Şcoala cu
bune practici

45 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Concurs literar regional ,,Existenţa în mister şi revelare ... eu nu strivesc corola de minuni a lumii ...” (L. Blaga)

Perioadă înscriere: 30.11.-0001

Perioadă desfăşurare: 30.11.-0001

Cercul literar ,,Muguri”, din cadrul Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga”, Constanţa, coordonator, prof. Anastasia Dumitru, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Constanţa; Uniunea Scriitorilor, Filiala Dobrogea; Societatea de Haiku, Constanţa; Editura Ex Ponto, Constanţa; Casa Corpului Didactic, Constanţa anunţă concursul literar regional cu tema: ,,Existenţa în mister şi revelare ... eu nu strivesc corola de minuni a lumii”. Concursul se desfăşoară în anul şcolar 2010-2011 şi este organizat în cadrul proiectului regional Pledoarie pentru interdisciplinaritate. Literatura şi alte arte, avizat de MECTS, poziţia 288/ 2011, fiind înscris în Calendarul Activităţilor Educative Regionale şi Interjudeţene, coord. prof. Anastasia Dumitru.

Concursul se va finaliza în data de 6 mai 2011, când se vor împlini 50 de ani de la trecerea în veşnicie a poetului L. Blaga.

Ne propunem să descoperim, să sprijinim şi să promovăm noi şi autentice talente în rândul creatorilor de literatură şi de arte plastice. Grupurile de vârstă: clasele gimnaziale; liceu; studenţi şi alţi iubitori ai frumosului, având patru secţiuni: poezie, eseu, proză scurtă; desene inspirate din creaţia lui L. Blaga, (grafica va fi realizată în tuş, alb-negru).

 

Mottoul este: ,,Eu însă mă bucur că nu ştiu şi nu pot să ştiu secretele lumii, căci numai aşa pot să proiectez în misterul lumii un înţeles, un rost şi valori care izvorăsc din cele mai intime necesităţi ale vieţii şi ale duhului meu. Omul trebuie să fie creator.”

(L. Blaga - Pietre pentru templul meu.)

 

ARGUMENT: Am iniţiat concursul literar ,,Existenţa în mister şi revelare ...eu nu strivesc corola de minuni a lumii” pentru a crea un cadru motivant în vederea dezvoltării creativităţii şi sensibilităţii elevilor şi nu numai. Acest concurs regional face parte din calendarul activităţilor derulate în cadrul proiectului educaţional Pledoarie pentru interdisciplinaritate. Literatura şi alte arte. În 2011 se împlinesc 50 de ani de la trecerea în veşnicie a scriitorului şi filozofului L. Blaga. ,,Poemele luminii” marchează începutul  de drum  al  unui ,,vizionar lăuntric” (N. Crainic), care îşi înscrie înzestrarea poetică şi filozofică într-un larg context artistic şi cultural, profund asimilat, într-o arie impresionantă, ce se  întinde de la indianism şi până la expresionism. Literatura (la fel ca şi celelalte arte) îşi propune întoarcerea înspre sine însăşi, spre propria ei contemplare, spre esenţializarea valorilor deja existente. Considerăm că mai sunt încă destui tineri creatori de literatură, care evadează din labirintul umbrelor, transfigurând realitatea cu pasiune şi har, prin intermediul fanteziei şi al imaginaţiei. Istoricul cercului literar al Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga”, Constanţa, dar şi din cadrul altor licee, numeroasele premii, precum şi creaţiile elevilor, publicate în antologii, demonstrează existenţa talentelor literare, care ar trebui stimulate. Concursul literar a luat fiinţă ca o necesitate de a oferi elevilor ocazia de a fi creativi, de a gândi, de a învăţa, de a-şi dezvolta curiozitatea legată de receptarea textului literar, de a cunoaşte alţi elevi, de a face schimb de opinii pentru a vedea care sunt valorile durabile, dezvoltând interesul pentru valorile estetice şi pentru îmbogăţirea orizontului cultural.

VALORI ŞI ATITUDINI: stimularea gândirii autonome, reflexive şi critice prin receptarea operelor de artă; cultivarea sensibilităţii faţă de frumosul artistic; formarea competenţelor necesare dezvoltării libere şi armonioase a personalităţii elevilor.

R E G U L A M E N T:

1. Sunt acceptate în concurs numai lucrări în limba română, nepublicate;

2. La concurs pot participa autori de orice vârsta, care nu au debutat editorial.

3. Lucrările, dactilografiate în 2 exemplare, vor fi depuse la biblioteca Liceului Teoretic ,,L. Blaga”, Constanţa sau vor fi trimise pe adresa: Liceul Teoretic ,,L. Blaga”, Constanţa, Str. Mărţişorului, nr. 3-5, cu menţiunea  - Pentru concursul literar, începând cu 15 ianuarie 2011 până la data 30 martie 2011.

Norme de redactare: Format A4, Font 12, Times New Roman, la un rând. Nu se admit lucrări fără diacritice. Participanţii vor trimite lucrările atât pe mail, anastasia_dumitru@yahoo.com, cât şi prin poştă, împreună cu un plic timbrat, autoadresat pe care vor scrie adresa completa pentru a le expedia diplomele.

În plicul A4 se vor trimite: fişa de înscriere (Anexa 1) şi parteneriatul (anexa 2); lucrările elevilor.

4. La secţiunea poezie, fiecare participant are dreptul de a se înscrie în concurs cu minimum două (2) şi maximum zece (10) poezii, pornind de la un motto din creaţia lui L. Blaga. La secţiunea proză scurtă şi/ sau eseu, fiecare participant are dreptul de a se înscrie în concurs cu minimum o (1) proză scurtă şi maximum trei (3), maximum cinci (5) pagini).

La secţiunea desene inspirate din opera lui L. Blaga, creaţiile vor fi realizate de preferinţă în tuş (alb-negru) întrucât intenţionăm să le publicăm, iar cartea va fi alb-negru.
5. Un concurent poate participa la toate secţiunile.

6. Lucrările nu se returnează. Cele mai bune lucrări vor fi publicate în antologia concursului, care va fi lansată în cadrul Zilelor Liceului Teoretic ,,L. Blaga”, Constanţa.

NU SE PERCEPE TAXĂ DE PARTICIPARE.

Evaluarea va fi realizată de către profesori, scriitori, membri ai Uniunii Scriitorilor din România şi artişti plastici. Laureaţii vor fi anunţaţi până la data de 30 aprilie 2011 pentru a fi prezenţi la festivitatea de premiere.

Rugăm cadrele didactice participante la concurs, care doresc achiziţionarea antologiei cu ISBN să specifice acest aspect în fişa de înscriere. În funcţie de numărul de solicitări se va face comanda la editură. Antologia şi diplomele vor fi expediate până la data de 15 iunie 2011.

7. Pentru cele mai valoroase lucrări prezentate în concurs, juriul va acorda următoarele premii:

Marele premiu „Lucian Blaga” , Premiul I, Premiul II, Premiul III, pentru fiecare dintre cele patru secţiuni: poezie, proză, eseu, desene. Se vor acorda diplome şi premii în cărţi.

PERSOANE DE CONTACT:

prof. coord. tel: Anastasia Dumitru, 0724694873;

anastasia_dumitru@yahoo.com

Bibliografie(selectiv): (Cărţile lui L. Blaga: volumele de versuri etc.)

L. Blaga, Opere:

Trilogia valorilor, Fundaţia Regală pentru Literatură şi Artă, Bucureşti, 1946.

Trilogia culturii, Editura Humanitas, Bucureşti, 1994.

Încercări filozofice, Editura Facla, Cluj-Napoca, 1977.

Opere, vol. VI, Hronicul şi cântecul vârstelor, Editura Minerva, Bucureşti, 1979.

Băncilă, V., L. Blaga. Energie românească, Colecţia Gând românesc, Cluj, 1938.

Crohmălniceanu, Ov. S., L. Blaga, Editura pentru Literatură, Bucureşti, 1963.

Doinaş, Şt. Augustin, Lectura poeziei, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1980.

Gană, G., Opera literară a lui L. Blaga, Editura Minerva, Bucureşti, 1974.

Gruia, Bazil, Blaga inedit, Amintiri şi documente, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1974.

George, Sergiu Al., Arhaic si universal, India în conştiinţa culturală românească, Bucureşti, 1981.

Jung, C. G., În lumea arhetipurilor, Editura Jurnal Literar, Bucureşti, 1994.

Livadă, M., Iniţiere în poezia lui L. Blaga, Editura Cartea Românească, Bucureşti.

Lovinescu, E., Critice, VII, L. Blaga, Editura Minerva, Bucureşti, 1982.

Mihăilescu, D.C.,  Dramaturgia lui L. Blaga, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1984.

Mincu, M., L. Blaga, Poezii, Constanţa, Editura Pontica, 1995.

Pop, I., L. Blaga - universul liric, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1981.

Teodorescu, Al., L. Blaga si cultura populară românească, Editura Junimea, Iaşi, 1983.

Todoran, E., L. Blaga, mitul poetic, Editura Facla, Timişoara, 1983.

Vaida, M., L. Blaga, Afinităţi şi izvoare, Editura Minerva, Bucureşti, 1975.

Vaida, M., Pe urmele lui L. Blaga, Editura Sport-Turism, Bucureşti, 1982 etc.

Vă aşteptăm. Succese!

Propus de: Violeta_Iancu | 06.03.2011 20:56 | 2438 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Rolul de frate mai mare

Rivalitatea intre frati

Ziua Culturii Nationale in familie

Momente de sarbatoare

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 44 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

324 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN