Şcoala cu
bune practici

48 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Dezbaterea „Doctoratul – încotro?”

La eveniment au participat secretarul de stat pentru învăţământ superior, domnul Dumitru Miron, directorul general al Direcţiei pentru Învăţământ Superior din cadrul MEdC, domnul Dan Mihai Constantinescu, rectori şi prorectori din instituţiile organizatoare de studii doctorale din România, membri ai Academiei Române, reprezentanţi ai federaţiilor sindicale din învăţământul superior şi reprezentanţi ai ANOSR şi USR.


Discuţiile au vizat: modul de funcţionare a doctoratului, documentele legislative ce reglementează organizarea şi modul prin care se poate asigura creşterea calităţii în acest ciclu de studii universitare. A fost remarcat faptul că apropierea de anul 2007 duce la o acutizare a competitivităţii în toate domeniile. În acest sens, programele doctorale trebuie constituite în aşa fel încât să motiveze potenţialii candidaţi prin asigurarea unui loc şi a unui statut în societate pentru doctorand. Totodată, a fost subliniată accepţiunea unanimă că doctoratul înseamnă creaţie, iar caracterul său de producător de cunoaştere al doctorandului şi rolul său în reconstrucţia sistemului naţional de cercetare sunt fundamentale. La acest proces trebuie să participe atât MEdC, prin stabilirea cadrului legal în domeniul doctoratului şi prin finanţarea programelor, cât şi instituţiile organizatoare de doctorat prin constituirea propriilor regulamente.


De asemenea, participanţii au punctat necesitatea existenţei unor criterii clare de evaluare atât internă, dar mai ales externă a instituţiilor organizatoare de studii universitare de doctorat şi a conducătorilor de doctorat, stabilirea unei relaţii eficiente între programele de masterat şi cele de doctorat prin creditele transferabile.


În perioada următoare, MEdC va mai organiza astfel de întruniri pentru a stabili o comunicare eficientă între instituţiile de învăţământ în scopul asigurării suportului instituţional, financiar şi logistic necesar programelor postdoctorale şi tinerilor doctori în ştiinţe înscrişi în aceste programe pentru efectuarea în ţară de activităţi de cercetare de excelenţă.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 10.03.2006 20:30 | 623 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 30 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

448 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN