Pagina mea - maria_oniga

Maria Oniga - profesor Fizică

Învăţământ gimnazial - Scoala Gimnaziala Ograda "Ionel Perlea"

Ograda, Ialomita, Romania

 

• Despre mine *

Absolventă a Facultăţii de chimie (Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca), promoţia 1984, apoi a Universităţii Bucureşti, predau încă de la absolvire, fizică şi chimie la ciclul gimnazial, 26 de ani la Şcoala cu cls.I-VIII Luciu, jud. Ialomiţa, iar din 1.09.2010-până în prezent la Şcoala gimnazială “Ionel Perlea” Ograda, jud. Ialomiţa. Am gradul didactic I din 1997.
De-a lungul timpului am încercat să le inoculez elevilor pasiunea pentru fizică şi chimie, să valorific mereu potenţialul lor intelectual, obţinând astfel şi unele rezultate frumoase la concursuri şi olimpiade şcolare.
Dar nu elevii performanţi dau valoare unui profesor, ci izbânda de fiecare zi a celor mulţi, anonimi, a fiecărui elev în lupta cu sine. Şi, mai ales, ştiinţa de a menţine vie această luptă. Căci clasa este întâi de toate un spaţiu competitiv şi abia apoi unul colaborativ. Competitiv cu sine şi cu ceilalţi. Colaborativ cu profesorul şi cu ceilalţi. Iar ca profesor reuşeşti, nu când citeşti etichete, ci când foloseşti şi informaţia de sub codul de bare.
Mai mult decât îndrumarea intelectuală m-a preocupat însă îndrumarea morală, modelarea personalităţii fiecărui elev. Sunt mândră că mi-am pus amprenta asupra caracterului unor elevi, deşi de cele mai multe ori ei şi-au dat seama mult mai târziu. Dar şi mai mari mulţumiri am atunci când elevi cu grave probleme comportamentale au fost recuperaţi şi conduşi pe drumul bun. Mă mândresc aşadar cu cei pe care nu i-am “pierdut”, dar şi mai mult cu cei pe care i-am “câştigat”.
Dacă am reuşit? Sintetizând: da, am acest sentiment când un fost elev mediocru, cuminte, studiază medicina. Nu, când un fost elev foarte inteligent dar rebel şi vulcanic, abandonează liceul în clasa a XI-a. Dar unde sunt numai reuşite?

• Interese educaţionale

• Copilul este lutul ce urmează a fi frământat. De vasul pe care-l obţii depinde cu ce-l poţi umple. E drept, ţine şi de natura lutului, nu doar de destoinicia olarului.

• Hobby-uri

Calculatorul, lectura

• Realizări în carieră *

Povestea unei reuşite

Povestea ei, a Ionelei, începe aşa: o fată îndrăzneaţă, împrăştiată, inteligentă, din clasa a VII-a, stimulată de reuşita unei eleve de clasa a VIII-a la olimpiada de chimie, îşi manifestă dorinţa de a participa şi ea la olimpiadă. Fără prea mult entuziasm, cumva în virtutea inerţiei, se califică totuşi la faza interjudeţeană. De aici începe să se implice mai mult, obţinând un onorabil loc IV la faza interjudeţeană a concursului Nicolae Teclu desfăşurat la Tulcea, 2005.
Entuziasmată, în clasa a VIII-a se pregăteşte ceva mai serios şi reuşeşte să ia locul I la faza judeţeană a olimpiadei de chimie, locul dorit. Cu doar 61 de puncte din 100, deşi cu un avans considerabil faţă de locul II care a obţinut doar 43 de puncte, nu se califică la faza naţională. Ba mai mult, i se acordă doar menţiune. Bucuria se transformă în tristeţe, succesul în eşec. E nedrept, dar această nedreptate naşte în sine ambiţia. Aşa că, peste doar câteva săptămâni nu mai iroseşte nimic şi ocupă iar locul I la faza judeţeană a olimpiadei “Ştiinţe pentru juniori”, olimpiadă de fizică-chimie-biologie, calificându-se la faza naţională. Totul devine mai serios, zilele încep să aibă 25 de ore, dar nu zadarnic, pentru că la faza naţională ocupă locul 10 şi se califică în lotul naţional extins (primii 20) din care se vor selecta cei 6 participanţi la faza internaţională Brazilia, 2006. Dor de Brazilia poate să fi avut, dar în România lucrurile nu merg tocmai normal. Ionela terminase clasa a VIII-a, acum era în clasa a IX-a la Colegiul Naţional Mihai Viteazul, Slobozia, colegi noi, profesori noi, cine s-o pregătească până în decembrie când avea loc faza internaţională? Eu într-un oraş, ea în altul. Era datoria mea s-o duc mai departe, era datoria profesorilor de fizica, chimie şi biologie de la colegiu? Greu de spus. Cert e că nimeni nu s-a ocupat de ea în perioada cea mai importantă, septembrie-noiembrie 2006. După o “vacanţă” de atâtea luni, urmată de doar 2 săptămâni de pregătire a lotului la Bucureşti, era de aşteptat să nu facă faţă procesului extrem de dur de selecţie a elevilor care să reprezinte România la faza internaţională. Dar şi până acolo a fost frumos.
Şi oricum mai sunt ocazii, căci după numai câteva săptămâni încep iar olimpiadele! Desigur că prima în gând a fost chimia. Dar, stupoare! La faza pe şcoală ocupă locul 5! Inadmisibil, şi totuşi adevărat! La insistenţele Ionelei, cu îngăduinţa profesoarei, poate şi în baza performanţelor anterioare, i se permite participarea la faza judeţeană, acordându-i-se, ca tuturor elevilor colegiului care participă la faza judeţeană a olimpiadelor, o săptămână liberă pentru pregătire. Derutată de acest eşec, apelează la mine ca la un colac de salvare să o ajut să se pregătească. Evident că am refuzat-o categoric. Nu aveam nici experienţa, nici competenţa necesară. Însă dorinţa şi ambiţia ei mi-au învins refuzul, când, ziua următoare, m-am trezit cu ea la şcoală.
A fost o săptămână extremă. Dimineaţa la ora 8 eram la şcoală, făceam pregătire cu ea până la 12-13, apoi ore şi iar pregătire până la ora18. Apoi, până spre dimineaţă pregăteam şi rezolvam probleme pentru a o lua de la capăt ziua următoare.
Ce mi-a dat atâta putere? Puterea ei. Când vezi un copil că stă de la 8 la 18 în şcoală, mănâncă 1-2 eugenii la 12, te urmează la fiecare oră şi, în ultima bancă, rezolvă continuu problemele pe care le discuţi apoi în pauze, n-ai cum să cedezi. Poţi să ratezi, dar nu să renunţi. Când ai luat din puterea altuia, ai datoria să-ţi foloseşti la maxim propria putere.
Extenuant, dar îmbucurător. Iar locul I la faza judeţeană, iar calificare la naţională! La faza naţională, deşi un punctaj excelent la proba teoretică o clasează pe locul 8, obţine, din păcate un punctaj extrem de modest la proba practică, declasând-o. Ia totuşi menţiune şi la această fază.
O regăsesc după câţiva ani, oarecum pe acelaşi traseu, aplecată asupra chimiei, ca studentă la Facultatea de medicină şi farmacie, Bucureşti.
Poate nu este “o poveste reuşită”, ci doar “povestea unei reuşite”.


Comentarii (70)

2 0

27.07.2013 16:27 florentinafoti

Mi-a fost de mare folos materialul

1 0

18.09.2013 20:41 plutosu

materialele publicate sunt de un real folos multumim

1 0

15.09.2016 18:15 maria_oniga - Autor

Cu placere.

1 0

20.09.2013 17:56 Octavia03

Materialele domniei voastre sunt extrem de utile , mai ales cele pentru copii cu ces. Va multumesc , multa sanatate si putere de munca va doresc !

0 0

15.09.2016 18:15 maria_oniga - Autor

Multumesc si eu pentru aprecieri si urari.

1 0

23.09.2013 21:32 riaela

SUNTETI O PERSOANA DEOSEBITA! MULTA SANATATE SI PUTERE DE MUNCA!

0 0

15.09.2016 18:15 maria_oniga - Autor

Multumesc si eu pentru aprecieri si urari.

2 0

24.09.2013 20:29 iulianaplesa

Sunteți un profesor foarte bine pregătit,un om foarte bun,multă sănătate , mulțumesc pentru dăruirea dumneavoastră!

0 0

15.09.2016 18:15 maria_oniga - Autor

Multumesc si eu pentru aprecieri si urari.

3 0

29.09.2013 19:30 ovidiuspiridon

Sunteţi un profesor foarte bine pregătit. Vă doresc sănătate şi numai bucurii.

0 0

15.09.2016 18:16 maria_oniga - Autor

Multumesc si eu pentru aprecieri si urari.

1 0

17.10.2013 16:59 juliana314

Va felicit pentru munca, abnegatia, daruirea si sufletul depus in ceea ce faceti. M-am regasit de cateva ori in randurile de mai sus. Va urez sanatate multa, spirit mereu tanar si neobosit, si desigur satisfactii deosebite.

0 0

15.09.2016 18:16 maria_oniga - Autor

Multumesc si eu pentru aprecieri si urari.

1 0

17.12.2013 16:16 john2007

Ce pot sa spun despre minunata mea fosta colega?
M-am pensionat.Regret ca nu am lucrat cu ea decat doi ani.Oricata experienta ai avea,de la acest "minunat om" ai ce invata.
Este exceptional de bine pusa la punct cu fizica si chimia,dar mai ales cu modul de a lucra cu copiii.
Este de o meticulozitate exceptionala,orice actiune organizata cu copiii este pusa la punct in cele mai mici amanunte.
Iubeste enorm copiii,lucreaza cu ei cu multa pasiune,le urmareste fiecare pas facut ori cat de mic este si se bucura mult de succesul lor.
Este foarte modesta,este foarte severa in primul rand cu ea.
Ii place enorm de mult sinceritatea si mai ales dreptatea.
Ferice de elevii si scoala care au asemenea dascali!
Draga mea colega,iti urez ca viata sa-ti aduca multa sanatate,satisfactii si mai ales sa fii apreciata la adevarata ta valoare!
fostul tau coleg,profesor de biologie,acum pensionar ION ONCICA

0 0

15.09.2016 18:17 maria_oniga - Autor

Multumesc.

1 0

25.02.2014 13:26 adeline_luchian

REMARCABILE materialele propuse de dvs. Va rog daca se poate sa mai postati CAIETUL DIRIGINTELUI (2009-2013), deoarece nu se mai regaseste pe platforma. Va multumesc.

2 0

06.03.2014 17:31 maria_oniga - Autor

Multumesc tuturor pentru aprecieri. Ma bucur ca v-au folosit unele materiale postate.
@adeline_luchian
Intr-adevar, verificand acum, am constatat ca lipseste Caietul dirigintelui de pe site, exista doar numele, fara a avea acces la materialul propriu-zis. Nu cunosc motivul, dar puteti sa-mi lasati o adresa de e-mail sa vi-l trimit in format electronic sau chiar una reala sa vi-l trimit tiparit. Nu-mi permit sa postez de 2 ori acelasi material, poate o sa iau totusi legatura cu administratorii sa rezolve problema. Pana atunci insa ma puteti contacta la adresa mariaoniga63@yahoo.com

1 0

29.03.2014 12:01 riaela

VA MULTUMIM CĂ EXISTAŢI!

0 0

15.09.2016 18:14 maria_oniga - Autor

Multumesc si eu pentru recunostinta. Nu-i putin lucru.

1 0

05.06.2014 20:21 Bulea Maria

Ce bine ar fi sa existe foarte multi dascali cu atata daruire si putere de munca,n-am mai vorbi de generatii de copii pierdute...

0 0

15.09.2016 18:13 maria_oniga - Autor

Multumesc si eu pentru aprecieri. Nu noi, dascalii, pierdem generatie dupa generatie, ci si familia, societatea, massmedia, decidentii politici. Cu ponderi diferite, dar factori la fel de importanti.

3 0

22.06.2014 17:09 ella1010

Felicitari, stimata Doamna! Sunteti cu adevarat CADRU DIDACTIC. Ma inclin in fata Dumneavoastra!

0 0

15.09.2016 18:09 maria_oniga - Autor

Multumesc si eu pentru aprecieri.

1 0

09.09.2014 12:15 olgutaiulia

FELICITĂRI ! Sunteți un om deosebit ! Mulțumesc pentru tot ce ați postat și am putut consulta ! Recunosc că aștept materialele dvs cu un real interes! Multă putere de muncă vă doresc și să vă fie recunoscută munca !

0 0

15.09.2016 18:09 maria_oniga - Autor

Multumesc si eu pentru aprecieri si urari.

0 0

17.09.2016 23:50 olgutaiulia

Sincere FELICITARI din nou ! Foarte, foarte, foarte utile toate materialele dvs ! Astept cu deosebit interes sa vad ce mai postati si sa pot consulta. MULT SUCCES IN NOUL AN SCOLAR !

1 0

20.09.2014 19:47 f_david

FELICITĂRI ! Sunteți o persoana constiinciosa , care pune suflet in tot ceea ce facet ! Mulțumesc pentru tot ce ați postat și am putut consulta ! Recunosc că aștept materialele dvs cu un real interes! Va urez multa sanatate si numai impliniri.Fanica David !

0 0

15.09.2016 18:08 maria_oniga - Autor

Multumesc si eu pentru aprecieri si urari.

1 0

21.09.2014 11:13 marinabogdan

Pasiune, dăruire, talent, bucurie de a împărtăşi colegilor de breaslă din experienţa si munca dumneavoastră. Vă trimit un gand bun şi multe mulţumiri de fiecare dată când va parcurg materialele postate.
Olimpia Marina

0 0

15.09.2016 18:08 maria_oniga - Autor

Multumesc si eu pentru aprecieri si gandurile bune.

1 0

19.10.2014 17:11 ADINA_MIRELA

Felicitari !materiale deosebite,multumim !

0 0

15.09.2016 18:07 maria_oniga - Autor

Multumesc si eu pentru aprecieri.

1 0

06.11.2014 22:40 romativoli

Multumesc pentru multitudinea de materiale atent realizate !!!! Ganduri bune si un an plin de satisfactii !!!!!

0 0

15.09.2016 18:06 maria_oniga - Autor

Multumesc pentru aprecieri. Si ganduri.

1 0

13.08.2015 14:07 crysxtyna

Multumesc Domnului ca existati! Multumim pentru toate materialele postate! Sa va dea Dumnezeu sanatate, putere de munca si numai realizari!

0 0

15.09.2016 18:06 maria_oniga - Autor

Multumesc si eu pentru urari.

1 0

21.09.2015 21:08 plutosu

multumim ca si in acest an ne-ati pus acele planificari foarte bune acele teste pe care le folosesc an de an multumesc din suflet sanatate

0 0

15.09.2016 18:05 maria_oniga - Autor

Cu placere.

1 0

09.10.2015 08:12 pusa68

Mult, mult respect pentru tot ceea ce faceţi, pentru OMUL care sunteţi!

0 0

15.09.2016 18:04 maria_oniga - Autor

Multumesc pentru aprecieri.

1 0

28.02.2016 20:02 plutosu

Multumesc pt planurile remediale mi-au fostv de folos pt elaborarea planurilor de remediere in cazul ncorigentilor pe sem. I

0 0

15.09.2016 18:04 maria_oniga - Autor

Cu placere.

1 0

04.09.2016 14:40 podarcarmen

Felicitari pentru materialele realizate! Va doresc succes in activitatea dvs. si multe impliniri!

0 0

12.09.2016 20:07 maria_oniga - Autor

Va multumesc.

0 0

16.09.2016 18:32 anelore

Mulțumesc pentru materialele pe care le folosesc cu succes de mai mulți ani!
În școala noastră SĂPTĂMÂNA ALTFEL a fost programată pentru perioada 5-9 iunie.V-aș fi recunoscătoare dacă a-ți putea să mă ajutați cu planificările potrivite pentru această perioadă.Adresa mea : camenita19@yahoo.com.
Vă mulțumesc anticipat.
Cu stimă,Ana Cameniță,profesor de fizică .

0 0

21.09.2016 20:27 maria_oniga - Autor

Vi le-am trimis. Succes!

0 0

17.09.2016 14:07 bogdanel22

Sarut mana. Pt. saptamana altfel am aceeasi perioada 5-9 iunie. V-aș fi recunoscător dacă a-ți putea să mă ajutați cu planificările potrivite pentru această perioadă. Adresa mea : bogdanandrei18@yahoo.com.

Va multumesc. Un an nou plin de realizari!

1 0

21.09.2016 20:31 maria_oniga - Autor

Vi le-am trimis. Scuze, abia acum am vazut mesajul absolut intamplator. Sper ca nu-i tarziu. Succes!

0 0

21.09.2016 22:11 bimulica

Materiale exceptionale si de un real folos; as dori si eu planificare fizica- chimie pt.' scoala altfel' 15. 05- 19. 05

0 0

21.09.2016 22:18 bimulica

Adresa de e- mail este : ioanabiolan7@gmail.com (am uitat sa v-o dau)
Mii de multumiri si multa sanatate!

0 0

22.09.2016 18:55 maria_oniga - Autor

Vi le-am trimis. Succes!

0 0

25.09.2016 13:18 lumi66

Buna ziua! Va rog mult sa-mi trimiteti planificarile fizica, chimie, adaptate pentru ''saptamana altfel'' 5-9 iunie. Multumesc mult pentru ajutor, aveti materiale deosebit de bune! Sunteti un om deosebit, va doresc multa sanatate! Adresa mea de email este: lumygavrila@yahoo.com .

0 0

25.09.2016 14:27 maria_oniga - Autor

Vi le-am trimis. Succes! Multumesc pentru aprecieri.

0 0

25.09.2016 18:05 RuxandraLigia

Buna ziua. Perioada Scoala Altfel este 5.06.2017-9.06.2017. Imi puteti adapta planificarile la fizica cls.VI-VIII.
Adresa de email ligiamorusca@yahoo.com
Va multumesc ,succes in noul an.

0 0

25.09.2016 18:43 maria_oniga - Autor

Vi le-am trimis. Succes! Multumesc pentru urari.

0 0

01.10.2016 20:00 oxford

Buna seara.Va rog mult sa-mi adaptati planificarile pentru perioada Scoala Altfel 5-9.06.2016 la chimie clasa VII si VIII?
mihaelaghe20@gmail.com
VA MULTUMESC SI VA DORESC UN AN SCOLAR CU SUCCESE!

0 0

03.10.2016 18:31 maria_oniga - Autor

Imi cer scuze ca am intarziat, insa la comentariile de aici nu primesc e-mail de "instiintare", ca urmare aflu accidental.
Va rog asadar, cei care mai doriti planificari sa postati solicitarea la sectiunea materiale, disciplina respectiva, de unde primesc imediat e-mail de avertizare.
Multumesc pentru urari. Succes si dumneavoastra!

1 0

03.11.2016 09:10 iulichim27

Sunteți un profesor deosebit. Mulțumesc,pentru ajutor. Sănătate și mult spor în continuare.

0 0

09.11.2016 19:01 maria_oniga - Autor

Cu placere. Multumesc de urari. Spor tuturor!

0 0

22.05.2017 19:44 lavinele

E greu să mai adaug ceva la tot ce au scris anterior toți colegii. Cunoscându-vă (virtual) activitatea, doar prin intermadiul materialeler publicate, mai am speranță pentru învățământul nostru. Sunt convinsă că v-ar sta bine în minister. Succes!

0 0

12.09.2017 14:04 catty

buna ziua, anul acesta nu mai postati planificarile? cred ca ar putea fi folosite la nivel nationall fara probleme...

0 0

13.09.2017 09:46 sorinascheau

Multumim frumos pentru TOT!!!!!!!

0 0

13.09.2017 22:40 prelmar

Stimata d-na profesoara,
Va multumesc pentru resursele oferite. Invatamantul romanesc mai are o sansa cu oameni ca dumneavoastra.
Mult succes in continuare!

0 0

14.09.2017 10:32 trusca63

Stimata doamna, va rog, daca puteti, sa-mi trimiteti pe mail planificarea actualizata pentru fizica si chimie din Scoala altfel, perioada 18-22 decembrie. mail: daniela.trusca@yahoo.com.
Va multumesc frumos si va doresc un an minunat!

0 0

14.09.2017 20:00 plutosu

Voi folosi si in acest an planificarile d-voastra ,sunt ff bune si tin sa va multumesc si sa va doresc un an scolar plin de succese , liniste si multa , multa sanatate

0 0

14.09.2017 20:05 plutosu

As mai avea o mare rugaminte si anume : am folosit cu 4 ani in urma caietul diri gintelui, acum nu-l mai gasesc , era ff bun avea tot ceea ce era necesar iar spatiile lasate spre completare erau mari . Daca il mai aveti v-as ruga sa mi-l trimiteti pe mail: cotosliliana@yahoo.com. Va multumesc .

0 0

25.09.2017 10:08 tina_lorita

Buna ziua,am si eu o mare rugaminte la dumneavoastra,va rog sa mi trimiteti si mie daca se poate planificarile la fizica si chimie (gimnaziu) cu perioada de Scoala Altfel 26.04-30.04-2018
Adresa email: tina_lorita@yahoo.com
Va multumesc !!!

0 0

25.09.2017 22:07 cldmidoschi

Buna seara! imi puteti spune si mie la fizica ce programa ati folosit pentru planificarile din 2017-2018 clasele VI=VIII?
Va multumesc!

0 0

25.09.2017 22:30 MioaraSanta

Buna seara,doamna profesoara va rog sa mi trimiteti si mie planificarile la fizica si chimie gimnaziu cu perioada de Scoala Altfel 21.05-25.05 2018. Adresa email santamioara@gmail.com.
Va multumesc!
Va doresc un an plin de satisfactii,multa sanatate ,bucurie,putere de munca si cat mai multi elevii realizati care sa va umple sufletul de bucurie.
Se spune ca aurul cel mai pret din lume pentru noi dascalii
este realizarea si implinirea unui elev.Mult succes in noul an scolar!

0 0

01.10.2017 13:10 varsator_10

multumim frumos, doamna profesoara pentru diverse materiale!m-ati scos din impas....!un an linistit sa aveti!

Comentaţi

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.