Şcoala cu
bune practici

45 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Ce trebuie sa stie copilul ca are de facut atunci cand nu esti langa el?

Ce trebuie sa stie copilul ca are de facut atunci cand nu esti langa el?

Cat copilul este mic tu ai grija de el sa fie in siguranta si sanatos. Insa copiii cresc... si inca foarte repede si poate ca multi dintre noi au simtit ingrijorare atunci cand copilul incepe scoala sau gradinita. Cine va avea grija ca el sa se spele pe maini inainte de masa, sau dupa ce a stranutat, cine va avea grija de juliturile lui atunci cand va cadea? In plus, atunci cand copilul va pleca in prima tabara impreuna cu colegii lui, ingrijorarea va fi si mai mare: se va imbraca suficient de bine, va manca destul, se va spala pe dinti? Suficiente intrebari care sa nu te lase sa dormi linistit.

Pregateste-l pe copil sa aiba grija de el

Trecerea de la copil mic la copil mare se face treptat, insa parca nu suntem niciodata pregatiti cu adevarat sa lasam in grija copiilor nostri responsabilitati de baza pe care acasa le indeplinesc sub atenta noastra supraveghere. Cea mai buna cale prin care iti vei stii copilul in siguranta este sa il pregatesti pentru independenta. El va stii sa aiba grija de el fara sa primeasca ajutor din partea ta daca este obisnuit sa faca lucruri elementare inca de mic:

 

Spalatul pe maini

Este o rutina importanta si trebuie sa intre in obisnuita copilului, inca de la o varsta mica sa se spele pe maini inainte si dupa mese, dupa ce a fost la toaleta, dupa ce duce gunoiul, dupa ce a stranutat sau si-a sters nasul si dupa ce se intoarce acasa, oriunde ar fi fost plecat . Explica-i ori de cate ori este nevoie cat de important este spalatul pe maini pentru sanatatea sa.

In plus, atunci cand se spala pe maini copiii au tendinta de a se balaci putin fara sa dea mare importanta la cat de bine s-au spalat. Spalarea directa dureaza in jur de jumatate de minut, timp in care se sapuneste bine si isi freaca mainile (palmele, degetele si unghiile) si incheieturile.

Spalatul pe dinti

Spalatul pe dinti, iata o alta activitate pe care cei mici o trateaza superficial. Invata-l sa se spele pe dinti corect, pe ambele maxilare, de doua ori pe zi. Alegeti o periuta potrivita pentru varsta lui, cu peri moi pe care sa o schimbati o data la trei luni. Ata dentara este potrivita pentru copii mai maricei.

Sanatatea dintilor lui depinde de o igiena corecta, zilnica, si nu trebuie neglijata nici macar in vacanta cand este departe de casa. In plus, vizita la dentist trebuie sa fie o experienta pe care sa o priveasca fara teama, de aceea sunt recomandate controalele regulate, in special dupa caderea dintilor de lapte.

Stranutul si tusea

Intr-o colectivitate de copii, virusurile si microbii se transmit cu repeziciune, prin stranut si tuse. De aceea, la regulile de igiena de baza intra si stranuturile si tusea. Micutul tau trebuie sa invete de ce este de preferat sa stranute sau sa tuseasca intr-un servetel de unica folosinta si sa se fereasca de altii copii bolnavi.

Juliturile

Juliturile sunt la ordinea zilei cand copiii sunt activi si se joaca in aer liber. Alearga, se catara, se intrec, cad cu bicicleta, trotineta sau rolele. Zgarieturile si julituri nu sunt o drama, insa daca sunt ignorate se pot infecta si sa duca la cicatrici urate. Copilul trebuie sa stie sa isi curate rana, atat cat este posibil, de impuritati si de sange, cu apa rece si, in caz ca este nevoie sa ceara ajutorul unui adult.

Daca tu te vei speria la vederea juliturii, copilul se va speria si el. Nu este cazul sa transformam o julitura intr-un motiv de spaima si de ingradire a libertatii de joaca. Nu se va intampla nimic daca mai si cade in timpul jocului. Lasa-l sa isi descopere limitele in drumul sau spre autonomie.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: valentinaalina | 31.05.2016 11:54 | 1556 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 51 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

323 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN