Şcoala cu
bune practici

48 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

CONCURS NAŢIONAL (cu participare internaţională) "e - LITERA "

COLEGIUL NAŢIONAL LICEAL „ALEXANDRU ODOBESCU”
Adresă: Strada Pescarilor, nr. 20, Piteşti, Argeş
Tel. / Fax: 0248 / 643202





CONCURSUL NAŢIONAL(cu participare internaţională) "e - LITERA "

EDIŢIA a IV-a
30 mai - 1 iunie 2008


A. DENUMIREA PROIECTULUI – TITLUL
• Titlul (mesaj, slogan): e – LITERA / Tradiţional şi modern în literatură
• Domeniul şi tipul de educaţie în care se încadrează: Educaţie inter şi multiculturală. Cultură şi civilizaţie românească şi străină.
• Tipul de proiect: naţional

B. APLICANTUL
• Coordonate de contact: Colegiul Naţional Liceal „Alexandru Odobescu”, Piteşti, Str. Pescarilor, Nr. 20, Judeţ, Argeş, Nr. de telefon / fax: 0248 / 643202, Adresă poştă electronică / Pagină de internet: colegiul_odobescu@yahoo.com, www.odobescu.ro. Persoană de contact: Germaine Pană, profesor de limba şi literatura română, adresa completă: Piteşti, cart. Trivale, Al. Poieniţei, Bl. 67A, Sc. C, Et. 1, Ap. 46, Judeţ: Argeş, Nr. de telefon / fax: 0743969412, Adresă poştă electronică: germainero@yahoo.com .
• Scurtă prezentare a experienţei în domeniul proiectului: Concursul „e – LITERA” se află la a IV-a ediţie în anul şcolar 2007 – 2008. Primele două ediţii s-au desfăşurat în cadrul Colegiului Naţional Liceal „Alexandru Odobescu”, ca ediţii locale, la care au participat elevi din cadrul colegiului cu produse - proiecte de soft educaţional pe teme din domeniul literaturii create de ei. Ediţia a treia, din anul şcolar 2006 – 2007 s-a extins, în urma popularizării proiectului, având participanţi şi de la alte licee din judeţul Argeş, dar şi din Craiova, Bucureşti şi Slatina. În cadrul ultimei ediţii, a avut loc şi o sesiune de comunicări ştiinţifice, la care au participat profesori care au prezentat lucrări care vizau teme literare privite din perspectivă interdisciplinară.



C. CONTEXT
• Argumentarea proiectului propus: Concurs de programare şi de creaţie pe teme din domeniul literaturii, „e – LITERA” se doreşte a fi un demers care să răspundă exigenţelor învăţământului actual de calitate, având drept scop principal cunoaşterea potenţialului creativ al elevilor şi cultivarea interesului pentru descifrarea tainelor literaturii române. Această competiţie se adresează elevilor din învăţământul preuniversitar pasionaţi de literatură, dar şi de lumea calculatorului şi îşi propune să aducă în atenţia şcolii variante noi de atragere a elevilor spre studiul literaturii. Ca punct forte, proiectul vizează implicarea elevilor în acţiuni educative formative, conforme cu cerinţele unui învăţământ informatizat specific secolului al XXI-lea. Încă de la prima ediţie, acest concurs încearcă să selecteze cele mai bune programe educative informatizate necesare elevilor şi create de ei înşişi. „e - LITERA” este o oportunitate pentru afirmarea elevilor interesaţi de domenii dintre cele mai diverse. De asemenea, întâlnirea profesorilor din cadrul sesiunii de comunicări oferă acestora posibilitatea schimbului de experienţă în domeniul cercetării ştiinţifice.

D. DESCRIEREA PROIECTULUI
• Scop: Promovarea creativităţii în învăţământul preuniversitar românesc în conformitate cu standardele educaţionale europene. Proiectul urmăreşte ca aspecte principale: interdisciplinaritatea, crearea de material didactic, promovarea valorilor literare prin metode alternative, învăţământul formativ, încurajarea cercetării ştiinţifice.
• Obiective:
- Desfăşurarea unei competiţii naţionale de programe informatizate pe teme literare;
- Promovarea lucrului în echipă prin realizarea unor produse proiectate de către echipe compuse din profesori şi elevi;
- Implicarea elevilor în activităţi extraşcolare care să cultive deschiderea spre creativitate şi învăţarea permanentă;
- Aplicarea conceptului de interdisciplinaritate şi promovarea acestuia în rândul elevilor şi al profesorilor participanţi;
- Schimbul de experienţă între participanţi.
• Grup ţintă: Ne propunem ca proiectul „e - LITERA” să se adreseze unui număr cât mai mare de elevi din clasele a IX-a – a XII-a din diferite licee. Având în vedere felul în care este gândit concursul, deşi clasele sunt neomogene din punct de vedere al pregătirii şcolare, considerăm că mai mulţi elevi pot fi implicaţi într-un anumit fel în acţiunile ce vor fi organizate. Beneficiarii direcţi ai acestui proiect vor fi elevii care vor participa efectiv la realizarea softurilor educaţionale, dar şi la adunarea, selectarea, procesarea etc. a materialelor, la formularea chestionarelor, la realizarea sondajelor etc.
Beneficiarii indirecţi vor fi ceilalţi elevi care vor participa la acţiuni de promovare a proiectului, la realizarea de materiale etc.
Tot beneficiari indirecţi vor fi părinţii, cadrele didactice şi instituţiile locale printr-o mai bună colaborare şi o mai bună informare. Colegiul Naţional Liceal „Alexandru Odobescu” va beneficia de o mai bună promovare în cadrul comunităţii, printr-o mai bună informare.
Implementarea proiectului va avea impact asupra:
- elevilor din colectivul de realizare a programelor prin creşterea nivelului de pregătire în domeniile pentru care au fost selectaţi şi prin dezvoltarea mai accentuată a spiritului critic şi analitic;
- elevilor prin îmbunătăţirea abilităţilor de folosire a calculatorului şi a altor mijloace tehnice;
- elevilor claselor a IX-a – a XII-a care vor învăţa să folosească diferite mijloace de informare şi învăţare şi vor participa la concursul organizat, la realizarea materialelor educative.
Prin derularea proiectului, elevii claselor a IX-a – a XII-a vor avea un nivel de informare mai ridicat prin învăţarea cu ajutorul mijloacelor atractive, prin utilizarea unor metode alternative de învăţare. De asemenea, vor stabili relaţii mai apropiate cu colegii, cadrele didactice, părinţii, membri ai comunităţii locale. Ei vor avea posibilitatea să-şi manifeste aptitudinile creatoare şi să se exprime în situaţii informale, faţă de orele de curs.
Efectul proiectului asupra cadrelor didactice se va materializa prin:
- realizarea unei comunicări şi colaborări mai bune între membrii Consiliului profesoral, Comitetul de părinţi, instituţiile educaţionale locale;
- o mai bună cunoaştere a elevilor;
- perfecţionarea abilităţilor de folosire a calculatorului, a selectării şi procesării informaţiilor;
- oferirea posibilităţii de prezentare a rezultatului cercetării ştiinţifice individuale şi a schimbului de experienţă.
Prin organizarea concursului, şcoala, ca instituţie, va avea un prestigiu mai mare în comunitate, va avea posibilitatea realizării unor parteneriate cu alte şcoli şi instituţii.
Părinţii vor cunoaşte mai bine preocupările copiilor, vor participa la redactarea de materiale; vom încuraja părinţii să se intereseze îndeaproape de preocupările copiilor.
Proiectul va avea impact asupra comunităţii prin apariţia unor articole despre realizările elevilor, prin diseminarea bunelor practici din cadrul proiectului.
• Durata: 3 luni (martie - mai 2008)




Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: germainero | 21.03.2008 06:57 | 2817 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (2)

0 0

21.03.2008 20:55 simonapisi74

Sunt profesor la Colegiul Naţional "mircea cel Bătrân", din Rm. Vâlcea. Felicitări pentru iniţiativă! Elevii se pot înscrie şi cu prezentări power point?

0 0

24.03.2008 10:51 germainero - Autor

Da, pe orice tema literara. Va asteptam, mai ales ca Rm. Valcea sta bine la concursuri de genul acesta, cum ar fi Cupa Siveco etc.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 31 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

448 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN