Jocuri educaţionale

Întrecerea
Folosirea parantezelor în exerciţii
Matematica Clasa a III-a

Dale
Forme geometrice în plan
Matematica Clasa a VI-a

Curcubeu
Elemente intuitive de geometrie. Forme spaţiale
Matematica Clasa a III-a

Cum să discuți cu elevii la clasă despre pericolul consumului de alcool

Recent lansat, ghidul educațional “Rămâi în joc! Adolescenţă fără alcool!” este un instrument de lucru adresat cadrelor didactice și consilierilor școlari, cu ajutorul căruia aceștia să poată discuta cu elevii la clasă despre efectele negative ale consumului timpuriu de alcool.

Plecând de la considerentul că, alături de familie, școlii îi revine o responsabilitate majoră în educarea, formarea și dezvoltarea armonioasă a personalității adolescentului, materialul educațional își propune să devină o resursă extrem de utilă pentru profesori.

Descărcaţi Ghidul Adolescenţa fără alcool

 

Ghid Adolescenta fara alcool

Un accent important a fost pus pe factorii de protecție, mai precis identificarea acelor circumstanțe ce pot reduce gradul de vulnerabilitate și efectele expunerii adolescentului la situații de risc. Cei mai importanți factori de protecție sunt cei legați de un mediu familial securizant și responsabil, bazat pe afecțiune, încredere și respect, care să permită adolescenților însușirea normelor de convieţuire şi luarea deciziilor corecte prin care să reziste presiunilor și tentațiilor mediului social. Între familie și școală este necesar să existe o permanentă și strânsă legătură, realizată prin diferite forme de colaborare care fac parte integrantă din procesul educaţional.

Demersul aparține Spirits România, asociația reprezentativă a industriei de băuturi spirtoase din România, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale, Federației Române de Fotbal şi Mega Image și face parte din campania “Suntem Mulți” – inițiativă de responsabilitate socială pe termen lung a asociației.

Ministerul Educaţiei Naţionale a susținut acest efort, o echipă de specialiști contribuind activ la elaborarea materialului. “Este un ghid complet din punctul nostru de vedere. Informațiile pe care le oferă sunt suficiente și constituie un punct de plecare solid atât pentru profesori, cât și pentru elevi. Vom sprijini diseminarea acestuia și vă pot spune că elevii și părinții deopotrivă sunt cei care își doresc astfel de activități non-formale de prevenție. Sper ca o parte dintre elevii la care va ajunge informația din acest ghid să le mulțumească profesorilor mai târziu,” a spus Cătălina Chendea, Inspector, Ministerul Educaţiei Naţionale.

Ghidul, realizat împreună cu psihologul educațional Violeta Tapai, oferă diverse metode și tehnici educaționale şi psihopedagogice de prevenție și combatere a consumului de alcool în rândul minorilor și răspunde nevoii de coerență și unitate în activitățile educative de prevenție desfășurate în școală.

 

Programul interactiv „Educația în 5 pași”

Psihologul educațional Violeta Tapai propune prin programul Educația în 5 pași o strategie educa­țională pozitivă carenu se bazează pe interdicț­ii, restricț­ii, pe critică sau blamare. Fiecare pas va putea fi implementat la clasă, în cadrul orelor de dirigenție, printr-o serie de activități educative practice. Pentru a genera schimbarea atitudinii și percepț­iei adolescen­ților în ceea ce privește consumul de alcool, cadrele didactice trebuie să dea dovadă de tact pedagogic, iar abordarea lor să fie una plină de înț­elegere, sus­ținere și încredere, calibrată nevoilor reale ale adolescenților.

Activități conexe de prevenție:

  • Dezvoltarea unor parteneriate educaționale cu implicarea părinților, comunității și instituțiilor abilitate;
  • Derularea unor programe și activități extracurriculare precum: expoziții tematice, dezbateri de idei care să încurajeze exprimarea opiniei elevilor, lecții deschise cu specialiști, evenimente sportive sau artistice.

 

Pentru mai mai multe informaţii, puteți accesa www.consuma-responsabil.ro/suntem-multi  sau www.facebook.com/ConsumaResponsabil.SuntemMulti. 

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: intuitext | 18.06.2019 09:42 | 1171 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parinte echilibrat, copil cooperant

Comunicarea parinte - copil
Echilibrul emotional

Treburi casnice pentru copii - beneficiile lor

Independenta
Responsabilitatea

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Comentaţi

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«OCTOMBRIE 2019»
LuMaMiJoViSaDu
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Gârcina

Propus de: savcoco

Sondajul zilei

Ce procent din totalul "hârtiilor" pe care le produceți in activitatea dumneavoastră didactica sunt inutile (nu va sunt de folos la clasa, nu sunt relevante, nu sustin procesul didactic etc)

259 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: magghyc Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Pentru cadrele didactice din preuniversitar: Abonaţi-vă la Premium și puteţi avea mai multe puncte la dosarul personal!