Şcoala cu
bune practici

38 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Crenguța Alexe, Autor: Caietul de vacanță te invită la joc! Te transformă în personajul principal al poveștii!

 

Dialogurile despre educație, vacanță, joacă și cunoaștere continuă! Am avut o discuție captivantă cu doamna Crenguța Alexe în care am discutat despre activitățile de vacanță.

 

Cu o călătorie profesională remarcabilă, profesor pentru învățământul primar, 13 ani experiență ca învățător, 10 ani ca profesor metodist la Casa Corpului Didactic, doamna Crenguța Alexe este apreciată și în rolul de coautor al manualelor, auxiliarelor Intuitext pentru învățământul primar, coautor al unor ghiduri metodologice, autor al unor articole în reviste de specialitate, instructional designer pentru diverse materiale educaționale pentru copii.

Vacanța este pentru joacă și joc, pentru relaxare și descoperire, de aceea am propus în caietele noastre sarcini de lucru care iau forma unor jocuri, sarcini-provocări. Crenguța Alexe

 

  1. Despre vacanța mare au scris mulți autori celebri. De ce este important să pregătim, din timp, vacanța celor mici?

Când spun VACANȚA MARE zâmbetul apare brusc. Vacanța mare înseamnă pentru mulți dintre noi soare, joc, seri calde, mare, munte, prieteni, bunici, o poveste pe care toți o așteaptă cu inima bătând puternic. Este important să pregătim POVESTEA din vreme, deoarece trebuie să valorificăm fiecare clipă, să le asigurăm celor mici petrecerea unui timp de calitate, să-i incităm să caute, să descopere, să inventeze, să-și descopere talente și pasiuni, să-și dorească să afle mai multe despre subiecte care îi interesează, să împartă ceea ce știu cu prietenii și familia.

 

  1. Așa cum știți, păstrăm o legătură frumoasă cu învățătorii din întreaga țară. Cum îi ajută Caietele de vacanță INTUITEXT pe elevii dânșilor, și, ca efect al rezultatelor copiilor, pe dânșii în rolul de cadru didactic? 

Pentru toți copiii vacanța presupune pauza mult așteptată și reîncărcarea bateriilor

Fiind o perioadă foarte lungă, cu siguranţă vor fi şi noţiuni, învăţate în anul anterior, care vor fi uitate. Noi propunem în acest caiet sistematizarea tuturor cunoștințelor din anul anterior prin sarcini interactive, motivante, care stârnesc curiozitatea, strâns legate de experiența lor de viață. Copiii nu vor considera acest caiet o povară. Ei vor fi atrași de sarcini potrivite preocupărilor și intereselor lor, de texte captivante și provocări de nerefuzat. Elevii sunt provocați într-o manieră interactivă, prin adresare directă, motivantă, care le stârnește curiozitatea și prin care li se fac sugestii de activități pe care le pot realiza în vacanță.

 

Imagine din Caiet de vacanță INTUITEXT, clasa a II-a, autori:  Mirela Mihăescu, Ștefan Pacearcă, Anița Dulman, Crenguța Alexe, Otilia Brebenel

  1. Vacanța este pentru joacă. Cum îmbinăm ludicul cu educația în cele aproximativ 3 luni de vacanță? 

Vacanța este pentru joacă și joc, pentru relaxare și descoperire, de aceea am propus în caietele noastre sarcini de lucru care iau forma unor jocuri, sarcini-provocări, activități care dezvoltă creativitatea. Ideea de a crea un film al vacanței sau de a inventa obiecte noi folosindu-le pe cele vechi, propunerea de a merge la bibliotecă sau la picnic reprezintă provocări pentru copii și vor fi privite ca idei de petrecere a timpului liber. În caiet, copilul găsește rețete, jocuri, instrucțiuni de realizare a unor obiecte, pe care le poate pune în practică. Caietul de vacanță îi oferă copilului prilejul unor întâlniri imaginare cu personaje de referință pentru vârsta lui, îi oferă contextul pentru a-și aminti de persoane dragi, pentru a-și  imagina ce poate vedea în diferite locuri, oferă idei noi de petrecere a timpului liber, reprezintă o sursă de inspirație

Imagine din Caiet de vacanță INTUITEXT, clasa a II-a, autori:  Mirela Mihăescu, Ștefan Pacearcă, Anița Dulman, Crenguța Alexe, Otilia Brebenel

  1. Joc de memorie și imaginație: Vă amintiți cum arătau vacanțele dvs.? Ce ați adus minunat din ele în vremurile de acum, adaptându-le generației actuale?

Nu am cum să uit vacanțele de vară. Ele sunt povești scrise de bunici, părinți, prieteni, valurile mării, clarul de lună. Fiecare zi era un prilej de bucurie. Jocul îmi era cel mai bun prieten. Fiecare călătorie se transforma în aventură, iar eu, cuceream noi tărâmuri. Asta am și încercat să aducem generației actuale: bucuria, aventura, jocul, poveștile. Fără ele, nu există copilărie.

 

  1. Ce ați face dvs., dacă ați fi, acum, copil, ținând cont de această galerie de jocuri-inspirație din Caietele de vacanță?

Pentru mulți dintre copii, orice caiet de lucru se numește ANTI VACANȚĂ. Dacă aș fi din nou copil, aș considera acest caiet exact cum se numește: CAIET DE VACANȚĂ. Acesta este un caiet care te provoacă să parcurgi fiecare sarcină, te invită la joc, te transformă în personajul principal al poveștii.

 

 

Învăţământ primar | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: Editura_Intuitext | 09.06.2021 10:03 | 9776 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Rolul de frate mai mare

Rivalitatea intre frati

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 39 evenimente

«MARTIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre simularea Evaluării Naționale pentru clasa a 8-a? Votați ceea ce vi se pare mai important, comentați.

118 voturi | 4 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN