Şcoala cu
bune practici

49 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Copiii euronavetistilor - "Singur acasa"!?


Migratia romanilor in strainatate, la munca, are efecte mai grave decat le-ar fi putut prevedea autoritatile ori cele peste doua milioane de conationali plecati cu speranta de a-si face un trai mai bun. De-abia acum autoritatile au inceput monitorizarea fenomenului "Singur acasa".

Primele victime ale fenomenului sunt copiii, a caror fragilitate emotionala ii expune la riscuri mari. Intr-un studiu facut recent de ONG-ul "Alternative sociale" se arata ca doi din trei copii care au parintii plecati la munca in strainatate resimt acut lipsa dragostei acestora.

Copiii respectivi, spun psihologii si sociologii, dezvolta personalitati dizarmonice si, in consecinta, este posibil ca, odata ajunsi la maturitate, sa formeze o generatie de adulti cu probleme de integrare sociala.

O zi din viata unui copil fara parinti

Se trezeste dimineata si nimeni nu i-a pregatit micul dejun, cu o mana mananca ce e la indemana, cu cealalta isi indeasa in ghiozdan cartile si caietele cu temele poate nefacute.

Alege din maldarul de haine ce nimereste si pleaca spre scoala. Daca are chef, ajunge si la ore. Daca se intalneste pe drum cu "gasca" in care a invatat sa fumeze, amana pe altadata mustrarile profesorilor. Oricum n-are cine-l lauda daca ia o nota mare.

Dupa ce pierde toata ziua cu nimicuri amagitoare, se-ntoarce acasa, ii minte pe cei cu care a fost lasat ca n-are teme de facut, mai pierde ceva vreme uitandu-se poate la televizor, apoi adoarme intrebandu-se cand o sa-l sune mama sau tata si daca parintii lui se mai gandesc la el.

Efecte pe termen scurt: devin agresivi

Studiul realizat de "Alternative sociale" arata ca, in mediul rural, un copil din zece chiuleste de la scoala in mod constant dupa plecarea parintilor la munca in strainatate.

Coordonatorul Centrului de Asistenta Prohopedagogica Iasi, Maricica Buzescu, spune ca elevii de gimnaziu, din cauza ca raman nesupravegheati de parintele de care obisnuiau sa asculte, pot deveni agresivi din cauza frustrarilor si a anxietatii care incep sa se manifeste.

"Aceste nereguli pot fi insa recuperate cu consiliere serioasa. Pericolul este mai mare la copiii mici, a caror personalitate se formeaza de la inceput dizarmonic. Multi dintre ei au tulburari de somn, devin agresivi, nu au incredere in ei - din cauza lipsei modelului parental, iar in ciclul primar incep sa minta, sa frecventeze grupuri stradale pentru ca nu mai pot comunica bine cu ceilalti membri ai familiei, incep sa fie labili emotional..."

E drept ca o parte din copiii celor plecati duc o viata mai buna gratie banilor pe care ii trimit parintii. Si totusi, spun psihologii, banii nu tin locul afectiunii.

Ce-i mana pe parinti sa munceasca in strainatate?

Saracia. Ori nu-si gasesc de lucru, ori au joburi atat de prost platite incat nu le ajung banii pentru intretinerea intregii familii, ori exista conflicte repetate intre parinti. Studiile au aratat ca multi dintre cei plecati au de intretinut doi sau trei copii.

Conform studiului amintit, in zona Moldovei parintele care opteaza pentru munca in strainatate este mama, iar decizia de a pleca este mai frecventa, pentru ambii parinti, in familiile cu copii de scoala generala sau de liceu.

"Pot ajunge chiar infractori"

Pe termen scurt, plecarea parintilor se traduce, in viata copiilor, prin agresivitate verbala sau fizica, marginalizare, anxietate, note mici, chiul sau chiar abandon scolar.

Pe termen lung, aceasta generatie de copii lipsiti de iubirea parintilor si de armonia familiala poate deveni una de adulti-problema. Psihologii nu exclud posibilitatea ca unii sa ajunga infractori. Ce e de facut?

Nu mai cred in casatorie

Agresivitatea multor copii din generatia "Singur acasa", refuzul lor de a accepta ca au probleme, durerea cauzata de lipsa parintilor ii transforma, la maturitate, intr-o generatie de adulti neintegrati social.

"Copilul care creste fara parinti sau numai cu unul dintre ei va deveni un adult care nu intelege sensul casatoriei, nu vor avea incredere in institutia casatoriei si, in general, in oameni", spune Maricica Buzescu.

Psihologii spun ca adultii care au fost in preadolescenta "singuri acasa" vor dori, in general, meserii care sa le aduca bani rapid: fotbalist, fotomodel, cantaret, dansatoare.

Cei care au fost abandonati de mici isi doresc mai degraba meserii prin care sa imparta dreptatea, cum ar fi cea de politist", ne explica un psiholog de la Centrul de plasament din Bacau.

Masurile pentru scaderea efectelor migratiei la munca in strainatate sunt asigurarea unor venituri decente pentru familiile foarte sarace, acordarea de stimulente financiare sau in natura, campanii mai eficiente de planning familial, dar si marirea numarului de asistenti sociali.

Florin Salajeanu, presedintele Colegiului Asistentilor Sociali din Romania, spune ca in Danemarca exista un asistent la fiecare 240 de locuitori. In Finlanda, raportul e 1 la 1.800. In Romania, e relativ acelasi, daca numaram diplomele, insa mai bine de jumatate din absolventi se orienteaza catre alte posturi.

"In Suedia, daca un copil traieste intr-o familie de alcoolici, 10 asistenti sociali se straduiesc sa-l scoata din mediul acela", spune prof. Elena Zamfir, sefa Catedrei de Asistenta Sociala din Universitatea Bucuresti.

Specialistii se plang ca in mediul rural foarte multi dintre "referentii sociali" din primarii sunt persoane cu 4-5-6 clase, "care habar n-au de protectia copilului, in schimb se pricep foarte bine la tractoare".

Daca nu se iau masuri de consiliere a acestor minori, vor deveni adulti cu probleme de integrare sociala, familiala si profesionala, precizeaza Maricica Buzescu. "Acei copii agresivi, izolati social, ostili si pasivi in societate pot ajunge chiar infractori".

"Sute de mii de copii au macar un parinte plecat"

In conditiile in care, de 15 ani, nu s-a ocupat nimeni serios de protectia copilului, spune Bogdan Simion, presedintele federatiei ONG-urilor specializate in domeniu, nicio autoritate din Romania nu detine date cu privire la numarul de copii "singuri acasa".

"Intre 2 si 4 milioane de romani sunt plecati sa munceasca in strainatate, cei mai multi dintre ei au varste intre 20 si 35 de ani, adica se afla in plina perioada fertila. Cel putin jumatate din ei au copii pe care-i lasa in tara, deci sunt cateva sute de mii de copii ramasi fara supravegherea a cel putin unui parinte", conchide Simion.

Sursa: www.evz.ro

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 09.06.2006 18:47 | 1501 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Aprecierea pozitiva

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 24 evenimente

«IUNIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

592 voturi | 9 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN