Şcoala cu
bune practici

45 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

COPILARIA DE IERI SI DE AZI

Liceul Tehnologic Meserii si Servicii Buzau, Buzau, Buzau

Ce este copilăria: Copilăria este perioada vieţii umane,intermediară între idioţia prunciei şi nebunia tinereţii-la doi paşi de păcatele maturităţii şi la trei de regretele bătrâneţii. .
(Ambrose Bierce-definiţie aforistică )

Caracteristicile oricărui copil din ziua de azi şi nu numai sunt cheful de joacă şi spiritul de a cunoaşte lucruri noi , alături de cei mai de preţ tovarăşi de joacă .
Perioada copilăriei este acel moment în care lumea se descoperă uşor, uşor iar curiozitatea alături de celebra întrebare ,,De ce ?" este punctul care stabileşte grijile părinteşti.
Câţi copii nu au primit o mustrare pentru faptul că au depăşit ora impusă de părinţi de stat afară sau pentru că au plecat în descoperirea împrejurimilor alături de tovarăşii lor de joacă.
Până nu demult jocurile erau percepute şi privite altfel de copiii de atunci, spre deosebire de jocurile de azi.
Fericirea copiilor de atunci nu erau jocurile pe calculator, tabletele, telefoanele mobile sau alte aparate electronice. De fapt această tehnologie a apărut prin anii '90 şi a devenit azi o modă.
Pe vremea aceea nu erau atât de multe aparate sau dacă erau, aparţineau copiilor cu o situaţie financiară a părinţilor destul de bună şi care işi permiteau cumpărarea acestora.
Copiii de la sate sau copiii care erau în fiecare după-amiză prezenţi în spatele blocului obişnuiau să se joace: ,, Raţele şi vănătorii '' ; ,,Telefonul fără fir'' ; ,, Ţară ţară vrem ostaşi " iar cel mai popular joc ,, De-a v-aţi ascunselea ".
Acesta mai sunt jucate şi în ziua de azi de către copii, dar poate cu mai puţin interes sau nu cu atâta spirit de joacă , cum era odinioară.
În prezent, părinţi se plăng că, de cele mai multe ori, copiii nu au unde să se joace, deoarece spaţiile special amenajate sunt prea puţine. Jocurile preferate de copii acum sunt cele cu rolele, bicicleta , mingea, în special jocurile pe calulator, sau navigând pe reţelele de socializare unde există multe pericole, dar totuşi unde, copii au acces mereu.
Rar mai vezi copii care se mai joacă ,,De-a v-aţi ascunselea ", vestitul şotron sau alte jocuri de genul acesta.
În ziua de azi tinerii ies adesea prin cafenele, terase, uitând că în perioada copilăriei şi ei erau adepţii jocurilor de cartier.
Întâlnim des o situaţie absurdă: când am ajuns la maturitate şi suntem copleşiţi de grijile de adult, vrem să fim din nou copii, să simţim aroma dulce a inocenţei caracteristică oricărui copil, ... iar atunci cănd suntem copii ne-am dori ca timpul să treacă mai repede, să devenim maturi şi să vedem clipele interesante şi pline de mister. Copilăria poate fi singurul paradis pierdut.
Ce aş putea face eu ca să reînvii trecutul şi jocurile copilariei?
Probabil că nimic, pentru că trăim într-o eră galopantă , în care IT ne domină şi , de ce sa nu recunoaştem, ... ne place. In era Internetului, când omenirea cucereşte cosmosul, când războiul se amplifică în Orient, când teama zilei de mâine a devenit şi problema copiilor, cine se mai gândeşte oare la jocurile de altădată ale copilăriei?
Din păcate, e crudul adevăr, dar e adevărul nostru, al tuturor: noi tragem semnalul de alarmă, dar cine mai întoarce TRENUL VIEŢII?

Propus de: cristina56 | 03.06.2013 13:49

1 comentariu

12808 vizualizări
Mulţumesc 2 voturi

Materiale înscrise:

ESEU

02.06.2013 11:38

docx 175KB

ESEU

02.06.2013 11:41

docx 24KB

Comentarii (1)

0 0

04.06.2013 15:33 cristina56 - Autor

Vin cu o interventie: COPILARIA DE IERI SI DE AZI apartine elevei MANESCU ANDRA ELENA, clasa a IX-a C, LICEUL TEHNOLOGIC MESERII SI SERVICII BUZAU. Am inregistrat coperta cu numele ei, dar ... numele nu a aparut din pacate.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 43 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

328 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN