Şcoala cu
bune practici

46 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Școlile care pun accentul pe note și rezultate școlare au un nivel mai ridicat de violență împotriva cadrelor didactice

Violența împotriva cadrelor didactice tinde să fie mai ridicată în școlile care pun accentul mai mult pe note și rezultate la evaluări decât în școlile care pun accentul pe procesul de învățare.

Un studiu realizat în SUA arată că importanța acordată performanței școlare este asociată cu niveluri mai ridicate de violență împotriva cadrelor didactice înainte și după pandemie, în timp ce în școlile în care accentul este pus doar pe procesul de învățare, nivelul de violență împotriva cadrelor didactice este mai scăzut.

“Ceea ce a fost cu adevărat surprinzător a fost faptul că această cultură a performanței a prezis toate tipurile de violență din partea elevilor, fie că este vorba de violență fizică, verbală sau violență împotriva proprietății.”, arătă unul dintre autorii studiului. “Nu același efect a avut importanța acordată învățării și progresului. Doar când focusul a fost asupra notelor și rezultatelor la teste – Trebuie să iei note bune, școală înseamnă note – atunci elevii au reacționat violent împotriva cadrelor didactice.”

Autorii studiului arată că, având în vedere că aproape jumătate din cadrele didactice din SUA declară un nivel ridicat de insatisfacție legat de activitatea profesională, recomandă ca școlile să adopte o cultură care pune accentul mai mult pe implicarea în învățare decât pe note.

Peste 9000 de profesori din toate nivelurile de învățământ preuniversitar, din mediul rural și urban, au participat la studiu. Aceștia au descris diferite tipuri de violență împotriva lor, inclusiv obiecte care au fost aruncate în ei, remarci sau gesturi obscene și daune îndreptate proprietății personale sau proprietății scolii.

Studiul a scos în evidență faptul că actele de violență au continuat și în perioada pandemiei, când majoritatea lecțiilor au fost ținute online.

Violența din partea părinților, altor cadre didactice și din partea administratorilor împotriva cadrelor didactice au fost de asemenea mai frecvente când școala a acordat mai multă importantă notelor și rezultatelor școlare decât învătării în sine.

“Când școala este un loc în care profesorii spun că îi încurajează pe copii să învete cât pot de mult pentru a stăpâni materialul, se observă un număr mai scăzut de acte violente din partea colegilor, părinților sau administratorilor împotriva cadrelor didactice.”

Scolile care pun accentul pe învătare și nu pe note sunt școlile în care, de exemplu, elevii care au nevoie de mai mult timp pentru a rezolva o problemă la matematică nu sunt considerati elevi mai slabi decât restul sau școlile în care elevii care au rezultate scăzute la un test primesc o a doua șansă pentru a-și mări nota. In aceste școli, notele sunt în continuare importante, dar scopul principal este încurajarea elevilor să învețe cât pot de mult.

Pe de altă parte, accentul pus pe note poate crea un nivel ridicat de frustrare în rândul elevilor, care este un factor predictor al agresivității.

Acest aspect este un lucru pe care îl putem schimba și care nu costă milioane de dolari. Este vorba doar de a ne gândi la felul în care comunicăm:  atunci când vorbim cu elevii, cat de mult ne concentrăm asupra notelor? Putem să schimbăm felul în care comunicăm cu ei despre ce inseamnă învățarea și ce este cu adevărat important în educație.”, arată autorii studiului.

Sursă: ScienceDaily.com

Sursă foto: Freepik.com

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: webmaster | 28.04.2024 14:52 | 1094 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 32 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

392 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN