,

P.S. Dirigentia nu de mai plateste? Asa se spune!

0 0

22.09.2009 22:10 cobelea

Eu sunt dirigintele clsei unde TU predai specialitatea TA.

TU ai în mâinile tale posibiliatea ca acesti elevi sa cunoasca multe din tainele specialitatii TALE.

TU poti face, în mare măsură, ca eu -dirigintele clasei sa reusesc sau sa esuez in munca mea. Dacă voi reuşi sau voi eşua depinde si de TINE stimate coleg(a) ! Acorda-mi, te rog, acele calitati de dascal cu care să îndrumam clasa spre reusitele lor de a fi ceea ce ce-si doresc . Astfel vom fi binecuvantati ca educatori. Multumesc!

0 0

23.09.2009 19:24 danamarinescu_70

nu stiu prea bine,dar cred ca e vorba de o ora pt. elevi,cea de dirigentie,daca e prevazuta in planul cadru,si alta pt. parinti.Sa ne explice cineva care stie mai bine.E cam ambiguu...

0 0

23.09.2009 20:12 nickmal

Ma intreb, daca pentru a fi dascal oare nu ar trebui sa ai si vocatie? Nu vreau sa supar pe nimeni, dar eu cred, fara sa fiu utopic,cei care sunt dascali ar trebui sa fie "imbracati" si de vocatie.

Misiunea dascalui (diriginte) nu se limiteaza numai in a oferii COMPETENTE PE UN ANUMIT DOMENIU, ci si in a oferii COMPETENTE IN A DEVENI OAMENI.

Multumesc!

0 0

23.09.2009 21:55 danamarinescu_70

Sunt de acord.Copilul vine la scoala nestiind ce-l asteapta in viitor,de aceea tot ceea ce noi,dascalii,il invatam trebuie sa-i foloseascain viata,cu scopul de a-l pregati pt.societate.Isi va da seama mai tarziu,cand va constientiza si va fi in stare sa faca unele conexiuni,in anumite contexte.Meseria de pedagog presupune aceasta arta de a transmite valori,a forma caractere;atat cat putem...

0 0

23.09.2009 22:13 valeriu_braniste

Ati citit metodologia? Cum intelegeti precizarile referitoare la ora dedicata elevului si cea dedicata parintilor: vorbim despre 2 ore/ saptamana: una elev,una parinti sau este vorba despre o ora pe saptamana si fiecare decide daca saptamana asta va fi pt elevi si urmatoarea pentru parinti?

0 0

24.09.2009 08:13 awrelian

stimaţi colegi am citit cu deosebit interes discuţiile din "cancelarie" şi am doar un singur amendament de făcut : rămân doar discuţii pentru că "bogatul nu caută la cel sărac" sau ca să traduc ce vreau să spun , cei care ar trebui să ne lămurească HABAR NU AU nici ei , aşa că... să nu ne mai mirăm !

0 0

24.09.2009 18:58 constantin_obreja

Pentru 'nickmal': te rog sa dezvolti ideea cu COMPETENTE IN A DEVENI OAMENI. Am 28 an vechime in invatamant, cred ca ai mai putin, te declar un posibil viitor mentor al meu si vreau sa ma inveti ceea ce ai propus! Multumesc!

Numai bine,

0 0

25.09.2009 20:13 ciobanudoina

AM STABILIT DEJA O ORA PENTRU CONSILIEREA ELEVILOR SI UNA PENTRU CONSILIEREA PARINTILOR IN FIECARE SAPTAMANA. PLUS DOUA ORE LUNAR PENTRU ACTIVITATILE EXTRACURRICULARE.

ASTA LA NOI E F CLAR.

MAI GREU VA FI CU PREZENTA PARINTILOR, DAR SE GASESC SOLUTII PENTRU SITUATII DEOSEBITE APARUTE PE PARCURS, CA SI PANA ACUM, PRIN STABILIREA UNOR INTALNIRI IN AFARA ORELOR, CAND POT SA VINA SI PARINTII.

0 0

25.09.2009 22:29 floricagug

Referitor la orele pentru parinti...cam greu. Unii parinti au tendinta sa creada ca banul e totul in familie, iar copiii lor...isi doresc afectiune. Fara sa vrem ne implicam sufleteste şi devenim, ca si diriginti, parintii de la scoala.

0 0

26.09.2009 08:37 nickmal

For 'constantin obreja' : un copil(elev) trebuie privit ca o "foaie goala" unde pe parcursul vieti ea trebuie complectata cu cele necesare vietii sale. Da, astazi pt. a cunoaste ceva despre un anumit domeniu de activitate, elevul are la dispozitie o sumedenie de surse de informatii, dar oare e destul, si nu ma refer doar la chestiunea de COMPETENTE, adica sa stie ce sa faca cu ea(cunostinte).

Elevul de astazi nu are un sistem de valori, nu stie cum sa se ghideze in viata asta cosmopolita. "Foaia goala" ii este umpluta cu cunostinte despre vaste domenii, dar nu are capacitatea de a se orienta, de a se pregati cum trebuie sa isi traiasca viata.Copiii de astazi provin din familii unde parintii lor au trait o viata zbuciumata in anii '90 si nici ei nu stiu cum sa se ocupe de ei.

COMPETENTE IN A DEVENI OAMENI se refera la faptul ca copilul(elevul)in dimensiunea vietii sale personale si sociale prin imprimarea pe "foaia goala" a elementelor de cultura, in sensul (mijloace prin care omul isi perfectioneaza si isi dezvolta multiplele daruri, fizice si intelectuale, de a umaniza viata sociala, familiala si civica, progresul moravurilor)care sa dea expresie demnitatii si creativitatii sale, pentru a influenta formarea mentalitatii si moravurilor pentru a INSANATOSI CONDITIILE DE VIATA si sa depuna efortul pentru a reduce RISCUL INEVITABIL AL DEZUMANIZARII vietii umane.

Multumesc.(cele spus mai sus nu le privesc ca fiind utopii. Eu asa vad munca mea de prof. dirig. si in acest sens am dat citatul de mai sus).

P.S sunt profesor de 6 ani si predau disciplinele socio-umane, iar functia de diriginte de 3 ani. Si astazi fosti elevi de ai mei ma cauta, ma suna, sa ma intrebe ce mai fac.

0 0

26.09.2009 20:04 nicole70

Pt "nickmal". SISTEM DE VALORI??? Mi se pare ca gabdesti cam fatalist. Sau crezi ca traim zilele de pe urma? "elevul de azi nu are un sistem de valori, nu stie cum sa se ghideze in viata asta cosmopolita". Auzi daca Donald Trump era educat de niste oameni saraci cum suntem noi profesorii, nu ajungea unde a ajuns:))).Despre ce valori vorbesti??? Cand o sa pricepem o data pt totdeauna ca elitele fac alta scoala, una inaccesibila multora. Niste oameni saraci nu te pot educa decat sa fii si tu sarac ca ei.Sorry, cred ca asta e singurul adevar.

0 0

27.09.2009 08:42 nickmal

Vreti sa construiti o REALITATE ANORMALA sau una NORMALA? Nu ma sfatuiti sa ma iau de modele "mizere"(pt. a da exemple elevilor mei, ca forma de reusita) care din inainte de a fi in spatiul public sunt putrezite, de ce? deoarece cei care au umplut "foaia goala" a ex-elevului, nu si-au onorat profesia.

Pt. d-voastra sau considerati ca cei care le impartasesc,valorile sunt iluzii, himere,ireale,ori nefolositoare vietii. O societate fara valori este o societate moarta. Acolo doriti sa se indrepte ROU? Sau considerati ca trebuie sa se transforme intr-o carte de povesti. Sa nu aveti impresia ca, sunt tanar si cam visator ci gresiti. Sunt mai realist decat va imaginati.Multumesc!

0 0

27.09.2009 09:29 nicole70

Cred ca noi la clasa le oferim doar o parte a personalitatii(modelului). Adica ceea ce credem noi ca e "bine".Daca citesti biografiile multor personalitati(din orice domeniu), ai sa constati ca au facut si extrem de multe compromisuri, au facut sacrificii,cu alte cuvinte au platit un pret(uneori viata).In ziua de azi, trebuie sa rezisti MASS-MEDIEI daca vrei sa ajungi in varf, pentru ca vei fi hartuit. Eu as prefera sa vorbesc copiilor despre EQ mai mult decat despre IQ:).

0 0

27.09.2009 10:48 nickmal

For 'nicole70': Cred ca ai o gandire ne sanatoasa pt. profesia pe care o practici. Ma acuzi ca sunt "fatalist". Conform DEX, Fatalist= Persoană care crede în fatalitate, în puterea absolută a destinului. – Din fr. fataliste. Nu ar trebui sa te joci cu cuvintele, daca nu le stapanesti.Citeste mai atent pozitia mea si argumentele mele, unde notiunea de fatalitate sau putere absoluta a destinului nu isi are locul, ci din contra printr-un sistem de valori, omul isi va insanatosi conditiile de viata, daca nu stiai omul are Liberul Arbitru, deci isi faureste propriu destin. Omul, Donald Trump este acolo unde este pentru ca a avut un sistem de valori si sa folosit de liberul arbitru, un ins fara sistem de valori nu are ce sa aleaga, chiar daca are liberul arbitru. Prin gandirea ta, din start, elevii tai sunt condamnati la o viata neimplinita. ("Cand o sa pricepem o data pt totdeauna ca elitele fac alta scoala, una inaccesibila multora. Niste oameni saraci nu te pot educa decat sa fii si tu sarac ca ei".)Si atunci, cine "traieste zilele de pe urma"? Mie imi pare rau si mai mult, ca am o/un coleg/a de breasla care vede in acest fel rolul, menirea profesorului in Educarea Mintilor. Fie vorba si de invatamantul de masa.

0 0

27.09.2009 11:00 nickmal

For Miss nicole70: "PS. ai probleme cu gramatica;)))" Ar trebui sa va verificati pe d-voastra doamna, "SISTEM DE VALORI??? Mi se pare ca gabdesti cam fatalist". Cam aveti nu numai probleme gramaticale dar si de notiune a terminilor;valoare=fatalism.Hoho. Goodbye !!!

0 0

27.09.2009 11:07 professorbujor

In scoala,educatorul face apologia cinstei,dreptatii,adevarului,cooperarii si multe alte fantasme;cand termina scoala,absolventul vrand a se integra in societate ,constata ca realitatea este altceva decat i s-a spus ! Aceasta este drama !Priviti realitatea in fata si discutati despre ea in deplinatatea mizeriei sale !Luati exemple de modele din realitatea imediata nu din cartile de povesti !

0 0

27.09.2009 11:22 nicole70

Asa ca, dragi colegi, daca imi permiteti un extrasfat: "Fa tot ceea ce poti cu ceea ce ai, acolo unde esti".

Daca esti "salbatic" dedicat, vei sta 3,4,5 ore chiar fara sa fii platit, daca nu, nici macar ca un "meteor", vorba unei doamne de aici.

0 0

27.09.2009 12:17 nicole70

NORMAL ... IN COMPARATIE CU CE???

0 0

27.09.2009 12:21 nicole70

Pt "nickmal"."Realismul" echivaleaza cu negativismul. Poate ar trebui sa mai citesti si ce scriu altii despre sistemele de invatamant si invatamantul de masa si nu vorbesc de al nostru, ci din tari mult mai "avansate". Nu doar "dinauntru"!

PS. ai probleme cu gramatica;))).

0 0

27.09.2009 12:23 professorbujor

Manipularea este nu doar pt. copii ci si pentru adulti;nu conteaza eticheta de socialism,comunism,capitalism,etc.;toate sistemele "sociale" au la baza un singur principiu: jecmanirea celor multi de catre cei putini.

0 0

27.09.2009 12:26 nicole70

Pt"profesorbujor". Perfect de acord cu dvs.

Dascalul trebuie sa aleaga modelele. Avantajul/dezavantajul profesiei noastre este ca NOI SUNTEM EXEMPLUL SI NOI SUNTEM CONTRAEXEMPLUL.

0 0

27.09.2009 13:00 valeriu_braniste

Schimbul de replici intre diversi colegi este interesant si poate fi chiar productiv daca am vorbi despre o ora de etica aplicata la educatie si la viata. Ma tem ca transformati spatiul schimbului de experienta didactica si, de ce nu, de lamurire reciproca privind anumite aspecte ale activitatii noastre cotidiene intr-un loc de exprimare a optiunii personale pentru dialog si argumentatie libera. Dincolo de faptul ca, principial, ati putea fi de partea adevarului, eu zic ca ar fi de preferat, fiecare de pe pozitia sa, sa indice cum a gandit concret activitatea de diriginte, in interiorul si in afara clasei, astfel incat vorbele spuse cu pasiune si multa convingere sa nu devina, din lipsa de concretitudine,vorbarie goala. In fapt, asta as fi asteptat de la acest spatiu al cancelariei virtuale: propuneri,idei, solutii. Nu cred ca are vreun efect atitudinea : ,,cum ar fi fost daca...", ci mai degraba sa gandim in termenii: ,, data fiind starea de fapt cum sa facem sa fie mai bine".

0 0

27.09.2009 13:24 professorbujor

Eu cred ca am exprimat un adevar al zilelor noastre : "UNA DECLARAM,ALTCEVA PRACTICAM";solutii pt. punerea in acord a celor doi termeni ,cauta lumea,oare?,de cand a devenit constienta de existenta sa, si nu sunt convins ca ar fi gasit cineva rezolvarea problemei.

Crede cineva ca pe undeva s-ar fi solutionat chestiunea ?Ferice de el !

0 0

27.09.2009 14:18 nicole70

For "nickmal"- daca te uiti atent la tastatura litera "b' e langa "n' in cazul in care ai una de tipul QWERT(cred ca asa s-a intamplat si cu deja celebrul"Organ":))))) ). So, o greseala gramaticala difera total de una din tastare:)."terminilor" " i" nu e langa "e" pe nici una din tipurile de tastaturi existente in tara noastra. Poate tu ai una aparte:)))).



Hartiile pot suporta orice, ati observat??? Daca constiinta ta se impaca cu faptul ca bifezi o activitate ce in fapt n-ai realizat-o, e ok.

Apoi e vorba de prioritati. Intr-o anumita saptamana s-ar putea sa apara ceva care sa te solicite mai mult de 1-2 ore. Ce vei face? Nu o vei rezolva doar pt ca tu ai planificate X ore la Consiliere?

0 0

27.09.2009 15:01 nicole70

De ce sunt impotriva ???

“Drepturile femeilor” sau “miscarea feminista” sau “fenomenul de emancipare al femeilor” este aparent o alta libertate indreptata importiva unor valori traditionale rigide. Cine poate contrazice logic faptul ca femeile ar trebui sa beneficieze de aceleasi drepturi ca si barbatul? De ce ar sta femeia la cratita si sa creasca copii toata ziua, iar barbatul sa iasa in lume? Dar sa privim putin la efectele acestui fenomen. Unele servicii precum asistenta medicala sau invatamantul ar potrivite pentru femei. Dar evident ca femeile vor sa presteze activitati care pana nu demult erau considerate exclusiv ale barbatilor. Se angajeaza in politie, in armata, in posturi de management, avocatura etc. In primul rand, barbatii si femeile au aptitudini native diferite. Din copilarie se poate observa diferenta. In timp ce baieteii sunt inclinati sa se harjoneasca, sa se lupte, sa se creada eroi, fetitele se joaca mai mult cu papusi sunt mai sensibile, mai delicate si acestea sunt porniri naturale. Femeia si barbatul au calitati diferite, iar in cadrul familiei, ar trebui sa se completeze. Femeia aduce mai multa tandrete, sensibilitate, barbatul aduce mai multa hotarare, stabilitate si aceste atribute pot fi completate si de-o parte si de alta. Un copil crescut intr-o familie normala le va vedea pe toate si va avea un sistem de valori echilibrat bine consolidat. Totusi ce sensibilitate si tandrete poate vedea un copil la mama care vine de la tragere unde a golit trei incarcatoare de mitraliera si miroase a praf de pusca? Intrebarea poate e putin exagerata, dar adevarul este ca multe din serviciile pe care le presteaza femeile acum le abrutizeaza, le anuleaza exact valorile pe care ar trebuisa le aduca in sanul familiei pentru o viata echilibrata. Rolul femeii in familie si in societate l-a aratat atat de sugestiv Sf. Ioan Gura de Aur cand a spus: “Dati-mi o generatie de mame bune crestine si voi schimba fata lumii“. Deciziile femeilor de a imbraca rolul barbatilor ar putea fi mai destructiv decat ar parea la o privire superficiala.Mai mult de atat. Femeia nu mai sta acasa ca sa-si creasca si sa-si educe copiii. Merge la serviciu 8 ore pe zi, ca si barbatul. Asta a condus pe de o parte la o inflatie a valorii muncii. Daca mai demult o familie putea trai din venitul barbatului si munca de acasa a femeii, acum asa ceva nu prea mai e posibil. Amandoi trebuie sa munceasca ca sa-si poata permite un trai decent pentru ei si copiii lor. Pe de alta parte - si asta este poate cel mai important efect - copiii nu se intalnesc cu parintii lor cel putin 8-9 ore pe zi. Pe vremea cand faceam eu scoala in ciclul gimnazial aveam 4 ore de scoala, de la 8 la 12, dupa care mergeam acasa. Acum (cel putin in tarile civilizate) copiii merg la scoala dimineata, cand parintii pleaca la serviciu si stau la scoala pana vin parintii, seara, sa-i ia acasa. Cum parintii fac pe drum cate 30 minute, familia ajunge sa se stranga acasa pe la 6-7 seara cand toti sunt rupti de oboseala (inclusiv copiii). Practic, parintilor le raman efectiv cam 2 ore pe zi sa comunice cu copiii lor, daca mai pot face fata fizic si daca doresc sa se implice in educatia copiilor. In conditiile astea, intrebarea se pune: cine ne educa copiii? Noi sau sistemul? Raspunsul e unul: copilul meu sta 8 ore pe zi cu alti oameni si 2 ore cu mine, cum as putea eu sa-l conving ca ceea ce invata la scoala s-ar putea cateodata sa nu fie adevarat? Daca scoala, prin directive venite de sus, decide sa-i imprime copilului alte valori (de exemplu normalitatea homosexualilor sau desfranarea) decat vreau eu sa-i dau, nu prea mai am sanse sa le contracarez. Incet incet, copilul meu devine mai mult al sistemului decat al meu. Ca un exemplu pe continentul american, doctorii de familie sau pediatri sunt educati din facultate ca in momentul in care pacientele lor, fetitele ajung la varsta de 12 ani, sa le dea prezervative sau anticonceptionale si sa le spuna sa nu discute cu parintii aceste “detalii”. Va sperie la ce s-a ajuns in lumea civilizata? Puteti intrezari viitorul?"



0 0

27.09.2009 15:19 nicole70

"Drepturile omului". Ce ispititoare gaselnita. Un set de reguli care definesc drepturile si “libertatile” omului. Un set de reguli universal adoptate, un set de reguli conceput dupa un anume sistem de valori (al cui - nu a intrebat nimeni). Aceste drepturi ale omului sunt aplicate la o scara tot mai mare. Acolo unde nu sunt acceptate sunt aplicate cu forta (culmea libertatii). Seamana tot mai mult cu soldatul sovietic eliberator. Sovieticii nu s-au priceput sa faca reclama spiritului lor eliberator si minciuna era evidenta. Sovieticii au vrut sa ajunga la comunism pe scurtatura si au esuat pentru ca nu au convins. Intre timp terenul a fost pregatit si cei care tin fraiele puterii sunt mult mai iscusiti acum, au avut rabdare sa injecteze multa reclama, au lasat-o sa coaca, sa-si faca efectul iar acum impun cu multa usurinta acest set de libertati obligatorii. E drept ca la prima vedere aduc bunastarea si fericirea dar la o privire mai atenta parca seamana mai mult cu o bomba cu efect intarziat.

Diferenta intre libertatea sovietica si cea actuala este ca si diferenta intre atacul unui caine fioros care te infricoseaza si incerci din rasputeri sa-l respingi si atacul unui sarpe veninos pe care se poate sa nici nu-l simti, numai te cuprinde o amorteala, te lasi pe o parte si nici prin cap nu-ti trece sa mai lupti pentru viata ta.

Si uite asa ne-am trezit peste noapte cu marsuri ale homosexualilor (minoritatilor sexuale) care sunt aparate, culmea, chiar de cei care trebuie sa ne apere pe noi de infractori. Asa ne-am trezit peste noapte ca pedofilii sunt si ei oameni carora li se garanteaza secretul orientarilor bolnave in comunitate. Practic, politia nu are voie sa instiinteze comunitatea ca e un pedofil prin zona, ca nu cumva sa pateasca ceva saracul. Are si el drepturile lui. Probabil ca, in curand, si asasinii vor fi considerati o minoritate care trebuie protejata.

Bineinteles, se poate sustine ca de data asta “libertatile” nu sunt pentru cei care conduc lumea, ei nu au nimic de castigat de pe urma lor, sunt pentru noi, cei multi ca sa traim in armonie. In armonie cu cine si cu ce? Un astfel de sistem niveleaza valorile umane. Si un odios este un om normal ca oricare altul, trebuie doar sa-l vezi asa si totul se rezolva.

Un alt efect este ca intr-o societate care devine tot mai periculoasa si din cauza drepturilor pe care le au cei mai scarbosi oameni “normali”, si masurile de precautie trebuie sa fie tot mai restrictive. Iata un motiv pentru un mai bun control al umanitatii.

Copiii nu mai au voie sa se joace in parcuri sau in fata casei nesupravegheati ca ii pandesc tot felul de pedofili (amenintarea chiar a devenit reala). Drept pentru care stau mai mult in casa, ca parintii saracii nu prea au cum sa mai topaie intr-un picior cu copiii lor dupa 8 ore de munca. Iata cum copiii nu prea se mai cunosc intre ei, nu dezvolta relatii sociale, nu mai descopera frumusetile naturii, stau mai mult pe calculator sau la televizor si inghit cuminciori in fiecare zi pilulele celor care vor sa-i educe in spiritul noii societati.

Cine nu vrea sa creada ca aceasta manipulare zilnica ii cuprinde pe copii, sa-i intrebe doar cand au trait dinozaurii. Raspunsul va fi foarte simplu si direct. Acum cateva sute de milioane de ani. Daca parintii nu sesizeaza nimic aiurea in raspunsul asta, ii intrebam pe ei de unde se stiu aceste numere. Iarasi, simplu, stiinta care e atat de avansata in ziua de azi a facut niste calcule exacte si chiar si copiii care nu sunt foarte inteligenti stiu raspunsul corect. Ei bine, nimeni nu a putut vreodata demonstra aceste numere decat plecand de la niste premize neverificabile. Exista o intreaga dezbatere pe tema asta. Sunt multi oameni de stiinta remarcabili care nu accepta aceste rezultate pentru ca au fost deduse plecand de la ipoteze ireale. Detalii se gasesc cu usurinta pe internet pentru cine e interesat, nu-i nevoie de intrat in amanunte stiintifice. Cine nu are o pregatire de specialitate s-ar putea nici sa nu inteleaga cum reuseste fizica sa calculeze varstele de milioane de ani pe baza legilor de dezintegrare radioactiva ale uraniului.

Ideea e ca adevarul pe care il invata copiii nostri este adevarul cu care sunt hraniti prin mass media, la care sunt conectati de mici pentru ca nu prea au de ales.

0 0

27.09.2009 20:17 nicole70

E mai rau. Se bazeaza pe "frica". Sa nu cumva sa faci ceva rau, ca iti pierzi slujba, iar familia ta depinde de banii pe care ii castigi. Astfel, esti "inregimentat", pe viata:).

0 0

28.09.2009 17:30 constantin_obreja

1. Citat din stire: 4) Pentru a se asigura o comunicare constantă, promptă si eficientă cu părinŃii,dirigintele realizează activităŃi de suport educaŃional si consiliere pentru părinŃi."

Singurul motiv pentru care am inserat acest citat este pentru a arata CUM ARATA PE UNELE COMPUTERE ceea ce butoneaza altii! Deci, lasati gramatica .... desi n-ar cam trebui! Sunt unii carora le mai bate vantul prin taste... cam des!

2. Felicitari pentru 'nicole70'; ai gasit o cale amiabila de a nu escalada un conflict inutil iar comentariile tale trebuie luate in considerare si analizate pe fiecare caz in parte. Cat despre droguri si prezervative, intrebati-l pe Basescul ca vrea sa le legifereze si sa nu mai permita elevuliui sa-l intrebe pe dirigintele lui, profesorul de la clasa cum poate rezolva o problema (de scoala sau de viata)! Trebuie sa aleaga pe altcineva! Probabil ca el a facut dirigentia pe vapor, matematica sub apa, iar despre limba romana sau alte limbi (la fel de straine ca si matematica, fizica, chimia) a aflat pe puntea unui vas ratacit prin flota pe care-a ratacit-o la fel cum a ratacit si ideile cu care ne-a mintit la alegeri! Dar, nu mai e mult si ne revenim! Stiti vorba cu nasul si .. fina!

Numai bine,



0 0

29.09.2009 20:37 maria_oniga

Laudabil un indemn de mai sus: "Fa tot ceea ce poti cu ceea ce ai, acolo unde esti". Pentru ca in caz contrar, peste ani, un fost elev te va saluta altfel, cumva silit si vei simti din chiar acel salut neimplinirea lui, nereusita ta. Iar atunci, nu vei putea scoate condica de prezenta sau dosarul cu procese-verbale si semnaturi sa te justifici. Oricat ar fi de complete acestea.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 29 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

426 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN