Şcoala cu
bune practici

46 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Ministrul Hardau a cerut suplimentare bugetara pentru materiale sportive

De 15 ani, sportul scolar se afla la mare ananghie sau, altfel spus, reprezinta un interes tot mai scazut din partea guvernantilor. In mii de scoli, spatiile de sport sunt improvizate in sali de clasa, iar despre aparatura adecvata, nici pomeneala. Ca de obicei, bani pentru asa ceva se dau mai greu.

De mai bine de doua saptamani, ministrul educatiei si cercetarii, Mihail Hardau, a depus, in mare secret, pe masa premierului, un nou proiect de hotarare. "Gardianul" a aflat ca este vorba despre o cerere de "suplimentare a bugetului destinat invatamantului, din fondul de rezerva al Guvernului, prevazut in bugetul de stat pentru 2006, pentru achizitionarea de aparate, materiale si echipamente sportive, in vederea dotarii unitatilor de invatamant cu program sportiv integrat si suplimentar". Pentru asa ceva, banii ceruti se ridica la suma de 37.600 mii lei (RON).

Ceea ce surprinde este faptul ca la Ministerul Educatiei nimeni nu stie nimic despre acest program si nici macar daca se anticipeaza primirea banilor. "Nu stiu nimic, trebuie sa ma interesez despre acest proiect. In fond, pentru aceasta ramura a educatiei, de altfel foarte importanta, este nevoie de o finantare sustinuta", ne-a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, consilierul Mircea Muresan. Cum materializarea unei asemenea intentii lasa mult de dorit, un profesor de specialitate, de la o scoala de elita din sectorul 6 al Capitalei, dar fara sala de sport, ne-a declarat: "Am auzit de acest proiect, insa am slabe sperante ca se va materializa. Cand s-a facut selectia scolilor pentru a intra, acum trei ani, in acel program guvernamental de construire, pe bani europeni, a salilor de sport, criteriile au fost cele de natura politica. Directorul care facea parte din partidul de la guvernare a primit cu prioritate o sala de sport, cu intreaga aparatura necesara".

Finantarile, asteptate pentru sportul scolar, raman in continuare, pentru profesorii de educatie fizica, simple iluzii.


Saritura la capra, o amintire

Neputand ocoli realitatea, autorii proiectului au avut, in sfarsit, curajul sa relateze in scris, fara inflorituri, ceea ce au constatat: "Invatamantul sportiv se confrunta cu urmatoarele probleme: gradul ridicat de uzura fizica si morala a bazelor sportive ale unitatilor de invatamant, precum si dotarea neadecvata si insuficienta cu mijloace de invatamant (aparate, materiale si echipamente sportive) au dus la absenta motivatiei elevilor pentru participarea la competitiile sportive si la scaderea alarmanta a rezultatelor acestora la competitiile interne si internationale: scaderea interesului elevilor pentru activitatile motrice a fost urmata de orientarea acestora catre consumul de alcool, tutun si droguri, catre vagabondaj, delincventa, prostitutie", se arata in nota de fundamentare. Mai mult, ministrul Hardau ar trebui sa ia in considerare si organizarea administrativa a educatiei fizice. Dupa cum a mai relatat ziarul nostru, in prezent, nu exista nici o forma organizata care sa administreze aceste resurse financiare, nici in privinta sportului scolar, nici in privinta celui universitar. Totodata, exista o totala confuzie legislativa, care se prelungeste de cand Ministerul Tineretului si Sportului a fost desfiintat. Nici acum, pentru inspectorii din MEdC nu este limpede cine administreaza bazele sportive scolare, cluburile sportive scolare, palatele si cluburile copiilor. Din aceasta cauza, nimeni nu se arunca sa finanteze o competitie sportiva interna.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 24.03.2006 23:29 | 749 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (1)

0 0

02.04.2006 16:06 discobolul

atata timp cat responsabilitatea activitatii sportive este difuza nimic nu se va rezolva vreodata.

Pentru a se putea pune la punct baza piramidei sporturilor ,consider ca intreaga activitate ,de masa si performanta,sponsori,cluburi particulare,sportul scolar , universitar,profesionist,sa aiba un singur for responsabil si bun organizator. Diversificarea sa fie numai la specificul fiecarei etapa de dezvoltare a sortului si a sportului respectiv.Numai asa ,se poate respecta ideea eu investesc ,eu controlez eu iau masuri.Disciplina este si trebuie respectata de fiecare jucator al conceptului de mai sus.Dupa 1989 s-a folosit ideea divide et impera,care a cauzat nenorocire dupa nenorocire,cred ca totusi se mai poate revenii,calcindu-se peste orgolii si ambitii personale care nu sunt bine gindite.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 32 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

401 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN