Şcoala cu
bune practici

47 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Comunicarea cadre didactice-părinți în perioada pandemiei

Suntem în aceeași echipă. Educația în timpul pandemiei ne-a adus pe toți împreună, demers, care premergător acestei situații excepționale, rămânea în unele cazuri teoretic: cadre didactice alături de părinți, în beneficiul copiilor.

Noutatea situației, dificultatea și rapiditatea adaptării la susținerea cursurilor în online au făcut ca atât profesorii, cât și părinții să treacă prin emoții grele.

Articolul de față este o invitație pentru a transforma această perioadă într-o oportunitate de învățare, reașezare și transformare.

În general, o atitudine calmă și pozitivă legată de viitorul școlar al copiilor este esențială. Chiar dacă deocamdată nu știm ce se va întâmpla, copiii vor beneficia de educația de care au nevoie, chiar dacă nu prin mediul clasic. Indirect, cadrele didactice sprijină emoțional părinții atunci când organizează activități online pentru copii, contribuind astfel la menținerea unui program zilnic previzibil al copiilor, când au așteptări realiste față de performanța copiilor și când interacțiunea online este una plăcută pentru copii. Implicându-l pe copil în activități plăcute și interesante, cadrele didactice pot diminua nivelul de stres resimțit la nivelul întregii familii. Gabriela Alamă, Expert Parenting SuntParinte.ro

Profesorii pot ajuta părinții dacă păstrează legătura cu aceștia în mod regulat,     vorbind și despre îngrijorările și temerile părinților legate de școală și învățare.

Când vine vorba de sprijinul emoțional pe care profesorii îl pot oferi părinților în această perioadă, putem să privim lucrurile din mai multe perspective. Una este cea legată de îngrijorările specifice ale părinților legate de școală.

De exemplu, părinții copiilor care urmează să dea examene în această vară pot fi în mod special îngrijorați în legătură cu pregătirea copiilor, așa că profesorii pot oferi sprijin specific acestora, îndrumându-i către resurse care să îi ajute pe copii să se pregătească eficient pentru examene.

O altă perspectivă este cea a relației personale dintre părinte și profesor: Cadrul didactic poate fi de un real ajutor părinților atunci când își exprimă deschis disponibilitatea de a coopera („Suntem în aceeași echipă, rezolvăm împreună orice probleme apar.”), când transmit părinților un gând bun sau o încurajare, când comunică în mod clar așteptările legate de învățarea online și când dau dovadă de flexibilitate și umor în comunicare. Gabriela Alamă Expert Parenting SuntParinte.ro

În altă ordine de idei, cadrele didactice pot reinterpreta pozitiv situația suspendării cursurilor, încurajând părinții copiilor cu lacune în învățare să îi ajute pe aceștia să recupereze materia – pot oferi resurse suplimentare acestora, după un plan personalizat, iar pe părinții copiilor cu rezultate bune la școală îi pot orienta către resurse de învățare cu un nivel mai ridicat de dificultate (de exemplu, către subiecte pentru concursuri și olimpiade).

Cadrele didactice pot cere feedback-ul părinților legat de învățarea online (dacă cer prea mult sau prea puțin de la copii, care dintre activitățile realizate au fost mai plăcute pentru cei mici etc.).

Indiferent în ce „tabără” ne aflăm, trebuie să apelăm la răbdare și înțelegere, în această perioadă, majoritatea dintre noi având și momente de frustrare și stres, aceste emoții afectându-ne uneori capacitatea de a comunica eficient.

 Articol realizat de Anca Ghinea, Creative Communication INTUITEXT

Ai citit și articolul despre echilibru si calm?

Interes general | Toate disciplinele | Şcoala online

Propus de: intuitext | 15.04.2020 13:03 | 5277 vizualizări

Comentarii (1)

1 0

24.04.2020 12:56 ilyesi2i

Aștept cu foarte mult calm și echilibru să coborâți din sferele înalte printre muritorii de rând și să abordați problematica realist, stimată doamnă .

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 32 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

430 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN