Şcoala cu
bune practici

45 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Sănătatea fizică și mentală – factori ai succesului profesional

Interes general | Toate disciplinele

Propus de: 12mai_DEVA | 29.10.2021 23:10 | Revista cadrelor didactice nr. 80/2021 | 1196 vizualizări

În contextul pandemic actual izolarea și utilizarea tehnologiei digitale timp îndelungat pot contribui la deteriorarea stării de sănătate și implicit a calității actului educațional.

Sănătatea și aptitudinile cadrelor didactice este și trebuie să rămână o prioritate atât pentru factorii de decizie cât și pentru fiecare dintre noi. Astfel admiterea la liceele pedagogice, în condiții normale, este precedată de câteva probe eliminatorii prin care candidații demonstrează că sunt sănătoși fizic și că au o anumită vocație pentru profesia dorită. Desigur că această verificare inițială este bună, dar pe parcursul carierei un cadru didactic trebuie să dobândească și să dețină o mulțime de alte calități care să-i asigure succesul profesional. Putem enumera câteva asemenea calități: empatia, asertivitatea, solidaritatea, atenția și capacitatea de comunicare, capacitatea de analiză și sinteză, spiritul organizatoric, echitatea, calmul, răbdarea, fermitatea și desigur lista ar putea continua dar toate acestea sunt strâns legate de sănătatea fizică și mentală.
De obicei sănătatea fizică deteriorată nu poate fi neglijată timp îndelungat deoarece produce durere și afectează vizibil capacitatea de muncă, în schimb afectarea sănătății mentale este mai greu de identificat. Acest lucru se datorează faptului că suntem tentați să credem că o bună sănătate mintală înseamnă absența unei patologii la nivel psihic, lipsa depresiei și a anxietății, însă realitatea este mult mai profundă.
Un psihic sănătos este un complex de caracteristici pozitive care permit o adaptare mai ușoară a individului la situații dificile din punct de vedere fizic dar și emoțional. Este forte important să putem gestiona asemenea situații stresante sau mai puțin fericite care vor apar inevitabil pe parcursul carierei didactice. Chiar dacă situațiile stresante nu pot fi evitate în totalitate este bine să cunoaștem cauzele generatoare de stres. În felul acesta pot fi putea gestionate mai ușor iar efectele vor fi resimțite mai puțin.
Nimeni nu mai pune la îndoială astăzi faptul că este mai lesne să prevenim decât să tratăm o boală, de aceea trebui acordată atenție specialiștilor care oferă soluții pentru a rămâne într-o formă bună din punct de vedere mental și emoțional.
Printre cele mai vehiculate soluții recomandate de cei în măsură să o facă, sunt: construirea unor legături armonioase și desigur trainice cu cei din jur, completate cu un stil de viață echilibrat. De asemenea, exercițiile fizice cresc buna dispoziție reducând totodată simptomele depresiei și anxietății. O bună sănătate fizică merge mână în mână cu o dietă sănătoasă, prin urmare este indicată evitarea excesului de orice fel.
Corpul și mintea noastră funcționează în sincron, sănătatea fizică aduce astfel beneficii majore pentru psihicul și sănătatea emoțională. Uneori chiar și o plimbare în liniște în natură sau în grădina casei pot contribui la eliberarea de stres și recăpătarea echilibrului interior. Activitatea fizică eliberează de asemenea endorfine, substanțe chimice care ne dau o stare de bine, ne ajută să combatem nivelul de stres, îmbunătățesc memoria, ne fac mai energici și mai activi.
Desigur că nu tuturor ne place să facem mișcare în mod regulat, poate că nu toți avem abonament la sala de sport sau facem jogging pe o bandă de alergat, dar sunt și alte modalități prin care putem avea o viață activă din punct de vedere fizic. Putem ieși la o plimbare în parc, putem alege să mergem pe jos sau cu bicicleta la serviciu, când vremea permite acest lucru, ori chiar să desfășurăm unele activități de voluntariat care presupun mișcarea în aer liber. Acest ultim exemplu are fără îndoială un beneficiu dublu: atât pentru sănătatea fizică cât și pentru relația cu ceilalți și poate chiar cu mediul înconjurător. Atunci când este posibil, aceste activități ar trebui să fie organizate împreună cu colectivul clasei pe care o coordonăm deoarece prin activități de voluntariat elevii învață lecții de bază pentru viață, iar integrarea lor în societate devine mai facilă.
În timpul exercițiilor fizice pe care le facem este recomandat să ne deconectăm de la activitatea cotidiană să ne eliberăm de gânduri, să ne concentrăm atenția mai bine pe cum se mișcă mâinile și picioarele, controlând respirația și mișcările, dozând efortul reușim să realizăm ceva benefic pentru sănătatea noastră. Acest ajută să stăm conectați cu prezentul și va ameliora nivelul de stres pe care îl simțim când ne gândim la câte mai avem de făcut. Starea de bine ne ajută să gestionăm mai ușor situațiile potențial dificile și să ținem stresul sub control.
Este recunoscut faptul că hrana pe care o consumăm zilnic are o mare influență asupra stării noastre psihice și emoționale. Mâncatul pe fugă, consumul unor alimente nesănătoase sau super-procesate, vor duce în timp la afectarea stării de sănătate pe toate planurile – fizic, psihic, emoțional; vor scădea nivelul energetic; perturbă somnul și afectează sistemul imunitar.
Somnul este un alt aspect al sănătății psihice care merită discutat. Parcă auzim tot mai frecvent că oamenii au insomnii, că nu se odihnesc cum trebuie, unii se trezesc mai obosiți decât au adormit, alții nu reușesc să adoarmă din pricina stresului, o altă parte nu-și acordă decât vreo câteva ore de somn pentru că „timpul nu le permite”.
Dacă cineva crede că este lipsit de consecințe negative neglijarea somnului, creierul nostru nu este de aceeași părere. Neuronii noștri au nevoie să ne eliberăm de gânduri înainte să ne punem capul pe pernă, putem face o baie caldă înainte de somn, putem asculta o muzică liniștitoare sau să citim ceva relaxant.
În final având în vedere faptul că cei mai mulți utilizăm zilnic calculatorul trebuie menționat că și utilizarea unor platforme și resurse online pentru a promova sănătatea mintală poate fi benefică, deoarece există o mulțime de instrumente și conținut online care pot ajuta la susținerea tuturor aspectelor sănătății mintale. De la aplicații care contribuie la relaxarea psihică, la platforme care permit conectarea cu prietenii sau chiar cu psihologi, medici, terapeuți, slujitori ai bisericii, care pot fi de un real sprijin celor aflați în momente de singurătate sau dificultăți felurite. Este util să găsim conținut pozitiv și motivant, să cunoaștem experiențele altora și felul în care își gestionează propriile probleme de sănătate mintală.
Sănătatea fizică și psihică sunt piloni de bază ai inteligenței emoționale, care este definită drept o capacitate învățată și dezvoltată de a gândi constructiv și de a te comporta eficient și înțelept. De asemenea aptitudinile inteligenței emoționale sunt definite ca abilități de gândire de ordin superior, care generează comportamente intenționate și înțelepte. Aceste comportamente sunt de dorit a fi cultivate în mintea elevilor noștri atât în familie cât și în școală, cadrelor didactice revenindu-le un rol esențial în acest sens,
Probabil datorită faptului că inteligența emoțională și sănătatea mentală sunt teme care au preocupat cercetătorii din domeniul psihologiei și educației doar în ultimele decenii, multă vreme școala nu și-a asumat o misiune în acest sens. De altfel poate și profesorii încă mai sunt șovăitori cu asemenea subiecte ce țin de valorificarea pozitivă a emoțiilor sau de alfabetizarea emoțională, de aceea este utilă parcurgerea unor cursuri de perfecționare care să abordeze subiecte precum sănătatea fizică, sănătatea mentală, inteligența emoțională și altele.
Doar un cadru didactic sănătos fizic și psihic cu o bună inteligență emoțională are posibilitatea de a folosi ocaziile ivite la ore sau în cadrul unor activități extrașcolare, pentru a-i ajuta pe elevii care trec prin momente de criză personală și de a le transforma în lecții de competență emoțională.

Bibliografie:
Goleman, Daniel, Inteligența emoțională, Ed. Curtea Veche, București, 2018.
https://www.bellapraxis.ro/7-sfaturi-pentru-sanatatea-mentala/
https://www.spitalulvoila.ro/sfaturi-pentru-o-sanatate-mintala-puternica/
https://www.unicef.org/romania/ro/pove%C8%99ti/cinci-sfaturi-pentru-%C8%9Bi-men%C8%9Bine-s%C4%83n%C4%83tatea-mintal%C4%83-%C3%AEn-mediul-online

Comentarii (1)

0 0

22.11.2021 12:49 lucianos24

Felicitări, domn' profesor! Frumos material!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 44 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

324 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN