Şcoala cu
bune practici

48 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Descoperiți manualul INTUITEXT de CHIMIE, clasa a VIII-a

Lumea în care trăim este din ce în ce mai incertă, diferită şi bazată pe pragmatism. Manualul de Chimie INTUITEXT este un manual adaptat generațiilor actuale, astfel  că, prin folosirea lui, elevul își va dezvolta structuri cognitive şi competențe care îi vor permite adaptarea la cerințele vieții sociale.

Despre manual:

Manualul de CHIMIE pentru clasa a VIII-a este elaborat în conformitate cu Programa școlară pentru disciplina Chimie, clasele a VII-a – a VIII-a, aprobată prin OM nr. 3393/28.02.2017 și are 132 de pagini. 

Realizat de o echipă de autori cu o experiență didactică bogată – Acad. Marius Andruh, Iuliana Costeniuc şi Mihaela Morcovescu  – manualul de Chimie reprezintă un instrument de studiu ce încurajează curiozitatea nativă a copiilor PENTRU ŞTIINŢE.

Varianta digitală interactivă este similară variantei tipărite a manualului, prin respectarea conţinutului știinţific, a ordinii temelor și stilului grafic. Este utilizabilă și atractivă, ușor de înțeles și oferă siguranță în exploatare. Avantajul cheie al manualului digital este că poate valorifica pe deplin componenta „activă”: sarcinile de lucru/activitățile de învățare – ca modalitate concretă pentru formarea/ dezvoltarea competențelor prevăzute de programa școlară.

Manualul INTUITEXT de CHIMIE, clasa a VIII-a, varianta pdf.

Pentru acest manual, punctul de plecare îl constituie situațiile practice pe care elevii le cunosc sau, chiar, rezolvarea unor probleme de viaţă. Manualul oferă numeroase și variate contexte de învățare și exersare care respectă un stil cognitiv adecvat vârstei.

Pentru a reda câteva exemple: elevii vor învăţa prin acest instrument cum se obţin astăzi artificiile, dar şi despre combustibilul pentru maşini, iar în acelaşi timp vor înţelege cum se foloseau în trecut, pentru realizarea fotografiilor la adâncimi, flash-urile cu lămpi de magneziu (arderea magneziului produce o lumină similară cu lumina zilei), cum se obţinea sticla etc.

DOVEZILE CALITĂŢII

De ce să alegeţi manualul de Chimie INTUITEXT:

- elevii dvs.  vor înţelege partea aplicabilă a CHIMIEI în viața de zi cu zi; vor deveni mai independenţi în soluționarea problemelor diverse care au legătură cu viața cotidiană . Exemple: pentru a explica noţiunea de  amestecuri omogene/soluţii  se face referire la situaţii concrete de viaţă precum: atunci când amesteci apa cu sare de bucătărie pentru a prepara saramura sau când dezinfectezi rănile cu alcool sanitar. 

- manualul transformă elevul în subiect activ al învățării, îl încurajează să realizeze de sine stătător multiple activităţi, care să-l familiarizeze cu modul în care trebuie să dobândească şi  să-şi completeze singur cunoştinţele, să le înţeleagă, să le stocheze şi să le aplice în mod independent. De exemplu, în cadrul experimentului reacţia hidrogenului cu oxigenul -  se prezintă pas cu pas toate etapele procesului, elevul fiind ghidat ce substanţe să folosească, ce ustensile şi care este modul de lucru,  apoi elevii sunt îndemnaţi să analizeze şi să-şi noteze observaţiile.

- contribuie la optimizarea procesului de predare-învățare-evaluare. Cele opt unități de învățare oferă elevilor contexte de familiarizare cu noțiuni noi, de exersare, de consolidare a deprinderilor și a abilităților, de sistematizare a achizițiilor dobândite, de evaluare și autoevaluare a propriilor capacități, precum și de ameliorare sau dezvoltare a nivelului atins de fiecare în dobândirea unei competențe specifice. În plus, sub denumirea de  Ştiaţi că...? li se prezintă elevilor detalii interesante precum apariţia primelor chibrituri în Anglia, în1805 (capetele beţișoarelor de lemn erau înmuiate în topitură de sulf, apoi erau acoperite cu un amestec de zahăr şi clorat de potasiu).

- etapele de lucru (Ai învățat și îți reamintești! Ai învățat și aplici!, Ai observat și aplici!, Concluzii, Știai că…) orientează învățarea, oferind repere pentru sistematizare.

- conținuturile sunt abordate prin prisma interdisciplinarității, oferind astfel o imagine de ansamblu unor aspecte care de obicei sunt studiate separat în cadrul disciplinelor geografie, biologie și fizică.

În plus, referinţele la viaţa reală sunt atractive, conectate la interesele elevilor, captivând prin exemplele date şi, chiar, prin invitaţiile de a realiza, ca în exemplul de mai jos, noi activităţi, pe de o parte încântătoare, pe de altă parte revelatoare pentru demersul ştiințific.

- pentru anumite secțiuni de evaluare sunt oferite sugestii de recapitulare, remediere și progres.

În plus, manualul oferă modalităţi de evaluare tradiţionale şi complementare în concordanţă cu specificul acestei discipline, care presupun un grad ridicat de relevanță în viaţa de zi cu zi, contribuind la formarea competenţelor sociale, de interevaluare şi de autoevaluare. Portofoliul şi proiectul vin cu provocări inedite.

- navigarea în manualul digital este simplă, ușor de înțeles și folosit.

- textele și suporturile vizuale conțin informații științifice selectate în funcţie de relevanța lor pentru atingerea competențelor specifice.

Prin maniera atractivă, modernă și creativă în care este conceput, prin ancorarea în realitățile actuale ale societății pe care copiii le agreează la această vârstă, manualul depășește statutul de instrument de lucru care facilitează predarea-învățarea-evaluarea întrunind și calități ce ar putea să îl transforme într-un fidel prieten alături de care copilul explorează, se joacă, învață, se bucură, dezleagă enigme, descoperă și crește.

Astfel folosind manualul Intuitext de Chimie, elevii de clasa a VIII-a...

  • își dezvoltă structuri cognitive și competențe ce le vor permite adaptarea la cerințele vieții sociale.
  • sunt provocați să descopere, să investigheze informațiile noi și să le integreze eficient în procesul de învățare.
  • pot revedea aspectele teoretice și practice referitoare la punctele slabe descoperite, pentru a le ameliora din timp, datorită unor sugestii de recapitulare, remediere și progres.
  • își dezvoltă capacitățile de comunicare, de dialogare interpersonală și intrapersonală, stimularea încrederii în sine datorită sarcinilor de lucru special concepute în acest scop.                                                                                  Manualul INTUITEXT de CHIMIE, clasa a VIII-a, varianta digitală.

Propus de: Editura_Intuitext | 25.09.2020 19:02 | 27751 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Rolul de frate mai mare

Rivalitatea intre frati

Comentarii (2)

0 0

04.10.2020 22:43 scoalahoria

Nu are sistem periodic?

0 0

07.10.2020 09:21 Editura_Intuitext - Autor

Bună ziua,

Vă mulțumim pentru întrebare și pentru că urmăriți noutățile despre manualele noastre.

Punctual, în ceea ce privește, întrebarea dvs. vă putem spune că tabelul periodic este inclus în programa de clasa a VII-a, nu la clasa a VIII-a, în consecință, în cazul în care am fi inclus acest tabel in manual, riscam să fim depunctați de comisia de evaluatori MEN – comisie care a evaluat manualul în cadrul licitației.

Mulțumim,

Echipa INTUITEXT

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 30 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

451 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN