Jocuri educaţionale

În căutarea morcovului
Adunări şi scăderi în concentrul 0-1000
Matematica Clasa a III-a

La loc pe hartă
Harta administrativă a României
Geografie Clasa a VIII-a

Întrecerea
Folosirea parantezelor în exerciţii
Matematica Clasa a III-a

Cum îi pot ajuta profesorii pe elevi să se acomodeze la școală în mod cât mai natural

A trecut mai bine de jumătate din vacanța de vară, așa că mulți profesori și părinți se gândesc deja tot mai intens la începerea școlii.

Adaptare la scoala

Dacă învățătorii și profesorii se pregătesc alegând cele mai potrivite resurse educaționale pentru anul școlar ce va începe luna viitoare, părinții sunt preocupați de adaptarea sau, după caz, readaptarea copiilor lor la rigorile școlii.


Pentru a-i liniști și a-i ajuta pe elevi să revină în mod firesc la ritmul potrivit pentru un parcurs educațional frumos și eficient, iată câteva sfaturi de la specialiștii Intuitext pentru dumneavoastră, cadrele didactice:


• Discutați cu părinții și obțineți informații pentru a cunoaște, pe cât posibil, fiecare elev (le puteți cere părinților o scurtă descriere a copiilor, pe e-mail).


• Întâmpinați călduros copiii, fără a fi intruzivi sau insistenți, și aplecați-vă la nivelul lor când aveți discuții cu aceștia.


• Permiteți-le copiilor să aducă un obiect personal important pe care îl pot folosi în pauză (un obiect cu care se joacă, de exemplu).


• Implicați elevii în amenajarea unei zone din clasă, fie cu obiecte cu valoare personală, fie cu ceea ce confecționează ei în clasă.


• Susțineți activități de cunoaștere între elevi, de formare/coeziune de grup, de spargere a gheții, de conectare în care să împărtășească experiențele din vacantă.


• Păstrați o legătură strânsă cu părinții, la început. Și părinții „încep școala” și, dacă primesc informații de la profesor, se liniștesc și ei și sunt mai eficienți în a susține copilul.


• Oferiți-le copiilor un tur al spațiilor noi (unde e toaleta, zona unde se pot juca, curtea școlii).


• Creați o atmosferă pozitivă în clasă, glumiți cu elevii, ascultați-i când sunt nemulțumiți, temători sau bucuroși, entuziaști.

Ce schimbări în comportamentul copiilor sunt normale în perioada de acomodare la școală și care sunt semnele care ar trebui să-i îngrijoreze pe adulți?


Revenirea la școală poate fi stresantă atât pentru copiii de toate vârstele, cât și pentru părinți.


Copiii şi adolescenții se pot întreba dacă se vor descurca bine la activitățile de la clasă, dacă vor lua note bune sau pot simți neliniște legată de relațiile cu colegii. O teamă moderată este normală. Solicitările cresc odată cu începerea școlii, iar rutina se schimbă, prin urmare copiii se pot simți obosiţi, solicitați, deci e de așteptat să fie mai irascibili, nerăbdători. Pot să-și spună îngrijorările seara sau pe parcursul zilei.


Dumneavoastră, cadrele didactice, cunoașteți din experiență toate aceste aspecte, însă e bine să le comunicați și părinților pentru a ști când și dacă e cazul să se îngrijoreze.

Comportamente-semnale care arată că un copil trece printr-o situație dificilă, pe care nu o poate gestiona singur:


• Plânge sau protestează intens în fiecare dimineață înainte de a merge la școală, fără ca în timp să existe o diminuare a acestei stări a copilului;


• Are coșmaruri noaptea din care se poate trezi plângând, țipând;


• Manifestă în mod regulat un simptom fizic (greață, durere de cap sau de stomac, de exemplu) când e timpul să meargă la școală, dar se simte bine imediat ce îi este permis să stea acasă și nu există o cauză medicală;
• Spune că îi este frică de o anumită situație de la școală sau nu poate să numească o situație;


• Comportamental, nu se manifestă vizibil sau la fel de intens ca alți copii, dar starea sa emoțională este afectată: este trist, anxios etc.


• Se manifestă agresiv verbal sau fizic acasă și/sau la școală.

În toate aceste situații este foarte important ca părintele să solicite ajutor în a clarifica și gestiona situația din partea adulților implicați (profesorul, consilierul școlar, psihologul), în funcție de situație.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: Editura_Intuitext | 03.08.2018 10:46 | 416 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Comentaţi

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 13 evenimente

«OCTOMBRIE 2018»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Printre frunze

Propus de: gabrielaturea

Sondajul zilei

De ce mulţi dintre părinții copiilor din învățământul liceal refuză colaborarea cu școala? Vă rugăm insistent să argumentaţi în comentarii.

209 voturi | 5 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: danataclit Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Pentru cadrele didactice din preuniversitar: Abonaţi-vă la Premium și puteţi avea mai multe puncte la dosarul personal!