Şcoala cu
bune practici

46 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Profesorul digital- o provocare pentru învățământul românesc

Învăţământ primar | Toate disciplinele

Propus de: monica_p | 23.02.2021 22:17 | Revista cadrelor didactice nr. 70/2021 | 926 vizualizări

În articol am prezentat câteva noțiuni teoretice legate de formarea competențelor profesionale, competențele digitale ale profesorilor, cu aplicabilitate la clasa de elevi.

Într-o societate care se află în perpetuă modificare, suntem conștienți că avem nevoie de o formare și perfecționare continuă. Desigur o activitate de învățăre de la distanță nu are același efect pedagogic, nu poate înlocui relaționarea elevilor cu profesorii și nici interacțiunile sociale ale elevilor (care sunt extreme de importante în toate treptele școlarității) însă scopul acestui plan virtual de învățare/predare/evaluare este acela de a ne asigura că Școala Românească și de ce nu, cea Europeană, continuă să furnizeze metode eficiente de educație elevilor săi.
Voi începe cu câteva repere științifice, pentru a vedea că preocupările privind formarea competențelor profesionale au fost abordate de cunoscători ai educației. Unul dintre aceștia este
profesorul N. Silistraru care menționează un sistem de patru competențe profesionale [SILISTRARU, N,2012, p.44]:


Fig. 1 Sistemul de competențe profesionale
Pornind de la analiza operațiilor care intervin în orice activitate de instruire, S. Cristea enumeră următoarele competențe pedagogice [CRISTEA, S, 2015, p. 486]:
▪ competența de receptare primară a mesajului didactic;
▪ competența de înțelegere a mesajului didactic;
▪ competența de aplicare;
▪ competența de exprimare analitică și de argumentare;
▪ competența de exprimare sintetică;
▪ competența de transfer creativ, inovator, exprimată prin capacitatea de adaptare la nivel cognitiv, social, acțional, cu asumarea unor soluții manageriale bazate pe conștientizare, optimizare, negociere etc.
Competența pedagogică este un standard minim necesar unui cadru didactic și este strâns legată de standardele profesionale ale cadrelor didactice. Standardele sunt interpretate ca un „flux de intrare”, iar competențele – ca un „produs obținut în urma realizării procesului de învățământ”[CRISTEA, S, 2015, p. 39]. Standardele de competență profesională a cadrelor didactice din învățământul general sunt organizate pe cinci domenii prioritare:

Fig. 2 Domenii de competență
Această abordare este în corelare cu un șir de documente naționale și internaționale. În Recomandările Consiliului Uniunii Europene din 22 mai 2017, de asemenea, sunt stipulate opt competențe-cheie:
1. competența de alfabetizare;
2. competențele multilingvistice;
3. competențele în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii;
4. competențele digitale;
5. competențele personale, sociale și de a învăța să înveți;
6. competențele cetățenești;
7. competențele antreprenoriale;
8. competențele de sensibilizare și expresie culturală.
Concluzionăm: Competențele digitale se referă la înțelegerea cunoștințelor din societatea informațională și formarea abilităților principale de utilizare a tehnologiei informației și comunicării.
Cea mai mare rețea a profesorilor din Europa, eTwinning, oferă profesorilor un mediu ideal pentru a colabora cu colegii și a descoperi modalități noi de utilizarea a TIC în predare. Studiul eTwinning (2015) a arătat că 29% dintre profesori consideră că eTwinning a avut un impact important asupra abilității lor de a folosi tehnologiile în predare, iar 37% au declarat că impactul a fost cel puțin mediu. eTwinner-ii au semnalat și o creștere a gradului de utilizare a practicilor de predare-învățare digitale: participare la cursuri online (78%), crearea de materiale în colaborare cu elevii (77%) sau utilizarea rețelelor sociale alături de elevi (76%).
În acest sens vreau să vă supun atenției un frumos proiect etwinning la care am participat împreună cu elevii mei de clasa a III-a, ”Gluttony is universal! Let's cook together!” ( desfășurat în perioada noiembrie 2019-februarie 2020). Scopul a fost de a prezenta mâncăruri tradiționale și locale pregătite în școli și acasă, prezentarea țării și cultura acesteia. Odată ce fiecare partener și-a postat rețeta, acesta poate folosi rețetele alături de elevii săi pentru a descoperi arome din alte țări europene și ca finalitate o lucrare de grup realizarea unei cărți de bucate pentru copii. Membrii proiectului: 10 profesori din Bulgaria (1), Danemarca(1), Franța (2), Italia (1), Letonia (1), Lituania (1), România (1), Spania (1), Turcia (1). Lucrarea de final (European cookbook) am realizat-o cu un instrument on-line, foarte eficient, și anume, bookcreator. Am mai folosit în postarea diverselor material pe platforma etwinning colaje realizate cu ajutorul aplicațiilor Pic Collage, Canva (în realizarea fotogafiilor, posterelor din timpul atelierelor de lucru)
În prezent avem în desfășurare un proiect etwinning al cărui founder sunt eu, ”WITH THE MASK, WITHOUT THE MASK! - PUPPET THEATER” (aprobat în data de 06.02.2020). Profesori implicați în proiect, din fiecare țară Bulgaria (1), România (5), Turcia (1). Scopul proiectului este de a îmbina arta cu joaca copiilor, manifestarea comportamentelor acestora prin intermediul rolurilor interpretate de marionetele confecționate de elevi. Am folosit aplicații digitale în realizarea filmulețelor pe care le-am postat pe youtube și care au fost atașate pe platforma etwinning, la materiale, din cadrul proiectului, sperăm să finalizăm cu succes chiar dacă perioada martie-iunie noi am avut programate activități cu copiii la diferite ateliere de mânuire a păpușilor, am încercat să compensăm aceste ateliere în mediul on-line întâlnindu-ne în conferințe pe platforma Zoom și apelând chiar la mici seminarii on-line predate de actori ai teatrului de păpuși.
Desigur misiunea noastră este aceea, de a ne asigura că pe parcursul acestei perioade să continuăm să furnizăm metode eficiente de învățare elevilor noștri. Echipa școlii noastre a elaborat un plan de predare virtuală, menit să asigure continuitatea activității de învățare pe întreaga durată a suspendării cursurilor. Lucrăm pe platforma Edmodo și folosim pentru conferințe platforma Zoom, care s-au dovedit a fi foarte eficiente și generoase din punct de vedere al costurilor și mediilor de stocare a informațiilor.
Exemplele de bună practică pot continua cu activitățile desfășurate în săptămâna Școala Altfel pe care școala noastră a planificat-o în perioada 25-29 mai 2020, moment în care profesorul trebuia să demonstreze că deține acele competențe digitale și le pune în practică cu măiestrie pentru a face activitatea altfel mult mai atractivă pentru elevii săi.
Prima activitate s-a numit ”MasterChef în familie”, elevii au fost invitați să gătească împreună cu părinții lor și să facă o artă din acest lucru, întrecându-se în preparate cât mai atractive iar la finalul zilei am realizat un poster cu ajutorul aplicației Padlet în care fiecare și-a expus cea mai expresivă poză sau film pentru a fi votate de ceilalți colegi. Activitatea a fost un succes elevii așteptau cu nerăbdare să vadă cine este votat cel mai mult (cei interesați pot accesa linkul pentru a vizualiza posterul https://ro.padlet.com/esteracaus/bf4ukish6ae6hmw8).
Altă activitate de succes a fost ”Copilăria”, elevii au avut de susținut un Concurs on-line de limba și literatura română ”Amintiri din copilărie”, unde am intrat în conferință Zoom, apoi au avut de realizat un desen/pictură cu tema ”Copilăria mea” iar la finalul zilei au realizat un nou poster cu aplicația Padlet în care au postat desenul/pictura realizată și la fel au votat cea mai frumoasă lucrare
(link https://ro.padlet.com/paladecuta/vh7knxrsq72yw7a3).
Au mai fost și alte activități deosebite în care se pare că am avut nevoie de toate competențele în special de cele digitale dar copiii au simțit totuși lipsa interacțiunii directe cu ceilalți colegi și chiar cu profesorii de la clasă.
Digitalizarea învățământului sperăm să nu înlocuiască profesorul cu valorile sale personale, atitudinile și comportamentele pline de har și umanitate, care reprezintă un model pentru elevii săi, cu un profesor robot lipsit de sentimente.

Bibliografie și webografie:
1. CRISTEA, S. Dicționar enciclopedic de pedagogie. Volumul I. București: Didactica Publishing House, 2015. 832 p. ISBN 978-606-683-295-3
2. SILISTRARU, N. Cercetarea pedagogică (ghid metodologic). Chișinău: Univ. de Stat din Tiraspol, 2012. 100 p. ISBN 978-9975-76-081-2.
3. Cadrul European de referință al competențelor-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții. [online]. [citat 19.03.2017]. Disponibil: http://www.tvet.ro/index.php/ro/educatie-siformare-profesionala-in-europa/instumente-europene-pentru-invatarea-pe-tot-parcursulvietii/cadrul-european-de-referinta-al-competenelor-cheie-pentru-invatarea-pe-totparcursul-vietii.html
4. Recomandarea Consiliului Uniunii Europene din 22 mai 2017 privind Cadrul european al calificărilor pentru învățarea pe tot parcursul vieții și de abrogare a Recomandării Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind stabilirea Cadrului european al calificărilor pentru învățarea de-a lungul vieții (2017/C 189/03). In: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, C 189. 14 p. [online]. [citat 09.03.2019]. Disponibil: https://ec.europa.eu/ploteus/sites/eac-eqf/files/ro.pdf
5.https://twinspace.etwinning.net/98186/materials/images
6. https://app.bookcreator.com/books
7. https://live.etwinning.net/projects/project/215178

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 45 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

329 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN