Şcoala cu
bune practici

45 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Voluntariatul –mai mult decât un gest altruist, Prof. Cristina Manescu, Colegiul Tehnic Transilvania, Brasov

Voluntariatul în şcoli este, pe lângă faptul altruist în sine, o activitate de pe urma căreia adolescenţii au multe lucruri de învăţat: noi abilităţi, noi contacte, experienţă într-un anumit domeniu etc. Voluntariatul în şcoli este soluţia pentru o dezvoltare complexă a adolescentului.

Acum, mai mult ca oricând, voluntariatul în şcoli ocupă un loc destul de important. ONG-uri, Fundaţii, proiecte au la bază idea de voluntariat. Ideea de voluntariat privită pe de o parte ca activitate extraşcolară ,o activitate care să ajute la ocuparea timpului liber dar şi a formării adolescentului ca persoană, şi pe de altă parte voluntariatul ca acumulare de experienţă de muncă, factor de responsabilitate şi maturitate.

Crucea Roşie, Hospice-Casa Speranţei, şcoli speciale , fundaţii , ONG-uri oferă posibilitatea tinerilor de a participa activ la procesul de muncă şi ajutorare, oferindu-le la sfârşit adeverinţe care să ateste competenţele acestora în anumite domenii.

Participarea într-un cadru formal la activităţi da elevului, adolescentului în formare, sentimental de apartenenţă. Mai mult decât atât, adolescentul se simte valorificat şi realizează roul lui în societate.

Alte motive pentru care un adolescent doreşte să fie voluntar ţin de socializarea cu diferite persoane, în mod direct, un alt motiv este exercizarea drepturilor de lider (în tabere sau grădiniţe), este o experienţă nouă din care ai de învăţat multe lucruri, este o ocazie să ai un cuvânt de zis.

Absolvenţi ai liceelor care au făcut parte din proiecte de voluntariat au declarat că aceste activităţi i-au ajutat nu numai să îşi întărească abilităţile de comunicare, muncă, încredere în sine, dar de multe ori au putut rămâne ca angajaţi în cadrul organizaţiilor în care făceau voluntariatul.

Proiectul Impact desfăşurat în şcoala noastră- Colegiul Tehnic Trasnilvania-Braşov,- a oferit şansa pentru 20 de elevi de a se afirma în activităţi de voluntariat în proiecte ecologice, proiecte sociale şi rpoiecte artistice. Impactul cel mai mare l-au avut proiectele sociale. Ajutarea unor familii nevoiaşe din mărginimea satului Holbav, petrecerea unei zi în tramvaiul Roland de la MacDonalds cu 10 copii nevoiaşi, oferirea de ajutoare la centrul de plasament Ghimbav şi elevilor din satul Cutus, au contribuit la înţelegerea mai bună a lumii din jur pentru cei 20 de voluntari. Aceste experienţe i-au făcut pe cei implicate să înţeleagă că un gest frumos, un joc, o ciocolată sau un simplu joc, înseamnă foarte mult pentru aceşti oameni. Un om poate să facă diferenţa, un adolescent care a donat unui copil nevoiaş o jucărie a fost impresionat de bucuria acestuia, altul care şi-a donat o dupămasa din timpul lui să se joace cu alţi copii a realizat că el poate să facă o schimbare în viaţa lor. Lacrimile de la despărţirea de toţi aceşti copii au fost , poate, cea mai bună dovadă că munca lor a fost valorificată. A fost dovada că ei înseamnă ceva în societate şi pot schimba lucruri. A fost un motiv în plus de a continua munca de voluntariat.

Voluntariatul în şcoli este un prim pas în conştientizarea tinerilor de rolul lor în societate, de importanţa lor ca individ, de nevoia societăţii de oameni ca el. 

Cristina Manescu
Profesor de limba engleza
Coordonator de proiecte si programe
Colegiul Tehnic Transilvania-Brasov

Azi: 44 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Vocea profesorilor

Ce întrebări i-aţi pune unui specialist în predarea-învăţarea-evaluarea online? Echipa Didactic va obţine răspunsurile pentru dvs!

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

329 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN