Şcoala cu
bune practici

46 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Utilizarea platformei Edmodo in lectiile online

Interes general | Toate disciplinele

Propus de: corinaandreeavilcu | 19.02.2021 14:44 | Revista cadrelor didactice nr. 70/2021 | 680 vizualizări

Platforma de e-learning Edmodo întrunește ambele condiții, fiind extrem de „prietenoasă” cu orice utilizator și asigurând o comunicare eficientă între profesori, elevi și părinți.

Utilizarea platformei Edmodo în lecțiile online

Prof. Vîlcu-Puchiu Corina-Andreea
Liceul Tehnologic ”Constantin Filipescu”, Caracal

E-learning nu înseamnă „Informatică” ca şi disciplină de studiu, ci este mai degrabă orientat spre utilizarea tehnologiei de către profesori la clasă în activitățile de predare-evaluare, salvând timp și energie.
Popularitatea rețelelor de socializare (mai ales a Facebook-ului) este într-o continuă creștere, numărul de utilizatori mărindu-se pe zi ce trece. Acest fapt se datorează în primul rând posibilității de comunicare pe care o oferă acest tip de rețele, iar în al doilea rând, ușurinței cu care pot fi ele folosite
Platforma de e-learning Edmodo întrunește ambele condiții, fiind extrem de „prietenoasă” cu orice utilizator și asigurând o comunicare eficientă între profesori, elevi și părinți. În timp ce rețelele obișnuite de socializare reprezintă un mediu liber, în care fiecare utilizator se poate exprima în orice fel și nu are nicio restricție în privința tipului de conținut afișat, platforma Edmodo este un mediu controlat în care profesorul poate vedea fiecare mesaj, fișier sau conținut distribuit de către membrii clasei lui. Toate aceste date sunt vizibile și pentru părinți, așadar orice fel de situație neplăcută care ar putea fi declanșată pe o rețea obișnuită de socializare (apariția unui tip de conținut nepotrivit, declanșarea unor discuții în contradictoriu ș.a.m.d.) este evitată întru totul.
Pentru început, profesorul trebuie să își creeze un cont pe platforma Edmodo și să completeze câmpurile care apar pe ecran. Un avantaj față de alte platforme îl constituie faptul că nu este necesară confirmarea contului printr-un e-mail de verificare, ci înregistrarea se face automat. Procesul este extrem de simplu, gratuit și accesibil.
După completarea acestui pas, profesorul poate crea un grup în care să-și includă, ulterior, elevii. Grupul se află sub atenta supraveghere a acestuia, oferindu-i-se posibilitatea de a șterge conținutul distribuit de către elevi dacă îl consideră nepotrivit. După crearea grupului, platforma generează automat un cod aleatoriu format din șase caractere. Fiecare elev care vrea să se alăture clasei virtuale de pe platforma de e-learning Edmodo trebuie să își creeze, de asemenea, un cont. După alegerea opțiunii corespunzătoare de pe pagina principală (vezi imaginea de mai jos), cursanților li se cere codul declanșat inițial.
Platforma educațională Edmodo permite comunicarea conținuturilor, distribuirea de chestionare, sarcini de lucru, gestionarea comunicării cu elevii, colegii profesori și părinții.
Asemănător rețelei de socializare Facebook, fiecare utilizator poate desfășura diverse activități în cadrul platformei numai sub propria semnătură, intervențiile anonime nefiind posibile. Pentru ca platforma să fie utilizată strict în scop educativ, elevii nu pot comunica unul cu celălalt decât dacă se adresează tuturor celor care fac parte din grupul lor sau dacă vor să contacteze profesorul în mod special.
În vederea adaptării activității didactice la nevoile educaționale ale elevilor, în condițiile imposibilității unei comunicări firești, nemijlocite în raportul elev-profesor și vice versa , utilizarea acestei platforme educaționale Edmodo a venit ca o “gură de oxigen” pentru a realiza lecții de recapitulare și de evaluare cu posibilitatea autoevaluarii rapide și obiective.
Îmbinarea școlii tradiționale cu cea din mediul online era deja una dintre preocupările mele întrucât elevii răspundeau cu entuziasm atunci când testul tradițional era înlocuit cu cel online. Pentru aceste teste foloseam platforma educațională Kahoot!, la clasele liceale. Pandemia ne-a adus în situația în care bucuria reușitei și toate acele stări emoționale prezente doar în sala de clasă, să încercăm, ca profesori, să o recreem în spatele monitorului. De asemenea, a devenit evidentă fragilitatea posibilităților de a păstra comunicarea și a învăța în special pentru elevii claselor de a XII a navetiști sau cu posibilități reduse pentru care activitatea în clasă sub îndrumarea profesorului era singura șansă.
Aplicația oferă profesorului o paletă diversă de tipuri de itemi pentru elaborarea cerințelor complement simplu, complement grupat, adevărat- fals, asocieri, completarea spațiilor libere, rezolvarea cerinței pe baza unui videoclip sau a unei imagini în rubrica CREATE QUIZ.
În urma rezolvării testului în intervalul de timp stabilit prin aplicație de profesor, elevii primesc nota imediat și de asemenea au opțiunea de a vizualiza itemii la care au răspuns incorect cu varianta corectă.
În același timp profesorul primește situația clasei în trei moduri , după cum urmează:
• Media clasei procentual
• Procentul celor care au răspuns corect/incorect pentru fiecare item în parte
• Procentul pe interval de note/punctaj
În plus, ca profesor, pot să vizualizez ziua, în cât timp a rezolvat fiecare elev testul și punctajul obținut. Pentru cei care nu accesează testul în intervalul de timp alocat nu-l mai pot vizualiza sau rezolva. Bineînțeles că eu am utilizat această opțiune pentru a stimula punctualitatea, antrenamentul lucrului contratimp.Testele și materialele furnizate elevilor sunt stocate în secțiunea Library.
Un alt avantaj al acestei platforme este chatul privat. Aici elevii pot comunica cu profesorul sau între ei pentru a rezolva diferite sarcini de lucru.
Nu în ultimul rând, Edmodo deschide posibilitatea lucrului diferențiat prin realizarea unor small groups. Astfel, elevii cu dificultăți au posibilitatea să beneficieze de sprijinul profesorului, materiale, teste independent de restul clasei.
În concluzie, platforma Edmodo se remarcă prin uşurinţa cu care poate fi folosită. Asemănarea dintre aceasta şi populara reţea Facebook apropie mediul şcolar de generaţia mai tânără, desăvârşindu-se procesul de învățare prin mijloace extrem de moderne, pe placul elevilor, exact în mediul în care aceștia se simt cel mai bine.

Bibliografie

1. https://www.edmodo.com
2.http://brainprick.com/nicolas-borg-and-jeff-ohara-founders-of-edmodo-the-largest-social- network-for-school-students-and-teachers/
3.http://www.elearning.ro/de-la-edmodo-la-schoology-doua-retele-sociale-de-invatare-doua-clase-digitale

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 45 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

329 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN