Şcoala cu
bune practici

45 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Noi cu cheia de gât, ei... cu ID-ul invizibil

Prin intermediul tastelor şi al ecranului, cei mici se distrează şi urmăresc filme destinate lor, consideră calculatorul drept sediu central pentru joacă, iar socializarea şi stabilirea prieteniilor se face online, prin intermediul reţelelor sociale sau al forumurilor. Şi poate că n-ar fi nimic în neregulă cu acest din urmă aspect, dar ar trebui să fie încă valabil sfatul părinţilor noştri: „să nu vorbeşti cu necunoscuţii”. Trebuie să înţelegem cu toţii, pentru binele celor mici, că anonimatul pe care îl conferă din start internetul poate fi un risc enorm pentru copii. Un nume de utilizator şi un profil făcut pe site-urile frecventate de copii pot ascunde pe oricine.

Informaţiile pe care le recepţionează dar şi cele pe care le transmite juniorul din familia ta îi pot afecta inocenţa, îl pot pune în primejdie pe el sau chiar întreaga familie, îl pot maturiza înainte de vreme. Există deja un număr tot mai mare de cazuri în care fraudele online au ca rezultat nu numai pierderile materiale (reparabile, la urma urmei), ci incidente mult mai grave în care minorii nesupravegheaţi cad pradă vânătorilor online, infractorilor care profită de naivitatea celor mici şi de lipsa de informaţie din partea părinţilor. Din datele furnizate de EU Kids Online pentru anul 2008, unul din 11 copii acceptă să se întâlnească cu necunoscuţii întâlniţi doar în mediul online. Dintr-un studiu publicat recent de organizaţia „Salvaţi Copiii” reiese că, din păcate, unul din şase părinţi acceptă situaţia în care copilul său se întâlneşte în viaţa reală cu persoane necunoscute, contactate anterior numai în mediul online. Cam care crezi că sunt şansele ca una dintre persoanele cu care se întâlneşte copilul tău să fie rău-intenţionată? Chiar dacă şansa aceasta este de 1%, sigur vrei să rişti?

Asemenea pericole pot fi evitate dacă părintele impune filtrele de Control Parental. Ce înseamnă asta? Practic impui o barieră care blochează accesul la anumite site-uri web sau la email-uri cu conţinut inadecvat, te asiguri că avalanşa de informaţie a erei Web 2.0 nu periclitează inocenţa şi siguranţa celor mici. Folosirea unui instrument de Control Parental devine o necesitate, la fel şi instruirea copiilor cu privire la informaţiile pe care nu trebuie să le divulge online. Spre exemplu, o excursie viitoare pe care o plănuieşti împreună cu întreaga familie peste hotare poate fi un subiect excelent de laudă pentru cel mic pe reţelele sociale. Totuşi, dacă profilul acestuia poate fi vizualizat de oricine şi nu sunt impuse nişte restricţii minime, practic bucuria anticipării excursiei este o invitaţie deschisă pentru hoţi. Un amănunt aparent lipsit de importanţă poate declanşa un întreg ciclu de evenimente neplăcute.

Impunerea barierelor în folosirea calculatorului trebuie să fie învăţate de copii încă de la vârste fragede, pentru că mulţi dintre cei mici ar prefera să îşi petreacă tot timpul în compania prietenilor online, a jocurilor şi a filmelor redate prin computer. Iar motivele pentru care trebuie neapărat impus un echilibru între activităţile derulate în aer liber, în compania prietenilor “în carne şi oase” şi timpul petrecut la birou, cu ochii ţintă în ecranul calculatorului ţin atât de sănătatea celui mic cât şi de nevoia de socializare în viaţa reală. O soluţie de Control Parental precum cea oferită de BitDefender dă posibilitatea setării unui interval orar strict în care copilul poate accesa Internetul, iar acest instrument previne instalarea dependenţei de net încă de la vârste foarte fragede.

Află mai multe despre Controlul Parental de la BitDefender pe http://www.bitdefender.ro/media/html/ro/moms sau urmăreşte tutorialul video disponibil la această adresă.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: webmaster | 19.03.2010 20:23 | 1844 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (11)

0 0

19.03.2010 21:10 marietab

Cred că soluţia de Control Parental este binevenită pentru părinţi pentru a controla accesul copiilor la internet şi o voi recomanda părinţilor elevilor mei.

0 0

20.03.2010 16:26 traian21

Asta e viata......e o evolutie.....

e ceva normal sa se schimbe ceva!!!

0 0

23.03.2010 06:33 clemansa_m

"Prin intermediul tastelor şi al ecranului, cei mici se distrează şi urmăresc filme destinate lor"!!!! Mai, sa fie.... Sa-mi fie iertat, dar eu cred ca de multe ori nu vad ceea ce trebuie! Argumente? Lipsa placerii de a citi, agresivitatea, agitatia, slaba putere de concentrare!E bine sa existe un control din partea parintilor, dar ei lipsesc foarte mult de acasa...

0 0

23.03.2010 20:09 dascalitamaria

Eu sfătuiesc părinții să nu-i lase mai mult de 30 de minute la calculator, respectiv televizor .Este necesar ca orice copil să se joace în aer liber , cu alți ,pentru a se bucura de copilărie.

0 0

24.03.2010 15:51 deliutica

Eu nu stau prea mult in fata calculatorului.Este cam daunator.Nu stau vara in fata calculatorului.ma duc la tara.Asta va recomand si voua,copii!

0 0

24.03.2010 17:01 emil

Atentie! Tema nu este cat sta copilul in fata calculatorului ci efectele nocive ale accesarii prin internet a unor zone periculoase! Cu un minim efort puteti evita lucrurile neplacute cu efecte ce pot afecta viata copiilor.

0 0

25.03.2010 12:56 deliutica

Unii sunt foarte obsedati.......de nu va spun!!

0 0

25.03.2010 14:55 bitdefenderro

@marietab: Într-adevăr, mulţi părinţi nici măcar nu sunt conştienţi că există soluţii pentru controlarea accesului copiilor la calculator şi internet. Ma bucură interesul dumneavoastră, mulţumim pentru susţinere!

0 0

25.03.2010 15:16 bitdefenderro

@clemansa_m: e foarte adevarat... în ultima perioada, cei mici nu mai cresc în compania televizorului, ci a calculatorului, iar conţinutul la care sunt expuşi trebuie atent monitorizat. O soluţie de control parental tocmai asta reuşeşte... să stea "de pază" în absenţa părinţilor

0 0

25.03.2010 15:21 bitdefenderro

@deliutica: Si totuşi, e imposibil să izolezi complet un copil de calculatorul din casa. Problema vine odată cu stabilirea măsurii şi a materialului (informativ sau de divertisment) cu care cei mici intră în contact prin intermediul calculatorului.

0 0

25.03.2010 15:24 bitdefenderro

@emil: Mulţumim pentru invervenţie şi pentru precizare. De fapt soluţia de control parental nu numai filtreaza şi restricţionează conţinutul pe care îl pot accesa cei mici online, dar poate impune şi bariere temporale în care calculatorul poate fi folosit de cei mici. Practic, prin stabilirea unui anumit orar în care este permis accesul la internet sau la anumite aplicaţii şi jocuri, părintele se asigură că nu se pot face excese.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 51 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

320 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN