Şcoala cu
bune practici

46 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Criză de profesori calificaţi la catedră




Lipsa cadrelor didactice va continua şi în anul şcolar care stă să înceapă. Învăţământul românesc are peste 51.000 de suplinitori, care acceptă să activeze un an-doi pe posturile care n-au fost ocupate la examenele de titularizare. Mulţi dintre aceştia n-au reuşit nici măcar să obţină medii peste 5,00 la concursurile de ocupare a catedrelor. În disperare de cauză, până şi studenţii vor fi acceptaţi să predea în învăţământul preuniversitar.

Cu doar o săptămână înaintea deschiderii noului an şcolar, la nivelul judeţului Vaslui sunt libere peste o mie de catedre. Criza este cu atât mai gravă cu cât, la ultima testare organizată la sfârşitul săptămânii trecute de Inspectoratul Şcolar Judeţean, au participat doar 700 de candidaţi pe cele 1.034 de locuri libere.

Dacă în alţi ani candidaţii care aveau note sub 5,00 la titularizare nu erau acceptaţi la catedră, anul acesta nu mai puţin de 70 candidaţi cu note între 1,00 şi 4,00 au primit deja posturi de profesori. Situaţia nu diferă prea mult nici în celelalte judeţe: în Alba sunt 572 de catedre libere, în Hunedoara – 400, Mehedinţi – 245, în Dolj – 744, Cluj – 800.

Studenţii, numai buni pentru catedră

Inspectorul şcolar general adjunct de la Galaţi Magdalena Gaiu a declarat, ieri, că mai bine de 1.000 de posturi de profesor în învăţământul preuniversitar, majoritatea în mediul rural, sunt încă neocupate, ultima repartizare urmând să aibă loc astăzi şi mâine. "Avem 1.075 de posturi libere, cele mai multe în localităţile rurale. Dintre acestea, 275 sunt catedre complete, iar 800 sunt incomplete", a afirmat inspectorul şcolar general adjunct Magdalena Gaiu. Acelaşi deficit se înregistrează şi în judeţul Arad.

În total, au rămas libere 17.868 de posturi în învăţământul preuniversitar, iar pentru ocuparea acestora se va organiza o ultimă repartiţie astăzi şi mâine. Cea mai mare nevoie de cadre didactice este în Vaslui, Bacău, Iaşi, dar şi în Bucureşti.

Prioritate la ocuparea catedrelor vor avea suplinitorii calificaţi, urmaţi de pensionari şi de suplinitorii necalificaţi, fie ei absolvenţi de liceu, ab­solvenţi de facultate fără diplomă de licenţă sau simpli studenţi. Valentin Popescu, director al Direcţiei Generale Managementul Resurselor Umane, din cadrul Ministerului Educaţiei, estimează că, din cei 7.000 de suplinitori necalificaţi, 4.000 vor fi absolvenţi ai unor facultăţi diferite faţă de specializarea posturilor pe care le vor ocupa în învăţământ şi 3.000 persoane cu studii medii. Pentru acest an şcolar , oficialul MECT se aşteaptă la 51.000 de suplinitori.

Salariul de mizerie, principalul vinovat

Un tânăr cadru didactic debutant, cu studii superioare, nu depăşeşte 600 de lei, net, lunar. Învăţătorii şi educatoarele aflate la început de carieră primesc cu puţin peste 500 de lei. „Un profesor titular, cu toate gradele luate, după 20 de ani la catedră ajunge pe undeva pe la 1.000 -1.500 lei", exemplifică Marius Nistor, liderul Federaţiei Sindicale din Învăţământ „Spiru Haret".

El a adăugat că, „în Italia, un cadru didactic preuniversitar are 1.500 euro, în Slovenia – 1.100 euro, în Polonia şi Ungaria – peste 800 euro. De aceea nu este de mirare că, în anul precedent, au rămas peste 6.000 de posturi neocupate în şcolile româneşti".
Sursa: Adevarul

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: grigore_geta | 12.09.2007 22:22 | 3623 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (20)

0 0

13.09.2007 14:20 professorbujor

Parca mai poti zice ceva, cand nu mai este nimic de spus!

0 0

13.09.2007 14:34 eiatu

asta ca sa nu amintim ca orice patron este obligat sa-si plateasca angajatii cu studii superioare, care functioneaza in domeniul in care sunt calificati conform diplomei, cu 880RON salariu de incadrare, si sa le mai acorde si bonuri de masa. Eu, dupa 7 ani in invatamant, primesc in jur de 740RON brut, iar net in jur de 640RON. Prin urmare ma simt foarte motivata sa urmez a doua facultate, care sa-mi ofere alte oprtunitati, iar asta nu are nicio legatura cu vocatia de dascal, ci cu stima de sine.

Probabil ca in iarna, cand cheltuielile de intretinere vor fi mai mari, ne va creste si mai mult mandria si stima de noi insine.

0 0

13.09.2007 23:54 monik_dascalu

Corect... si totusi, ce ne tine in sistem???

0 0

14.09.2007 06:42 rania

Cele relatate mai sus cred ca ar trebui sa puna pe ganduri pe cei din structurile puterii! Aceasta daca mai au un dram de constiinta...Stiti ce ne mai tine in sistem? Vocatia pe care o avem.

0 0

14.09.2007 12:19 vioscout

Unde-i noutatea, ca eu nu prea o inteleg!

Cei care inca am mai ramas,cred ca am fost naivi sa credem ca va fi mai bine; sau, naivi este prea putin spus. Despre vocatie, chiar ca ma abtin...

0 0

14.09.2007 14:34 uleanu

am 56 de ani si 34 vechime in inv , maine daca ar exista alta alternativa as spune Pa invatamant . nu se merita sa -ti faci datoria .

0 0

14.09.2007 15:32 nikymicu

nu va suparati stimati colegi,dar mie mi se pare ca ne meritam soarta, facem pe ici colo comentarii si ne supunem imediat ca niste copii prinsi cu tema nefacuta.

nu am vazut inca un lider politic sau sindical care sa recunoasca starea de fapt a profesorilor :lipsa de motivatie financiara. Cu ce ma incalzeste faptul ca mi se promit 100euro pt soft cand unui elev i se dau dau 200euro bani de buzunar,pardon pt achizitionarea unui calculator personal(eu, ca prof. nu am nevoie de asa ceva!) cu ce ma motivezi sa-mi fac datoria la clasa cand un elev primeste 1800000 lei lunar doar ca sa vina la scoala, iar mie imi 6000000lei,din care trebuie sa cheltuiesc pe manuale alternative ,pe grade didactice sau cursuri de reconversie, mai nou pe masterat

Am si vocatie, am si rezultate la concursuri scolare, am si multa, prea multa bunavointa, dar nu mai am rabdare!

0 0

14.09.2007 17:54 Petrescu_Irina

Si pentru ca situatia sa fie si mai dezastruoasa chiar si cadrele necalificate refuza unele posturi din mediul rural.Si asta penru ca multe scoli sunt in sate aflate la mare distanta fata de oras fiind nevoie sa se piarda cate 2-3 ore pe drum daca te incumeti sa faci naveta.Iar ca sa stai in gazda de luni pana vineri...sa fim seriosi...Si cu restul familiei cum ramane?

Nu stiu care ar fi totusi solutia pentru aceste localitati.

0 0

14.09.2007 18:39 christel

Daca vreau sa ma angajez in sistemul medical nu pot pentru ca nu am studii si nu pot sa ma joc cu viata pacientilor,daca vreau sa ma angajez ca secretara nu pot pentru ca nu am vechime si cunostintele necesare,etc.Dar in invatamant poate veni si cel de la confectii daca da un "examen" si are prieteni acolo unde trebuie.SI MAI AVEM PRETENTII SA FIE INVATAMANT DE CALITATE!

0 0

14.09.2007 21:23 dascal

Daca este asa mare nevoie de forta calificata de ce nu da 2 catedre la tineri,sau la cei care pot preda mai multe ore?

0 0

14.09.2007 22:02 crina_butarescu

Nicoleta, sunt de acord intru totul cu tine!!!

0 0

14.09.2007 22:15 cojocaruauras

Daca cei de "sus", "corigenti" sau nu vor continua sa ne umileasca cu actualele salarii mizere sigur vor preda la clasa doar ingrijitorii din scoala.Vor calitate dar fara sa stimuleze deloc financiar dascalii.

0 0

14.09.2007 23:09 grigore_eugen

E mult adevar in cuvintele voastre, dragi colegi tineri(hristel, nikymicu).Un coleg spunea, pe buna dreptate, ca suntem platiti doar cat sa avem grija de copii. Daca nu am avea constiinta si o pasiune prosteasca, nu am mai sta in invatamant. Sau poate ca noi, cei mai "vechi", avem o inertie si nu ma mir ca cei tineri aleg sa faca altceva. Ar fi o solutie si cea cu mai multe ore la cei ce vor si pot, dar sa stiti ca, dupa 4 ore la catedra facute cu adevarat, iesi "stors", asa ca nu cred ca ar fi de calitate 8 ore pe zi. Pacat de generatiile de copii sacrificati.

0 0

16.09.2007 12:25 sorindbaciu

Sunt pe al doilea an de predare si pe masura ce trece timpul tot se iveste ceva care sa ma uimeasca. Desi mama este cadru didactic si am avut ocazia sa vad mari magarii, nu mi-am inchipuit ca din interiorul sistemului descoperi comorile ascunse ale incorectitudinii, ignorantei si prostiei. Am fost si eu intrebat de ce nu raman doar la cariera de artist. Raspunsul e dat de rania mai sus. Vocatia ne tine in sistem, placerea pt aceasta nobila meserie guvernata de catre incompetenti si hoti. Cum bip sa rezisti cand intri la clasa si vezi dotarile tehnice ale elevilor de-ti sta mintea in loc cand faci comparatie cu salarul mizer (termenul corect este unul cenzurabil) pe care-l primesc. Nu am casa, nu am masina (acum am ore la 40 km de orasul meu si completare catedra in oras), sunt tanar si acum e momentul in care un om are nevoie de "gaz" pt a putea demara in viata. Cum d***u sa fie bine intr-un sistem condus de un inginer care nu are habar cu ce se mananca educatia, intr-un sistem in care coruptia este la ea acasa. Repet: sunt total uimit sa vad cat de corupt e invatamantul. In acest scurt timp am aflat ca aceasta coruptie are o mie de chipuri: coruptie fortata atunci cand profesorul ia mita sau ia bataie, coruptie prin ignoranta, coruptie prin legea rudelor cu elevi sau a rudelor ce au nevoie de loc de munca etc. Sunt multe, foarte multe de spus, dar nu m-am aprins prea tare, desi merita sa vorbesc si de dictatura politicului asupra acestui sistem. Intr-un singur an am ajuns sa-mi fie pur si simplu scarba, desi am activat la un liceu de exceptie, cu un colectiv de exceptie, unde am vazut ca se poate sa fie si bine. Totul conteaza de cadrele didactice ce se aduna pt a forma un colectiv. Acesta e si motivul pt care astept cu nerabdare descentralizarea, chiar daca exista riscul unui colaps total in cazul unor scoli.

0 0

17.09.2007 18:01 medve_c

D-lor se copiaza pe rupte la ora actuala, la toate examenele de la a VIIIa pana in facultate inclusiv la ocuparea posturilor la ex de titulatura in invataamant, la obt gradelor didactice e o rusine noi cei care aruncam cu pietre suntem primii vinovati si dupa aceea sa aruncam in ministru si altii

cine are curaj sa recunoasca??? ne meritam soarta!!!toti sunteti multumiti cand va intra banii in buzunar cine are curaj sa recunoasca nimeni!!!

0 0

17.09.2007 18:01 medve_c

e corupt invatamantul cine sunt coruptii, NOI

0 0

17.09.2007 21:33 bubu_dodo

da se copiaza,dar cine copiaza tot aceea care sunt hoti si care nu au nicio treaba cu invatamantul.sunt unele cadre care si-au luat titularizarea copiind si altul care a invatat ani la randul si da ex.de titularizare nu prinde post titular pentru ca mai departe intervin directorii si inspectorii care ii favorizeaza pe cei care deschid usile cu nasul sau pe rudele lor.Dar acesti stimati dascali mai lucreaza si in alte locuri.Am avutocazia sa cunosc o persoana care preda ziua si noaptea facea striptiss,asta da exemplu de educatie si de comportament.Noi care ar trebui sa dam un exemplu pt.copii,noi care ar trebui sa le aratam calea cea buna,ce le oferim?Mai anii trecuti un inspector a fost prins cu luare de mita,a fost dat afara din inspectorat,a fost numit directorul unui liceu iar dupa schimbarea inspectorului general a revenit in inspectorat ca inspector general adjunct.e placut sa vezi ce se intampla.Sa facem o socoteala,un invatator ia 600 lei,iarna se duc 300 de lei pe consumul de gaze,60 de lei pe lumina,30 pe telefon,30 pe cablu satelit,30 pe internet ca noua cadrelor ne trebuie asa se cere,60 de lei pt.paine mai raman 90 de lei pe care trebuie sa-i pastrezi o luna de zile.Am o intrebare pt.domnii ministrii.ATI PUTEA DUMNEAVOASTRA SA TRAITI CU 2 LEI PE ZI TINAND CONT CA AM ADAUGAT MAI SUS DOAR UNELE DIN LUCRURILE NECESARE?????????????

0 0

19.09.2007 15:49 pasatcarmen

Nu va faceti griji,cei ce trudesc de-o viata ,adica cei mai in varsta, vor ramane relicve ale sistemului, caci ,,vom muri pe baricade!,,.Dupa cate se pare,la pensie vom iesi la 65 de ani ,asa ca ne vor chema si din mormant, caci noi suntem invatati cu greul, dar tinerii pe care i-am crescut,formeaza o generatie revolutionara care nu suporta umilinte!

Toate acestea ar cam trebui sa dea de gandit celor ce ne conduc destinele.

0 0

19.09.2007 17:21 eugeniastanciu972

Lucrez de 16 ani ca invatatoare si in fiecare an am vrut sa plec ,dar o anumita inertie si in primul rand pasiunea pt aceasta meserie m-a iimpiedicat sa fug cat vad cu ochii.SI AM INTELES CA NU VOI FACE NIMIC CONSTRUCTIV DACA NU VOI IESI DIN ACEASTA INERTIE.LA NOI TINERII INCA SE MAI POATE...CAUTATI ACTIVITATI DUPA PROGRAM CA SA FITI DIN NOU APRECIATI SI SA NU VA MAI SIMTITI UMILITI .SE POATE DACA AVEM TIMPUL SI VOINTA NECESARA PT CA NIMENI NU A REUSIT SA AJUNGA DEPARTE FARA UN DRAM DE CURAJ...SUCCES

0 0

23.09.2007 11:21 mmihaela66

Eugenia, ai avut "curajul" necesar? Daca da, fii mai concreta, poarte iti ajuti si alti colegi....sa capete curaj

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 37 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

347 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN