Şcoala cu
bune practici

48 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Programele scolare sunt bune si frumoase, dar raman numai pe hartie

Munca inspectorilor de la Ministerul Educatiei si Cercetarii, in vederea finalizarii proiectelor de reabilitare din invatamant, pentru care premierul Tariceanu a promis, in plina greva educationala, 1,1 miliarde de euro, risca sa ramana o frumoasa amintire.

Cele mai multe dintre proiectele de reabilitare a invatamantului preuniversitar si superior au fost finalizate, altele au o data fixa pentru a fi predate ministrului educatiei, Mihail Hardau. "Gardianul" prezinta, in premiera, detalii si amanunte de mare interes la doua dintre acestea, importante pentru infrastructura din unitatile de invatamant. Programele in cauza urmeaza sa fie predate pe 30 martie 2006. Primul este legat de programul national "Camine si cantine studentesti moderne". Autorii acestuia au calculat ca, pentru finalizarea a zece complexe studentesti, cu o capacitate de 8.100 locuri de cazare, reabilitarea a 176 de camine si demararea de reparatii capitale la 64 de obiective este nevoie de 164,5 milioane de euro. Aceasta actiune este programata a se desfasura pe o perioada de trei ani, 2006-2009, si beneficiari vor fi numai universitatile de stat. Mai mult, pentru includerea in acest program, institutia de invatamant superior va trimite la minister o nota de fundamentare care va cuprinde, printre altele, evaluarea capacitatii de cazare in functie de cererile de cazare inregistrate anual.

Ministrul Mihail Hardau are misiunea ingrata sa-i convinga cat mai repede pe politicieni sa aprobe finantele pentru scoli si universitati.


Programul ŤCampusuri scolareť

Cel de-al doilea program priveste noutatea lansata de noua conducere de la minister, aceea legata de "campusurile scolare". In textul aproape finalizat, autorii proiectelor au motivat importanta acestei actiuni prin necesitatea "realizarii conditiilor optime de studiu si cazare pentru elevii care provin din mediul rural si urban defavorizat". Pentru aceasta s-a calculat un necesar financiar in valoare de 360 milioane de euro, iar perioada de derulare se va intinde pana in 2010. Astfel, se are in vedere realizarea a 170 de campusuri scolare, dintre care, intr-o prima etapa, 41 noi si 39 reabilitate. Un astfel de campus va cuprinde o scoala sau liceu, camin pentru elevi si garsoniere pentru cadre didactice, cantina si biblioteca cu dotare moderna, baza sportiva, laboratoare si ateliere de instruire practica, microbuz, club. Un criteriu pentru a beneficia de o asemenea constructie este legat de faptul ca localitatea solicitanta si inspectoratul judetean sa asigure, pentru urmatorii patru ani, un minim de 200 de elevi.


Banii, la Sfantu’ Asteapta

"Principala noastra problema este sa finalizam la timp toate programele. Restul depinde de factorii decizionali, de la nivelul Guvernului si al Ministerului de Finante. Pana la ei, urmeaza o perioada de analiza, de modificari sau completari, pe care le vom astepta din partea partenerilor sociali. Dupa aceea se va intra intr-o perioada de cautari de resurse, de negocieri. Dupa parerea mea, daca toti acesti pasi se vor face potrivit orarului stabilit, fara intarzieri sau alte obstacole, punerea in practica a acestor programe vor incepe efectiv din august sau septembrie", ne-a declarat Tiberiu Velter, directorul Directiei Unitatea de Management al Proiectelor pentru Invatamantul Rural. In general, la nivelul Ministerului Educatiei pluteste un aer de neincredere ca Guvernul ar asigura imediat cele 1,1 miliarde de euro pentru infaptuirea efectiva a tuturor celor 12 programe.

"Gardianul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 09.03.2006 00:14 | 723 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 30 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

448 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN