Şcoala cu
bune practici

49 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Legea educaţiei dă emoţii profesorilor

Pe lângă faptul că aceasta impune diminuarea numărului de ore la învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi, implicit, dispariţia mai multor norme, posturile didactice vacante şi rezervate se vor ocupa prin concurs organizat la nivelul unităţii de învăţământ cu personalitate juridică.
În plus, potrivit articolului 93 din lege, hotărârile privind angajarea, motivarea, evaluarea, recompensarea, răspunderea disciplinară şi disponibilizarea personalului didactic se iau la nivelul unităţii de învăţământ de către consiliul de administraţie, cu votul a două treimi din totalul membrilor. Directorul unităţii de învăţământ emite deciziile conform hotărârilor consiliului de administraţie. „Practic, disponibilizarea cadrelor didactice se va face de către directori, cu acordul consiliului de administraţie unde sunt predominanţi cei din afara şcolii. Asta, deoarece, începând cu 10 februarie, jumătate plus unu din locurile de membri ai consiliului de administraţie al şcolilor sunt ocupate de reprezentanţi ai părinţilor şi ai comunităţii locale“, a declarat Constantin Lungulescu, preşedintele filialei Dolj a Sindicatului „Spiru Haret“.

„Nu ştim ce se
întâmplă în cazul
în care activitatea unei
persoane este restrânsă“


În lege există o serie de ambiguităţi cu privire la ce se întâmplă cu cadrele didactice cărora li se restrânge norma didactică. Chiar dacă profesorul titular rămâne titular al sistemului şi nu al unităţii de învăţământ, cum era până acum, există unele probleme legate de obţinerea unei norme întregi.
„Nu ştim ce se întâmplă în cazul în care activitatea unei persoane este restrânsă într-o anumită instituţie de învăţământ şi directorul dintr-o alta nu o doreşte. A dispărut din lege noţiunea de detaşare pe care o foloseam până acum la rezolvarea problemelor de acest gen“, a precizat Constantin Lungulescu.
Articolul 262 precizează că activitatea personalului didactic de predare se realizează într-un interval de timp zilnic de opt ore, respectiv 40 de ore pe săptămână. „Pentru că acest articol, chiar dacă are unele precizări, are şi ambiguităţi, foarte mulţi directori, în special din mediul rural, vor forţa nota şi le vor cere dascălilor să stea opt ore în şcoli“, a adăugat Lungulescu.

Sursa: Gazeta de sud

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 19.01.2011 14:29 | 2535 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Aprecierea pozitiva

Echilibrul emotional

Comentarii (5)

0 0

20.01.2011 10:10 monics

Eu as fi foarte fericita sa stau 8 ore pe zi la scoala. As scapa de activitatile de acasa unde muncesc mai mult decat cele 8 ore. Dar sa mi se ofere conditii in care sa-mi desfasor activitatea, calculator, consumabile, un scaun si un birou. Toate astea le facem din banii nostri.

0 0

20.01.2011 18:27 smart

Nu ma pot abtine sa nu comentez mesajul lui monics . Sa inteleg ca pe tine te deranjeaza lipsa de confort din scoala ? Patetic .

0 0

21.01.2011 13:19 stefanavoicu

Eu sunt de acord cu mesajul lui monics.
Doresc sa stau 8 ore la scoala astfel incat acasa sa nu mai am nimic de facut, DAR sa ni se asigure toate conditiile pentru a nu cheltui BANII PROPRII pe consumabile pentru imprimanta si pe energie electrica. Nu mai vorbesc de uzura aparaturii personale- calculatoare , imprimante.

0 0

21.01.2011 20:25 luminitamorosanu

Daca indivizii astia care cica "ne conduc" tot copiaza precum maimutele elemente din sistemele de educatie din alte tari, ar trebui intr-adevar sa avem confort la scoala, sa avem fiecare propriul computer, un mic birou, sa lucram 8 ore, dar acasa sa nu mai facem nimic legat de scoala; sa copieze si lucrurile bune din alte sisteme nu numai pe cele proaste sau falimentare. Cat priveste componenta C.A. aceasta s-a modificat, in prezent nr. de profesori depasind nr. celor din afara scolii.Exista un ordin al ministrului, publicat in M.O. in jurul datei de 11.12.2010. Nu mai face parte din C.A. contabilul, raman reprezentantii C.L. si primarului (2), un parinte si un reprez. al agentului economic(sau inca un parinte in cazul scolilor gimnaziale):5 profesori + 4 din afara scolii.Daca e o scoala din rural cu structuri, fiecare structura are reprezentant in C.A.

0 0

27.01.2011 12:34 laurian

Ma intreb cati din cei din afara sistemului de invatamant cunosc faptul ca un profesor , indiferent de nivel , lucreaza mai mult decat 8 ore cum precizaza legea ? Au dreptate colegii care spun ca trebuie sa facem munca acasa cu costuri personale.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 25 evenimente

«IUNIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

593 voturi | 9 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN