Şcoala cu
bune practici

46 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Proiectul de Lege privind exercitarea competenţelor în descentralizarea învăţământului preuniversitar de stat (dezbatere publică)

Art. 1. Prezenta lege stabileste si reglementează competenŃele partajate între autorităŃile administraŃiei publice locale, judeŃene si centrale, inspectoratele scolare si unităŃile de învăŃământ privind organizarea si funcŃionarea învăŃământului preuniversitar de stat, numite în continuare competenŃe partajate. Art. 2. CompetenŃele partajate reglementate prin prezenta lege se referă la următoarele domenii ale învăŃământului preuniversitar de stat: a) ReŃea scolară si fluxuri de elevi; b) Resurse curriculare; c) Resurse de timp; d) Resurse informaŃionale; e) Resurse materiale; f) Resurse financiare; g) Resurse umane – exclusiv elevi; h) Dezvoltarea strategică a sistemului naŃional de învăŃământ; i) Management educaŃional. Material complet pe site MECI http://www.edu.ro/index.php/articles/12350 Va invitam sa va exprimati parerile

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: emil | 03.07.2009 14:49 | 2245 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (13)

0 0

03.07.2009 15:40 vulcano

Ca si cum parerea noastra, a cadrelor didactice, ar conta!!! nu e prima data cand ni se cere parerea si tot degeaba!

0 0

04.07.2009 14:53 mhojda

Ai perfecta dreptate vulcano!

0 0

04.07.2009 22:21 marian_dorin

nici nu ma mai sinchisesc sa citesc ce se spune atunci cand oficial ni se cere opinia! e bataie de joc la adresa calitatii muncii noastre!!!( aceasta minciuna gogonata si intentie populista din partea lor! )

0 0

06.07.2009 13:45 sorinborodi

Mi-a sarit in ochi acest articol, redactat in binecunoscuta si nemuritoarea limba de lemn:



Art. 29. Finantarea învătământului se

realizează la toate nivelurile conform

principiului„învătământul este o prioritate natională”.



Ca elemente de noutate am retinut si :



Art. 41. (1) Dezvoltarea profesională a personalului didactic din învătământ include gradul didactic II, gradul didactic I si gradul de excelentă.



Art. 48. c) Consiliul de Administratie [...] are în componentă 50% cadre didactice si 50% reprezentanti ai autoritătilor publice si ai părintilor;

f) Inspectoratul scolar numeste directorul unitătii de învătământ cu avizul primarului.



In ce priveste ultimele doua puncte,am mari indoieli asupra oportunitatii lor.Principiile care le justifica vor fi imbratisate de catre societatea romaneasca ,probabil,peste 20 de ani.Sau 30 de ani.Sau 50 de ani.Sau........

0 0

06.07.2009 20:31 cos_mirela

LA CE BUN PARERILE NOASTRE ? CONTEAZA PENTRU CINEVA?DE-A DREPTUL REVOLTATOR ESTE CEEA CE SE VEDE ZILNIC LA EMISIUNILE TV. PENTRU STATUL ROMAN DASCALII NU AU NICI O VALOARE, ASA CA NU VA MAI CHINUITI SA CITITI ASEMENEA ARTICOLE SI SA LE COMENTATI!

0 0

06.07.2009 20:32 cos_mirela

AZI MAINE VOM ACTIONA LA INDEMNAUL LUI GOGA "SA NE LUAM APELE TOATE /SA NE MUTAM IN ALTA TARA"

0 0

06.07.2009 23:51 gologusioana_vn

Am gasit printre formularile acestui proiect de lege -destul de des-"Consiliul local/judetean poate aproba si poate finanta"[art.15(3)si altele]," sau "aproba solicitarile...in limita fondurilor disponibile", deci cand e vorba de bani e la libera alegere,numai daca "poate", insa neaparat are competente in elaborarea CDS si chiar in asigurarea managementului unitatilor scolare. Se intelege ca arbitrariul este exclus!!! Mai ales acum cand totul este politizat, iar de competenta profesionala nici nu poate fi vorba.

0 0

08.07.2009 13:49 lvoda

"... Cosiliul local poate aproba/aproba solicitarile ..." Atunci sa vedeti cum domnii consilieri vor trage spuza la scolile (si asa favorizate) unde invata scumpele lor odrasle. Mai gandeste cineva asa ca mine?

0 0

11.07.2009 19:59 floarebernad

Nu stiu cat valoreaza parerea noastra,iar cand aud de "In limita fondurilor" moare orice urma de speranta; bani pentru scoala nu se gasesc niciodata....

0 0

12.07.2009 19:44 constantin_obreja

1. Cred ca ar trebui sa se faca ceea ce de mult trebuia: sa se invete unde se pune virgula intre .. (cine face si ce face! Pentru cine face nu stiu daca mai are vreo relevanta in actualul MECI): CITAT:

"CAP. 4 Resurse de timp

....

(4) Orice modificare a structurii anului scolar realizată la nivel local este în mod obligatoriu însotită de programe pentru parcurgerea integrală a programelor scolare de către toti elevii, propuse de unitatea de învătământ si aprobate, îndrumate si controlate de inspectoratul scolar." Imi suna 'aiurea' formularea "programe de parcurgere a programelor" si acea virgula care nu mi se pare fericit asezata inainte de "propuse".

2. Daca nu suntem atenti la 'mici detalii', dam Insula Serpilor pe un sopron in Ferentari, acceptam sa fim TARA CU FOARTE MULTI OLIMPICI CARE N_AU LOC DE MUNCA, sa ne marginim la GRIJILE SI NEVOILE LOCALE si conjucturale si, daca ne ajuta Dumnezeu, cu ceva mai multa ploaie vom avea si o JUNGLA pentru care am pregatit o fauna pe masura!

Numai bine,

0 0

14.07.2009 09:58 professorbujor

Descentralizarea care se tot propune este o smecherie politica prin care guvernantii vor sa scape de grija asigurarii resurselor ,dar sa-si mentina controlul politic asupra sectorului.

Afirm cu tarie ca ,in aceasta etapa ,Romania nu este pregatita pentru descentralizare,neexistand nici resursele financiare ,nici cele politice necesare punerii in aplicare .

0 0

16.07.2009 20:53 yna

Am citit cu atentie proiectul de lege si am constatat tendinta de politizare evidenta a sistemului de invatamant .

Sunt de accord cu implicarea CL in activitatile de finantare, insa consider ca nu se justifica implicarea acestuia in resurse umane (cap.8) si Management (cap 10)

Conf art.36 :Incetarea relatiilor de munca se realizeaza la propunerea: “directorului, consiliului local […]”Conform dreptuli muncii, desfacerea contractului de munca se face de catre angajator .Cine este angajatorul? Consiliul Local? Ar putea fi pentru personalul nedidactic sau pentru cel administrativ din scoli , insa , in acest caz se mai poate vorbi de autonomie? Daca acest Consiliu Local isi angajeaza oamenii , pe criterii politice, evident ,ce rol mai are Consiliul de Administratie? Mai grav este faptul ca in aceste conditii, in curand salariatii din scoli ar putea fi “apropiati” ai celor din Consiliul Local! Legea deschide aceste portite tocmai pentru a da frau liber coruptiei deja existente in Romania! Iar in cazul in care CL ar avea putere de decizie si asupra personalului didactic, consecintele ar putea fi dezastruoase!

La art.48 f) “Inspectoratul scolar numeste directorul cu avizul primarului […]”- Ce se intampla daca primarul nu este de acord cu numirea celui care a reusit la concurs? Intrebarea este deja retorica, pentru ca nu va exista aceasta situatie: la concurs se vor prezenta numai persoanele “agreate “ de primar!!! Concluzie: directorul este numit de primar!Concursul nu isi are rostul in acest caz!

Referitor la Consiliul de Administratie CA:

-La art.48 c) este foarte greu ca sa ai “un numar impar de membri[…] 50% cadre didactice si 50% reprezentanti ai autoritatilor publice si ai parintilor” . Poate acceptam ca un parinte sa fie in acelasi timp cadru didactic sau reprezentant al autoritatilor locale!

- Cine face parte din CA, adica cine sunt cei care decid soarta scolii? Pe de o parte sunt cei 50% , colegii nostri ,care in majoritatea lor nu au cunostinte referitoare la management educational, financiar, resurse umane –am enumerat numai o parte din domeniile lor de expertiza , insa au dreptul de a decide (a nu se citi “a-si spune parerea” ) . Cum ajung acolo colegii nostri? Asa cum stim: directorul propune, (cateodata se mai cer si propuneri din “randul maselor”) , se supune la vot si… rezulta un CA “agreat de director” . Ce este de facut pentru a regla acest proces? Trebuie ca membrii CA sa fie mai intai pregatiti profesional pentru aceasta munca ( cursuri de specializare, masterate, etc) ,iar pe de alta parte sa fie motivati ( fie sa li se reduca din norma didacica, fie sa aibe un spor la salariu, fie…alta facilitate). Munca partiotica este exclusa, altfel nu vom avea membri CA competenti si motivati !

Pe de alta parte, parintii si reprezentantii autoritatilor locale sunt in proportie de 50%.

Referitor la parinti: sunt putine cazurile fericite in care exista parinti cu studii superioare ,sau medii care pot sa fie in CA. Numai in cazul in care accepta sa faca munca patriotica, in timpul lor liber!Cel mai probabil, se vor gasi parinti, membrii de partid ( nu conteaza care) ce vor accepta sa participe la sedinte/decizii . Referior la membrii CL lucrurile sunt clare: se impun asa cum stim deja!

Sa nu uitam ca directorul este angajat in urma concursului organizat de CA conform art 48 e), intelegand ca CA din unitatea scolara are capacitatea de a organiza un astfel de concurs. Oricum numirea directorului trebuie sa se faca cu avizul primarului, asa ca putem considera ca acesta este deja numit de primar si ca aplica intocmai dispozitiile acestuia.De asemeni la Art. 39: CA evalueaza activitatea directorului si a cadrelor didactice!!!

In conditiile in care numarul impar al membrilor CA este realizat prin prezenta directorului, cadrele didactice sunt in minoritate la vot, pentru ca parintii +membrii CL+directorul sun majoritari si pot lua decizia impusa de primar. Astfel, primarul conduce scoala indirect prin oamenii care ii sunt loiali!

Referitor la cadrele didactice: conf art.38 a): Indrumarea, monitorizarea si controlul se face de “ sefii de catedra,directori, inspectori.” Sefii de catedra sunt colegii nostri, preferatii directorului iar directorul este omul primarului!!!

In cazul personalului nedidactic la acelasi art 38- b), C) apare si "personalul specializat din Primarie" - termen vag , care denota implicarea evidenta factorului politic!

In conditiile celor de mai sus primarul/CL ar putea avea control total asupra cadrelor didactice!

CONCLUZIE: Solutia este:

-scoaterea din art 48 f) “cu avizul primarului”

-reformularea termenilor cap 8 pentru a diminua rolul CL in resursele umane

-definirea explicita a angajatorului in sistemul de invatamant.

0 0

30.07.2009 05:28 marianadumitrescu01

Speram ca acest lucru nu se va intampla,(marea descentralizare).Avem probleme si nu ne primim salariile, acum cand vin de la minister si primarul trebuie doar sa stampileze ordinele de plata pentru ridicarea banilor din trezorerie, dar daca va avea drept de a hotara cati bani vor primi cadrele didactice, ce se va intampla?Acum isi manifesta dorinta de a da afara pe unul si a angaja pe altul, cand criteriile sunt clar stabilite prin lege si profesorii sunt titulari, dar daca i se va da dreptul de a hotari personal acest lucru ce se va intampla?

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 29 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

427 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN