Şcoala cu
bune practici

45 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Studiu. Atitudinea pozitivă a copiilor față de matematică începe să scadă încă din primii ani de școală

Interesul copiilor și percepția lor față de propriile competențe matematice sunt în general pozitive la începutul școlii, dar încep să scadă în primii trei ani de școală. Cele două aspecte sunt corelate: dacă un copil își pierde interesul pentru matematică, și felul în care își percepe propriile competențe matematice se schimbă.

Acestea sunt concluziile unui studiu recent realizat în Finlanda, care a explorat felul în care evoluează interesul copiilor pentru matematică în primii ani de școală și cum este acesta asociat cu competențele lor matematice. 300 de copii au participat la studiu, care a durat 3 ani.

“O observație importantă a fost faptul că atât nivelul inițial crescut de motivație a copiilor, cât și declinul redus al motivației prezic un nivel mai ridicat al competențelor matematice în clasa a treia.”, arată unul dintre autorii studiului.

La începutul școlii, nu a fost înregistrată o diferență între motivația și competența fetelor și băieților, însă la finalul studiului, motivația fetelor a scăzut mai mult decât cea a băieților. Deși nu exista diferențe între competențele matematice ale fetelor și băieților la începutul școlii, scăderea motivației fetelor pentru matematică reflectă un tipar de dezvoltare care rămâne vizibil și mai târziu.

“Este natural  ca elevii să fie mai interesați de materiile la care se pricep mai bine. Și viceversa, se vor descurca mai bine la o materie care îi interesează.”, adaugă autorii studiului.

Scăderea interesului pentru matematică și a competențelor matematice ale copiilor poate avea la bază creșterea nivelului de dificultate a materiei.

Autorii studiului recomandă cadrelor didactice să aibă în vedere relația dintre performanța la matematică, motivație și percepția propriilor competențe matematice. De aceea, este impotant ca predarea matematicii să susțină interesul copiilor pentru această materie și să le ofere copiilor ocazii frecvente de a avea succes în învățare.

Sursă studiu: ScienceDaily.com

Sursă foto: Freepik.com

Propus de: webmaster | 13.03.2024 17:13 | 1279 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Rolul de frate mai mare

Rivalitatea intre frati

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 44 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

324 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN