Şcoala cu
bune practici

46 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Cum se integrează în sistemul şcolar copiii români întorşi din străinătate?

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, în perioada 2008 – 2012, 21 325 de copii reveniţi din Italia şi Spania au solicitat echivalarea studiilor pentru reînmatricularea în sistemul educaţional românesc.

Dintre aceşti copii, 30% prezintă probleme de readaptare și integrare socială: dificultăți emoționale, comportamentale, de atenție sau relaţionale. Copii remigranţi sunt copii care repetă cel puțin o clasă absolvită în străinătate, fără să înțeleagă de ce se întâmplă acest lucru, fără încredere în forțele proprii, anxioși și cu un nivel scăzut de aspirație, care prezintă stări afective negative (rușine, tristețe, teamă, sentiment de abandon, furie) și care iși doresc să se reîntoarcă în străinătate.
Un vârf al remigrației copiilor români a fost atins în 2009, regiunea Moldovei fiind zona cu cei mai mulți copii remigranți.

Pentru a limita proporţiile acestui fenomen, Ministerul Educaţiei are în vedere elaborarea de strategii şi politici educaţionale urmate de o serie de măsuri concrete, care se vor derula atât la nivelul inspectoratului şcolar, cât şi la nivelul fiecărei şcoli.

Astfel, printre măsurile prevăzute se numără:

- Organizarea în şcoli de cursuri intensive gratuite de limba română pentru elevii reveniţi în ţară şi care nu stăpânesc bine limba română;

- Stabilirea unor parteneriate cu institutii şcolare din ţara de adopţie şi încurajarea elevilor în vederea comunicării cu foştii colegi /prieteni, prin retele de socializare;

- consilierea psihologică a părinţilor, în vederea adoptării de către aceştia a unei conduite adecvate privind acordarea de sprijin copiilor, pentru obţinerea performanţei şcolare în România.

- organizarea de activităţi remediale cu elevii

- adaptarea programei de limba şi literatura română pentru cei care s-au născut în ţara de adopţie şi au crescut într-un alt mediu lingvistic.

- valorificarea experienţei şcolare a elevilor într-un alt sistem de învăţământ, în cadrul orelor de dirigenţie sau în cadrul orelor extracurriculre, pentru a determina creşterea încrederii în sine şi pentru a consolida motivaţia pentru performanţă.

Dumneavoastră aveţi în clasă astfel de copii? Cum aţi procedat pentru a-i ajuta să se integreze în comunitate?


Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: angelailas | 12.11.2012 23:34 | 8271 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (3)

0 0

13.11.2012 20:26 moisa_florica_54

O adevarata drama e un sufletul copiilor ...Metodele diferentiate de la caz la caz duc la progrese.

0 0

19.11.2012 22:09 angelasimut72

conteaza mult nivelul de intelegere si stapanire a limbii romane ,dar si perioada de timp petrecuta in strainatate

0 0

03.02.2013 22:08 carmennina

CUM SE INTEGREAZA COPII REINTORSI ACASA? DEPINDE DE FIECARE COPIL DAR SI DE PARINTE .DACA COPILUL A STUDIAT SI A FOST URMARIT DE PARINTE LA SCOALA IN STRAINATATE SI A FOST INTERESAT DE CURSURILE CE I-AU FOST OFERITE DE STATUL SPANIOL SAU ITALIAN (VORBESC DE CURSURILE DE LB. ROMANA) SE VA DESCURCA ACCEPTABIL.PROBLEMA ESTE ACASA CACI AM SI EU UN COPIL REINTEGRAT DE PUTIN TIMP-CIND AM INTREBAT LA SCOALA DE PROGRAME DE REINTEGRARE PROFESORII M-AU PRIVIT CIUDAT DE PARCA VORBEAM ALTA LIMBA.PROBABIL DUPA CE ACESTI COPII SE VOR ACOMODA SAU NU PENTRU CA NU SUNT PROGRAME VA APROBA SI MINISTERUL CITEVA ORE CUIVA.......SA SE OCUPE DE ACESTI COPII.DARSIGUR ORELE VOR FI ACOPERITE DE CEI CARE HABAR N-AU DE DIFICULTAFILE PRIN CARE AU TRECUT ACESTI COPII.......VA MULTUMESC

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 45 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

329 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN