Şcoala cu
bune practici

46 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Criteriile de performanţă pentru evaluarea cadrelor didactice

MECI a publicat integral, ordinul 4595 privind criteriile de evaluare ale cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar.

Puteti descarca fisierul direct de la sursa, aici.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: emil | 04.08.2009 07:54 | 4907 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (21)

0 0

04.08.2009 13:06 clemansa_m

Cum arata o fisa de evaluare a senatorului/ deputatului / directorului de agentie/ presedintelui/premierului/europarlamentarului roman ?

0 0

04.08.2009 17:09 lstoian

La toate şcolile se realiza această evaluare şi până acum. Sau greşesc? Problema este la ceea ce vine după aceea. Adică stabilirea salarizării.

0 0

04.08.2009 19:17 1957

Fisa nu este o noutate, procedura este diferita. Partea cu salarizarea este interesanta, cred ca se va proceda ca la stabilirea indemnizatiei directorilor(pana la 40%)de scoala din judetele pilot. Pentru o evaluare corecta trebuie si o monitorizare serioasa si reala a activitatii noastre. Cred ca pana a nu depinde si SALARIZAREA de punctajul obtinut, evaluarea la sfarsit de an scolar a fost o formalitate (in cele mai multe scoli). Am inteles din ordin ca acest sistem de evaluare se aplica numai din anul scolar viitor ?? Cred ca se apropie de procedura de evaluare a cadrelor din invatamantul superior, am gasit pe site-ul unei universitati chestionare si alte instrumente de monitorizare si evaluare. Concluzie: Spor la munca tuturor! Consiliului de administratie sa se apuce de lucru !!!!!

0 0

05.08.2009 18:47 livia13

Fisa de evaluare este aproape identica cu cele pe care le-am completat de cativa ani.Problema este a evaluatorilor!Cat de onesti si interesati de binele scolii sunt acestia?

Nu cumva este coborata"dna Coruptie "de la nivelul Inspectoratului Scolar la cel al scolii? Ce competente speciale au membrii Consiliului de administratie, asa incat sa stabileasca salariul unui cadru didactic, fata de care pot avea sentimente sau resentimente.

Ideea este sublima dar nu va fi decat un prilej de noi "gudureli" .

As vrea sa ma insel!

0 0

05.08.2009 21:43 miriam_1

De acord cu tine livia13. Eu consider o prostie sa te evalueze membrii CA si sa-ti mai stabileasca si salariul, pentru ca totul va fi ataaaat de subiectiv, incat nici nu am loc sa scriu aici despre asta.

0 0

06.08.2009 07:44 vera2008

Pe noi ne evalueaza membrii Consiliului de Administratie, dar pe ei cine ii evalueaza?

0 0

06.08.2009 10:08 emil - Autor

Intrebare1. Daca nu ne evaleaza CA, atunci cine?

Intrebare2. Intr-o firma privata cine evalueaza pe oameni? Acolo angajatii nu se ...gudura? Acolo nu sunt greseli?

Intrebare3. E mai bine fara evaluare si sa luam salariul la fel?

Mai sunt o gramada de intrebari pe care , personal, mi le pun. Observ cu mahnire ca lumea striga mereu, JOS!, indiferent ce ar fi, fara sa ofere solutii corecte, fara sa inteleaaga altceva decat pe sine...chiar in dauna grupului din care face parte...

0 0

06.08.2009 12:05 cameliarod

Deci orice evaluare se reflecta in salariile noastre. Va fi o lupta crncena!sper ca si corectitudine.

0 0

06.08.2009 13:37 professorbujor

Eu stau si meditez : "Cei care sunt astazi in exercitiul functiunii sunt in suferinta din cauza ca sunt rezultatul unui sistem educational care nu a beneficiat de evaluari ,etc.?"

0 0

06.08.2009 18:38 dragoiu

Stimaţi colegi,

E adevărat că evaluarea cadrelor didactice se face de către CA,dar acest consiliu este ales în mod democratic de către Consiliul profesoral. Aveţi posibilitatea să vă alegeţi un Consiliu de administraţie obiectiv şi competent(dacă sunteţi uniţi şi hotărâţi). Atâta vreme cât evaluarea se face de către un consiliu mai există o speranţă! Dacă era lăsată la aprecierea unui singur om(directorul) atunci era foarte rău!

0 0

06.08.2009 20:51 popicu9

Veniţi oameni buni cu solutii.

La un moment dat va TREBUI schimbat actualul sistem de evaluare .

Acum totul este formal şi acest lucru nu încurajează munca ba dimpotrivă.

Am propus directorului şcolii să facă , pentru început , instrumente de evaluare pentru acordarea corectă a celor 2% din fondul de salarii. A propus ca aceste instrumente să le facă comisiile metodice deşi în legea învăţământului scrie clar că acest lucru cade în sarcina directorului.

În final a rămas tot ca la început. 2% luăm cu toţii indiferent de activitate. Acest lucru ne avantajează pe noi cei cu vechime (eu am 35 de ani în învăţământ)indiferent de calitatea sau cantitatea muncii noastre. Ce zic cei tineri ? Deocamdată niciunul dintre cei tineri nu a avut curajul să-şi exprime pozitia.

0 0

07.08.2009 11:08 elena_calin_2007

Pentru emil: chiar functioneaza in toate scolile principiul competentei avuta in vedere la alegerea membrilor CA? In ultimii ani, multe cadre didactice nu mai suporta nici macar o singura observatie pe linie profesionala , indiferent pe ce ton este spusa si cat de profund argumentata. Nici macar debutantii care au, din nefericire, mari lacune: de la cunoasterea limbii romane pana la pregatirea psihologica si pedagogica. Indraznesti sa le spui ca lucrurile nu sunt chiar in regula si le mai sugerezi si cate un material din care sa se informeze...adio, nu mai vezi vot de la ei in veci. Si sa nu-mi spuneti ca nu este asa, ca nu va cred. Imi stau marturie vreo 32 de ani de munca in meseria aceasta. Asadar, cine evalueaza evaluatorii? Pana la noi lamuriri, raman sceptica. Va doresc numai bine!

0 0

07.08.2009 15:51 emil - Autor

Pentru elena_calin_2007 Oare mai functioneaza in Romania principiul selectiei valorilor asa cum ar trebui sa fie? Vedeti politica, vedeti administratia, vedeti discutia despre fabricile de diplome, etc. De undeva trebuie sa porneasca lucrurile bune si corecte, dar asta depinde de noi! Personal sunt pentru ideea de a fi evaluat, de se vedea ce am fost pus sa fac si daca am facut, daca am mai facut si ceva in plus, etc. Si daca eu sunt mai bun, sa fiu mai bine platit, nu sa fiu judecat impreuna cu o masa de oameni amorfi... Si existenta unui CA sau a unui grup de evaluatori depinde mult de noi. Si am mai spus ca este extrem de important sa existe instrumente bune de masurat, care sa depinda cat mai putin de subiectivismul unei persoane... Evaluatorii sunt evaluati si ei de evaluati si de factori externi: parinti, comunitate, etc. Parerea mea ca fara ordine si reguli nu se poate face nimic!

0 0

07.08.2009 17:03 pascariuionela

Intentiile sunt bune, este adevarat ca nu toti ne implicam la fel de mult si atunci ni se pare normal sa nu fim platiti la fel. La fel de normal este sa fii evaluat de CA dar ce ne facem cu scolile unde Ca inseamna vointa directorului si atat? Eu am plecat dintr-o astfel de scoala unde directorul este un despot si unde sub amenintari toata lumea lasa privirea in jos si voteaza parerea unuia singur. VA vine sa credeti ca 2% au primit mereu numai directoarea, sotul ei, sora si inca doi trei lingusitori? Cate 200 de RON pe luna in timp ce ceilalti nimic. In fiecare luna aceleasi persoane, tot ei si la salarii de merit ... si ar mai fi multe de sus dar cred ca ati inteles despre ce este vorba. Stiu, veti spune ca suntem vinovati noi toti pentru ca permitem asa ceva insa lucrurile sunt mult mai complicate si nu vreau sa spun mai mult decat atat: ca am incercat sa luptam pentru dreptate. Cu directorul nu am reusit sa ne intelegem. Am cautat aceasta dreptate la inspectorat si la sindicat si, desi se stie situatia acestei scoli, se recunoaste numai in spatele usilor inchise si nici cei care ar trebui sa faca dreptate nu au curajul sa faca nimic. De ce? Raspunsul este unul singur, la care am ajuns dupa multe framantari, dupa ce am plecat din acea scoala pentru ca nu am mai rezistat. POLITICA - acesta este raspunsul. Nu vreau sa se inteleaga ca sunt impotriva acestori masuri, din contra, le sustin, dar ce ne facem in scolile ca aceasta de care va spun? Si stiu ca sunt multe cazuri de acest gen.

0 0

08.08.2009 06:30 oanamihaela

Fişa de evaluare a fost corelată cu prevederile contractului individual de muncă, ceea ce este un câştig! Nu mai trebuie să elaborăm documente pentru inspectorat, minister, reformă; nu mai este obligatoriu să avem publicaţii şi pparticipări la simpozione naţionale şi internaţionale! În sfârşit, fişa de evaluare se referă la munca de profesor în unitatea în care fiecare este angajat. Din cauza fişei de evaluare aplicate până acum, mulţi profesori treceau pe locul 2 munca la catedră şi se implicau mai mult în parteneriate internaţionale, simpozioane, concursuri, lucrând doar cu câţiva elevi şi nu în mod egal cu tot colectivul clasei.

0 0

08.08.2009 06:36 oanamihaela

Totuşi, unele prevederi sunt imposibil de aplicat la anumite discipline şi în anumite şcoli! De exemplu: adaptarea legilor fizicii la particularităţile demografice, etnice, economice sociale şi sociale ale comunităţii îmi depăşeşte puterea mea de imaginaţie şi creativitate!

0 0

08.08.2009 12:40 iuiu_flori

Poate atunci cand esti singur la clasa poti sa-ti evidentiezi munca: atat cea scolara cat si cea extrascolara. Ce se intampla insa cand sunt doi educatori la clasa (grupele din gradinitele cu program prelungit,unde una munceste sa puna pe picioare grupa in timp ce cealalta aduna doar meritele, caci orice parteneriat sau activitate extrascolara initiata si derulata trebuie sa mentioneze ambele cadre didactice iar la clasa se intampla aproape in toate cazurile ca munca uneia dintre colege sa lase de dorit... Atunci cum poti sa scoti in evidenta meritele uneia cand conducerea evalueaza activitatea clasei incluzandu-le pe ambele? Aveti vreo solutie?

0 0

09.08.2009 14:24 1957

iuiu flori....nu inteleg de ce trebuie trecute ambele persoane daca colaborarea nu este OK, chiar daca este vb de aceeasi grupa , poate una dintre educatoare nu participa la activitate. Si in gimnaziu se fac activitati cu grupe de elevi, din clase diferite, asta nu inseamna ca se trec si dirigintii sau toate cadrele didactice care predau la clasele respective (cine lucreaza este trecut in program !!) Evaluarea cadrului didactic se face individual, desigur este legata de rezultatele clasei/grupei. Prezentati nemultumirea in CP/CA, desigur va asumati riscurile unei discutii care ar putea "deranja" ori conducerea, ori colega.

0 0

09.08.2009 18:54 251953

Vai!Ce ce mult se vorbeste! Hai la treaba! Asa vin si solutiile! Dispare capra vecinului! Si numai e nevoie de atatea vorbe peste tot:Parlament, scoala....

0 0

17.08.2009 10:34 matpet

Discutiile sunt inerente,important este sa stii sa comunici,sa-ti transmiti punctul de vedere,sa fii profesionist in tot ceea ce faci in si pentru scoala.

Succes in noul an scolar!Rabdare cu masurile anticriza,va doresc!

0 0

08.10.2012 15:12 dianansc

Editura C.H. Beck iti ofera suport educational in pregatirea concursurilor europene.
http://www.beckshop.ro/pregatirea_concursurilor_europene-p6022.html

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 29 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

426 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN