Şcoala cu
bune practici

48 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

În prima zi de şcoală - Profesorii le-au dat o "lecţie" guvernanţilor

În zona denumită simbolic "Piaţa Ţepelor", şi apoi în drum spre Palatul Victoria, aceştia au scandat lozinci acide la adresa guvernului, revoltaţi fiind de "bătaia de joc la care este supus învăţământul de 16 ani încoace". Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, a declarat că "miting-ul reprezintă o oră de dirigenţie în aer liber, unde profesorii îi învaţă pe guvernanţi să fie corecţi şi cinstiţi". Ministrul educaţiei, Mihail Hărdău, a afirmat, ieri, că nu este de acord cu protestul profesorilor, motivând că prima zi de şcoală nu trebuie folosită pentru rezolvarea nemulţumirilor, în condiţiile în care se doreşte reducerea abandonului şcolar. "Sunt zone în care avem şcoală de elită, însă în alte zone avem şcoală sub mediocră", a mai precizat Hărdău, care s-a arătat nemulţumit de faptul că în ultimii ani şcoala începe şi se termină cu greve.


În prima zi de şcoală aproape 10.000 de profesori s-au adunat în Piaţa Revoluţiei, în semn de protest faţă de nerespectarea de către guvern a acordului încheiat în noiembrie 2005. Sindicaliştii au afişat mai multe ţepe simbolice ce reprezentau "Alianţa Dispreţ-Aroganţă" şi "Ţepele Guvernului: investiţii de 1,1 miliarde euro, buget de 6% din PIB, Legea salarizării".


În mijlocul profesorilor era un personaj cu o coroană de lauri pe cap, care întruchipa puterea, şi avea în mâini doi saci: unul gol cu datoriile guvernului către Educaţie şi unul plin cu... promisiunile executivului.


Ora de dirigenţie, în aer liber


Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat că "mitingul reprezintă o oră de dirigenţie în aer liber, unde profesorii îi învaţă pe guvernanţi să fie corecţi şi cinstiţi". După două ore de proteste în faţa Ateneului Român, zonă botezată "Piaţa Ţepelor", sindicaliştii au mărşăluit către Palatul Victoria. Ajunşi în faţa guvernului, cadrele didactice au strigat la "repetenţi": "Ieşiţi afară, să vorbim de şcoală!". Pentru că nu aveau autorizaţie de staţionare, profesorii s-au limitat doar la o scurtă repriză de scandări acide, după care au plecat spre case, iar cei din provincie, spre autocarele parcate în zona Pieţei Charles de Gaulle.


Şcoala romanească, de nivel mediocru


Pentru că la colegiul unde trebuia să participe la festivităţile de deschidere profesorii au protestat, ministrul educaţiei, Mihail Hărdău a mers, în cele din urmă, la Şcoala Generală "Liviu Rebreanu" din Miercurea Ciuc. Acesta a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că şcoala românească este una de nivel mediocru. "Sunt zone în care avem şcoală de elită, sunt zone în care avem şcoală submediocră, şi aş putea exemplifica cu şcolile de artă şi meserii, unde sunt total nemulţumit de ceea ce produc, dar consumă mulţi bani ", a spus Hărdău. Acesta a mai adăugat că nu este de acord cu protestul profesorilor, motivând că prima zi de şcoală nu trebuie folosită de dascăli pentru rezolvarea nemulţumirilor lor, în condiţiile în care se doreşte reducerea abandonului şcolar. La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a declarat tot ieri, în cadrul unei emisiuni televizate, că şcoala românească este, conform standardelor internaţionale, una mediocră, olimpicii români nefiind reprezentativi pentru nivelul învăţământului.

"Să ieşim din povestea . Şcoala noastră este etichetată ca mediocră, iar olimpicii nu reprezintă nivelul şcolilor. Nu l-a reprezentat, nu îl reprezintă şi nu îl va reprezenta", a declarat preşedintele Băsescu.


Nu mai sunt bani pentru salariile profesorilor din Suceava


Profesorii suceveni riscă să nu-şi mai poată primi salariile aferente lunilor octombrie şi noiembrie din acest an. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele CJ Suceava, Stela Acatrinei, care a subliniat faptul că autorităţile locale nu dispun de fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor cu plata salariilor către profesori. Unul dintre motivele pentru care s-a ajuns în această situaţie este lipsa fondurilor, ca urmare a insuficientei finanţări de care a beneficiat judeţul Suceava la ultima rectificarea bugetară. Acatrinei a precizat că din totalul de 356 de miliarde de lei cât s-a alocat judeţului Suceava, doar 146 de miliarde de lei sunt destinate pentru plata profesorilor. "După ce s-a făcut rectificarea, am trimis o adresă către Ministerul Finanţelor, prin care sesizăm că sumele alocate sunt prea mici. Din necesarul de 1.360 de miliarde de lei, noi am primit doar 356", a declarat Acatrinei. Ea a adăugat faptul că într-o singură lună suma necesară pentru achitarea salariilor către profesorii din judeţ este de peste 162 miliarde de lei. Vicepreşedintele CJ Suceava a spus că în momentul de faţă mai există bani doar pentru plata salariilor aferente lunii septembrie, rămânând descoperite lunile octombrie şi noiembrie.

"Curentul"



Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 16.09.2006 09:58 | 712 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (1)

0 0

18.09.2006 21:21 vioscout

Din acest articol vedem ca haosul general care guverneaza educatia atinge valori de neimaginat. felicitari celor care au inteles ca NU SE MAI POATE EDUCATIE FARA BANI. DESPRE EDUCABILII DIN GUVERN, MEDC SI ALTI OFICIOSI... numai de bine; oricum nu-i interesam...

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 30 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

448 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN