Şcoala cu
bune practici

48 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Profesorii care gresesc notarile candidatilor vor fi exclusi din invatamant


SOCIETATE


02 septembrie 2006





În noua metodologie de Bacalaureat, care se va aplica începând cu anul scolar viitor, ministrul educatiei, Mihail Hardau, a introdus un capitol special privind raspunderea disciplinara. Astfel, pentru prima data în istoria acestui tip de examen, au fost stipulate doua articole ce vor da mare bataie de cap profesorilor implicati în organizarea si desfasurarea examenului. În primul rând, toate cadrele didactice – membri ai comisiilor, evaluatori, supraveghetori – vor semna cu Ministerul Educatiei si Cercetarii un contract în care vor fi precizate explicit drepturile si obligatiile fiecarei parti. În al doilea rând, cea mai draconica pedeapsa, ultima si cea mai grava din ierarhia masurilor disciplinare, priveste „desfacerea disciplinara a contractului de munca”. Cauzele ce pot declansa o asemenea decizie sunt, în mare masura, cunoscute: nerespectarea secretului de examen, fraudarea probelor prin favorizarea candidatilor, luarea de spaga sau de bunuri necuvenite, falsuri în documentele de examen. Însa, ca noutate, s-a decis asupra unei altei cauze ce poate sta la prabusirea unei cariere profesorale: „În cazul în care se constata diferente mai mari de 1,50 puncte – în plus sau în minus – între nota initiala si nota obtinuta la contestatii, inspectoratele scolare analizeaza situatia, în termen de 30 de zile de la terminarea contestatiilor. În cazuri justificate, se va declansa procedura de cercetare disciplinara, conform prezentei metodologii, pentru sanctionarea celor care se fac vinovati de comiterea abaterilor” (art.57, alin 2).

Pentru alte infractiuni, puscaria
De data aceasta, noul document face o distinctie clara asupra tipului de sanctiuni: administrative si penale. Etapele, pâna la desfacerea contractului de munca, sunt si ele destul de drastice. Astfel, articolul 58 stipuleaza: „Sanctiunile disciplinare care se pot aplica personalului implicat în comisiile de Bacalaureat, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt: observatie scrisa; avertisment; diminuarea salariului de baza, cumulat, când este cazul, cu indemnizatia de conducere, de îndrumare si control, cu pâna la 15%, pe o perioada de 1-6 luni; neselectionarea cadrelor didactice respective în vederea participarii la comisiile de examen în sesiunile urmatoare; destituirea din functia de conducere, de îndrumare si de control din învatamânt; desfacerea disciplinara a contractului de munca”. În privinta celorlalte tipuri de sanctiuni, citim negru pe alb, tot în acelasi capitol: „cadrele didactice care în perioada examenului comit fapte cu caracter infractional, respectiv furnizarea solutiilor problemei, înlocuiri de lucrari, falsificari de lucrari sau care au manifestari ce atesta neglijenta în îndeplinirea atributiilor ce le revin, sunt sanctionate în conformitate cu prevederile Codului penal. În astfel de cazuri, Comisia Nationala de Bacalaureat, sau dupa caz comisia judeteana, va sesiza în scris organele de cercetare penala“. Acordarea notei maxime pentru olimpicii internationali premiati, posibilitatea ca fiecare candidat sa-si poata vedea lucrarea, la cerere, dupa afisarea rezultatelor finale, diminuarea numarului de discipline pentru examen de la ultimele doua probe, E si F, sunt doar câteva dintre noile reglementari ale examenului de Bacalaureat. „Au fost eliminate 4 zile din calendarul examenului de Bacalaureat: numarul de zile pentru probele orale a fost redus de la 6 la 4; alte doua zile eliminate din cele alocate evaluarii lucrarilor”, se arata in Metodologia de Bacalaureat 2007. Alexandru Calmâcu

Sursa: Gardianul

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: grigore_geta | 02.09.2006 22:54 | 1754 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Trei aspecte ale rezilientei

Echilibrul emotional

Comentarii (7)

0 0

02.09.2006 23:48 floricaion

In toate metodologiile au fost prevederi in acest sens. Examenele nationale, ar trebui sa fie unitare, dar nu se reuseste deoarece participa foarte multe persoane, care vad diferit rolul acestora. Poate calculatorul va rezolva si aceasta problema.

0 0

03.09.2006 10:54 anca_alex

PESTELE DE LA CAP SE-NPUTE!

0 0

03.09.2006 11:36 toniberar

Ar trebui ca toti profesorii sa refuze a mai participa la bacalaureat si sa vedem apoi ce o sa faca ministrul!

0 0

03.09.2006 17:14 nerida_trofin

Si pana acum multi profesori refuzau sa participe la examene tot de teama de a nu fi implicati in tot felul de 'situatii' care au loc. Cand am fost in comisia de supraveghere am fost foarte severa si nu am fost privita cu ochi buni...nici de ceilalti profesori supraveghetori si nici de catre elevi...care considerau ca e dreptul lor sa mai ' discute 'intre ei. Uneori nu e bine sa iti ajuti 'aproapele pentru ca se poate intoarce impotriva ta!!! Voi participa totusi la urmatoarele examene pentru ca stiu ce am de facut...voi fi stricta chiar daca voi obtine 'injuraturile' aferente pozitiei mele.

0 0

03.09.2006 21:06 vioscout

Legislatie am avut dintotdeauna, dar cine se impiedica de ea, cand incompetenta este virtute. Un sistem corupt si predispus ierarhic si politic la coruptie, in care marea masa de manevra care o reprezinta profesorii, executa la "comanda" si fara cracnire "ordinele", sunt cei mai expusi aplicarii legislatiei. A venit vremea sa invatati sa spuneti NU si sa fiti constienti ca aveti o mare responsabilitate fata de elevii nostrii.

Nu pot fi de acord cu aceia care se declara scandalizati de propunerea aplicarii legii.

Va rog sa va priviti in oglinda si poate o sa vedeti imaginea unuia dintre acei elevi foarte buni care datorita "colaborationismului" dvs. cu sistemul corupt nu a intrat la facultatea la carte merita. Sunteti la fel de vinovati precum cei din sistemul ierarhic superior- ISJ, sindicate, politicieni, etc- de distrugerea ierarhiilor reale ...

Si daca nu ati vazut nimic in oglinda, repetati si iar ...repetati, poate veti reusi macar sa rositi!

0 0

04.09.2006 22:46 grigore_geta - Autor

Bravo, Vioscout! Da cu piatra! Tu ai rosit? Mai exista cineva cu adevarat curat? Cred ca nu scapa nimeni! Intr-un fel sau altul, ca elevi, ca dascali sau ca parinti, toti cei care au o legatura cu invatamantul suntem partasi... fie si prin tacere si acceptare!

0 0

11.09.2006 20:20 ambros_monica

Mai vioscout....nu uita ca cei buni au reusit intotdeauna si ca ei sint adevaratii reusiti in viata.Tu insa cred ca ai impresia ca esti unul din cei buni si ca ai fost sau esti inca defavorizat(tu stii mai bine).Ideea este ca te crezi bun si-atit.Ce-ar fi sa iti vezi de patratelul tau ingust si sa nu mai lovesti la intimplare si de dragul de a posta pe undeva.Daca te crezi bun dovedeste intii prin respectul fata de ceilalti.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 31 evenimente

«IUNIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

534 voturi | 8 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN