Şcoala cu
bune practici

46 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

SIMPOZION NAŢIONAL ,,Constantin Brâncoveanu – Voievod, Ctitor, Martir, Sfânt” - Bals, Olt

În amintirea posterităţii, figura lui Constantin Brâncoveanu s-a detaşat nu numai ca o personalitate aparte în domeniul ocrotirii artelor şi culturii, care în timpul domniei sale au cunoscut o înflorire deosebită, ci şi prin marile sale merite pe tărîmul politico-diplomatic. Motivaţia pentru studierea istoriei naţionale este o necesitate a revigorarii sentimentului patriotic. În contextul globalizării, al integrării europene şi a cosmopolitismului, un astfel de simpozion ar contribui major la fundamentarea/refundamentarea conştiinţei de sine, a identităţii, a apartenenţei dar şi la valorizarea propriei istorii, la afirmarea personalităţii… Acest proiect se propune un schimb de experienţă menit să propulseze cadrul didactic pe o treaptă superioară a cunoaşterii. Prin derularea lui se urmăreşte şi cunoaşterea reciprocă a cadrelor didactice din şcolile implicate, care îşi vor dezvolta competenţe de comunicare şi de lucru, de aplicare a cunoştinţelor însuşite pe parcursul pregatirii profesionale.

Nume proiect: Parteneriatul educaţional naţional „Nu toţi dacii au murit la Sarmizegetusa, Mǎria Ta! ”

Organizatori: Scoala Gimnaziala Nr.1 Bals - Olt, in parteneriat cu : Casa Corpului Didactic Olt, ISJ Olt, MUZEUL JUDEŢEAN OLT , JUDEŢUL OLT, PRIMĂRIA ORAŞULUI BALŞ, JUDEŢUL OLT, ASOCIAŢIA „SALVAŢI IDENTITATEA SATULUI”, ASOCIAŢIA „RENAŞTEM ÎMPREU

Condiţii de participare: Secţiunea I – Prezentări PowerPoint ale unor parteneriate, proiecte şi activităţi pe tema simpozionului desfăşurate cu elevii; Secţiunea a II-a – Referate pe tema simpozionului.

Perioadă înscriere: 01.04.2014 - 07.05.2014

Perioadă desfăşurare: 09.05.2014 - 10.05.2014

Avem onoarea de a va invita la prima editie a Simpozionului National ,,Constantin Brâncoveanu –  Voievod, Ctitor, Martir, Sfânt”, desfasurat in orasul Bals, Olt.

Prin activităţile propuse dorim să promovăm istoria naţională – călăuză a vieţii, să evidenţiem aspectele comune ce vizează transmiterea valorilor culturale, cu scopul de a întreţine spiritul cultural şi istoric românesc, să împărtăşim din experienţa didactică, să consolidăm comunitatea profesorilor din ţara noastră.

,,Cei vii caută să împărtăşească pe cei morţi cu bucuria ori cu întristarea contemporană. E încercarea de preamărire a celor pe veci adormiţi, pentru a face, prin asemănarea lor cu noi, lauda sau hula celor de azi.Să pomenim pe întemeietori.” Vasile  Pârvan

În amintirea posterităţii, figura lui Constantin Brâncoveanu s-a detaşat nu numai ca o personalitate aparte în domeniul ocrotirii artelor şi culturii, care în timpul domniei sale au cunoscut o înflorire deosebită, ci şi prin marile sale merite pe tărâmul politico-diplomatic. El s-a menţinut în scaunul Ţării Româneşti aproape 26 de ani - datorită cumpătării, chibzuinţei şi rolului în care a înţeles să-şi îndeplinească menirea de promotor al idealului de independenţă a patriei, într-o perioadă de mare restrişte şi tulburări în acest colţ al continentului european. După cum a relevat atât de inspirat Nicolae Iorga : ,,Brâncoveanu a izbutit să păstreze nu numai Ţara Românească, ci întreaga noastră naţiune, ca trup politic, ca suflet românesc, timp de mai bine de un sfert de veac.

Om politic şi diplomat iscusit, protector generos al artelor şi culturii şi adevărat mecena pentru întregul Orient ortodox, Constantin Brâncoveanu a fost în măsură să asigure Ţării Româneşti în timpul domniei sale, o epocă de certă măreţie.

Gloria la care năzuieşte Brâncoveanu - întocmai ca înaintaşul Neagoe-vodă - nu este cea a armelor, ci a ctitoririi operelor culturale; ele vor conferi Ţării Româneşti un covârşitor prestigiu. Toate acestea aveau menirea să împlinească în Ţara Românească formula Renaşterii despre rolul domnului, care se ridică deasupra boierimii prin aureola creaţiilor artistice şi culturale ale stăpînirii sale.

Epoca lui Constantin Brâncoveanu, judecată după operele lăsate, este singura epocă de destindere, în care un surâs vioi şi optimist a luminat faţa trudită a neamului nostru.

Arta brâncovenească este pentru noi semnul că există undeva în lumea formelor şi a ideilor o ţară a Făgăduinţei unde se vor realiza însuşirile noastre artistice dintre care atîtea dorm încă în somnul lor letargic cum dorm în munţii, încă nespintecaţi, în somnul lor inform coloanele viitoarelor peristiluri, ce-şi vor arunca umbra pe pământul ţării noastre. Epoca brâncovenească este o platformă de unde aspiraţia îşi poate lua zborul;  …ea înseamnă începutul maturităţii noastre artistice.” ( Vasile Pârvan)

Cu uciderea lui Brâncoveanu, a luat sfârşit un capitol însemnat al istoriei Ţării Româneşti. Vă invităm să redescoperim perenitatea operelor Voievodului –MARTIR.

 


 

Interes general | Toate disciplinele | Evenimente

Propus de: decebaluss | 26.04.2014 23:15 | 1421 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (1)

0 0

05.05.2014 22:20 decebaluss - Autor

Perioada de inscriere s-a prelungit pana pe 7 mai 2014. Va asteptam!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 32 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

392 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN