Şcoala cu
bune practici

47 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Un cadru didactic participant la bac, dat afară din învăţământ

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a dispus, ieri, sancţionarea a 18 dascăli participanţi la examenul de bacalaureat de anul acesta. Cea mai dură sancţiune aplicată a fost desfacerea disciplinară a contractului de muncă, în cazul unui cadru didactic care a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte la un centru de examen. “A făcut presiuni asupra a doi profesori evaluatori, să modifice notele pe nişte lucrări. Le-a spus că, dacă nu modifică notele, le face raport şi va vorbi el cu directorii unităţilor de învăţământ de unde provin, să nu mai obţină continuitate. Vreau să văd acum cine este în spatele lui, pentru că nu multe persoane îşi permit să facă aşa ceva”, ne-a declarat şeful ISMB, Stelian Fedorca.
În dispreţul legii, inspectorul şcolar general a refuzat să dezvăluie atât indentitatea cadrului didactic incriminat, cât şi numele centrului de examen unde a fost vicepreşedinte, pe perioada examenului de bacalaureat. Motivul invocat a fost “dreptul la imagine”. “M-am consultat cu Oficiul Juridic al ISMB şi acesta este punctul nostru de vedere: nu putem da publicităţii nici numele persoanei, nici numele centrului, pentru că v-aţi da imediat seama despre cine este vorba”, ne-a mai spus Stelian Fedorca. Dacă vicepreşedintele în cauză a primit sau nu mită, vor dovedi procurorii, Parchetul desfăşurând, în prezent, o anchetă în acest caz.
Parchetul anchetează şi bacalaureatul din Bucureşti
Şeful ISMB nu a dorit sau nu a putut să dea detalii nici despre ceilalţi 17 profesori sancţionaţi, deoarece “aceştia se vor întoarce în sistem” şi n-ar mai putea putea să-şi îndeplinească atribuţiile corespunzător, dacă identitatea lor ar fi dezvăluită. Singurele informaţii pe care le-am primit de la conducerea inspectoratului au fost legate de motivele aplicării sancţiunilor. Astfel, 12 persoane care au îndeplinit funcţia de asistenţi (supraveghetori) în sălile de examen au primit interdicţia pe 5 ani de a mai participa la bacalaureat, pentru că “nu au fost suficient de atenţi”. Alţi 5 dascăli au primit aceeaşi sancţiune, pe perioadă nedeterminată,
deoarece “au favorizat copiatul”. Un supraveghetor din cei 5 a încurcat-o rău de tot, în momentul în care asupra unui elev a fost găsită o ciornă care nu-i aparţinea, iar ISMB a sesizat Parchetul.
Toate aceste nereguli s-au întâmplat la 6 centre de examen din Capitală, majoritatea profesorilor implicaţi în acest scandal provenind de la diferite unităţi de învăţământ. La un singur centru au fost identificaţi doi dascăli provenind de la aceeaşi instituţie. Începând de astăzi, ISMB va convoca alte comisii care vor ancheta alte nereguli constatate în timpul desfăşurării examenului de bacalaureat. Astfel, dascălii care au întârziat la program sau nu şi-au îndeplinit cu maximă seriozitate sarcinile de serviciu riscă să încaseze şi ei sancţiuni, cât de curând.
Sursa: cotidianul ,,Gândul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: fratiladorina | 28.07.2008 21:48 | 3151 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (18)

0 0

29.07.2008 09:53 fluturascornelus

Iar restul ,,Hotul neprins ,negustor cinstit,,

0 0

29.07.2008 12:17 parker

Nu este corect sa fie sanctionati 18 dascali pe motiv ca au permis ccopiatul,

din moment ce copiatul a fost o treaba generala iar dascalii care nu au permis copiatul au fost o raritate.

Se dau cateva sanctiuni in Bucuresti iar provincia doarme linistita. Fraudele mari se petrec in scolile din orasele mici sau de la periferia municipiilor.

0 0

29.07.2008 20:26 emil

Mie mi se pare corect ca au fost , in sfarsit, sanctionati niste oameni care nu-si vad de treaba. Faptul ca nu sunt toti nu puteti reprosa nimanui! Un astfel de exemplu poate stopa sau tempera tendintele de frauda.

0 0

30.07.2008 18:53 elaisa

Si asupra mea s-au incercat presiuni pentru a schimba o nota pe buletinul de examen. Evident, n-am vrut si deja am suportat o...consecinta(fiind vorba de o persoana importanta). Sunt convinsa ca ma asteapta si altele.



Masurile luate sunt singura modalitate de a incepe o lupta concreta, reala impotriva acestor forme injositoare de a-ti rotunji veniturile. Cu mult mai injositoare decat in alte domenii, pentru ca-i implica pe copii, pe adolescenti, ranind sufletele unora, otravind sufletele altora cu "lectia" minciunii, a hotiei.



0 0

30.07.2008 19:56 vioscout

Felicitari Elaisa. Cu oameni ca tine se poate rasturna "gevernarea raului" care bantuie educatia. Dar, ce ne facem cand suntem doar cativa? Parca, din stramosi avem un exemplu: Unirea face puterea!

http://viorel-paraschiv.blogspot.com/

0 0

31.07.2008 13:14 gaudeamus

Subscriu lui ,,parker ". Hai , sa fim seriosi ! Chiar nu vedeti notele din provincie ? Moldova-i fruncea si nimeni de ani buni nu se sesizeaza ! Sa fim seriosi ! Au nenorocit niste talpasi care s-au supus ordinelor si telefoanelor de sus , care sunt niste amarati de suplinitori si vor o paine neagra si pentru anul urmator ! Intotdeauna sunt prinsi si rastigniti pestii mici ... cei mari sunt prea ,, mari " si prea ... ,,grei" . Traim in Romania , nu ?! La titularizare nu se uita nimeni ? Ce note s-au luat anul acesta ? De ani buni la specializarea ,,invatatori "sunt niste note ...Iar la profesori ... mai ales limbi straine ... Valea plangerii ! Ce concluzii putem sa tragem ? Ori cineva are interes sa nu aiba profesori titulari in invatamant , ori invatatorii ? institutorii facuti pe banda la ID sunt geniali ori undeva acolo sus cineva ii iubeste ! Bineinteles , ca si materia pe care o au de parcurs , fata de un profesor este mai accesibila ( la limba si literatura romana ) si pentru cineva care a invatat foarte bine pentru bacalaureat la aceasta disciplina este usor ( este aceeasi abordare a programei ) . Nu inteleg ! De ce de cativa ani s-au hotarat sa se dea examen cand sunt o gramada de titulari care au posturi prin numire ? Asa ca nu va mai minunati de acei profesori care au calcat stramb . Asupra lor sunt fel de fel de presiuni . Eu ii inteleg ! In Romania este foarte greu sa ramai vertical . Majoritatea avem probleme de ,,coloana " chiar daca ne e dificil sa recunoastem !

0 0

31.07.2008 15:16 elenaist

Toti colegii mei care au gresit la examenul de bacalaureat: primind mita, corectand incorect lucrarile( de ce sa nu recunoastem ca unii dintre profesorii evaluatori nu stiu sa corecteze cum trebuie;aparand astafel diferente mari la notare sau silind elevii sa faca contestatii pentru a primi nota corecta) sau care participand ca supraveghetori au lasat elevii sa copieze in salile de examen, sa fie sanctionati in functie de gravitatea faptei comise. Iar cei care nu sunt dati afara sa nu mai participe deloc la acest examen national.Stiu cazuri in care cei care au gresit participa in continuare la acest examen, deoarece inspectorii scolari din multe motive nu pot lua masuri impotriva lor.Si asa cum a spus mai sus :gaudeamus, cineva acolo sus ii iubeste. Cei care muncesc corect, pun suflet si la sfarsitul anului scoalar sunt extrem de obositi sunt care de povara pentru ceilalti.Vorba romaneascaa fost devaloriyata de nonvalorile dintre noi, care urmaresc doar avantajele materiale si o carte de munca pentru iesirea la pensie.

0 0

31.07.2008 21:49 monica_barbu

Discutati " numai" problema unor cadre didactice, dar despre faptul ca

"toate" cadrele didactice sunt obligate sa mearga la perfectionare,sa le mai si plateasca pentru a obtine 90 de credite, sa trimeata national si international diverse referate, tot pe banii "cadrelor didactice ' pentru a participa la concursul de obtinere a salariului sau gradatiei de merit ,oare aceste probleme nu va deranjeaza? Ce face sindicatul nostru, al invatatorilor si al profesorilor?

0 0

01.08.2008 09:16 elenaist

Ai dreptate monica barbu, dar pentru asta ar trebui deschis un alt subiect de discutie

0 0

01.08.2008 13:55 criss34

Tot sistemul de invatamant functioneaza defectuos,iar rezultatele se vad.Din pacate cei care propun legile nu au nimic de-a face cu fapte concrete:in ceea ce priveste aspectul de mai sus -e corect ca sanctionarea sa se rasfranga tot asupra "bietilor"profesori???????Cu atat mai mult cu cat suntem "amenadati"de fiecare data de cei ce se afla in afara sistemului.

0 0

02.08.2008 00:01 monica_barbu

Ce salariu aveti .domnilor invatatori si profesori? Ce marire de salariu vom primi la inceputul noului an scolar 2008-2009?Domnii pensionari vor primi un spor de 20% datorita faptului ca a crescut pretul la "toate".Noi "bietele cadre didactice"ce vom primi?Domnii guvernati vor calitate si corectitudine la salarii comuniste, pe cand dumnealor isi umfla burtile cu salarii capitaliste?Rusine sa ne fie tuturor!Salarii de mizerie,ajunsi de rasul elevilor" de bani gata" imbracati de la firme originale, iar noi "bietii educatori" imbracati de" mai unde putem" trebuie sa fim foarte pregatiti,sa nu deranjam elevul, sa nu il stresam, nici macar sa scartaie parchetul, deoarece vom fi pedepsiti, vom fi dati afara din sistem!.Ce e de facut?

0 0

03.08.2008 21:18 rasmina

Desfacerea contractului de munca.....ar trebui aplicata si mai marilor nostri care uita sa ne reprezinte ineteresele....sindicat? care sindicat? eu nu vad delok implicarea sindicatului in lamurirea unor probleme....sunt nemultumita de calculul salariului...nu am unde verifica corectitudinea lui...sunt nemultumita de incadrare sau de multe alte lucruri.....pur si simplu nu ai unde lamuri nimik......dar sunt atatia in inspectorat si in minister care stau pe fotolii solide si cu lefuri pe masura care primesc bani pt ca au " grija noastra" a celor de mai jos......dar ei habar nu au de nimik sau iti inchid telefonul in nas daca-i deranjezi cu intrebari....ei bine...astora sa li se desfaca contractul de munca nu acelor oameni care....din diferite motive au inlesnit acele nereguli.....si-a pus cineva intrebarea cand acei oameni au fost lasati pe drumuri ca traim intr-o tara in care mita este cap de afis in orice sector ?...cineva a vrut sa-i transforme in exemple...puteau fi sanctionati oricum dar nu lasati pe drumuri....chiar am fost toti atat de corecti in viata noastra didactica si nu am gresit vreodata?..sa ajungem la asa solutii extreme mi se pare umilitor....ca oameni....daca s-ar pune in practica asemenea masuri si in justitie, medicina....si alte sectoare....probabil ca ne-am reprezenta singuri prin tribunale sau ne-am trata unii pe altii.. ca medicina ar disparea ca ramura a muncii .....sa fim totusi realisti cand ridicam piatra......

0 0

04.08.2008 10:24 elaisa

pentru vioscout



Din pacate, multi dintre cei care felicita pentru curajul de a lupta impotriva coruptiei si a incompetentei, o fac formal. Cand au nevoie de cei incriminati, devin lingusitori, fac tot ce pot sa le intre pe sub piele, devin curand oamenii lor, impotriva ta.



Mi-e sila de oportunisti, de obedienti, de perversi, de fricosi. N-ar lupta decat pentru bonuri de masa(sa ma scuze cineva de pe-aici).

0 0

20.08.2008 18:02 george_

INFRACTORI SUNT IN TOATE DOMENIILE. PEDEAPSA PENTRU EI SA FIE ACEEASI: DESFACEREA CONTRACTULUI DE MUNCA, AMENDA, INCHISOARE S.A.

0 0

23.08.2008 18:32 nico29

Stimati colegi, haideti sa nu mai fim atat de naivi. O stire neverificata si nedocumentata, ca atatea multe altele din presa, ne provoaca a emite opinii interminabile. Daca suntem evaluatori stim foarte bine ce se intampla. Nu castigurile banesti ne obliga la asa ceva, ci presiunile care se fac, stiti cu totii de unde. Cei 18 dascali nu sunt decat niste tapi ispasitori.

Cat despre provincie, daca n-ati fost pe acolo si daca n-ati predat intr-un liceu sau o scoala generala (e drept ca sunt si multe scoli amarate)e bine sa va abtineti. Sunt pe acoloa, si mai ales in Moldova aceea, elevi care nu au nevoie sa copie la bac si dascali care stiu sa-si faca meseria cu demnitate.

0 0

01.09.2008 18:58 kati77

pt. gaudeamus:Printre institutorii care "ies pe banda de la id" exista foarte multi care au facut cinci ani de pedagogic, au in spate ani de experienta si stiu mai multa pedagogie si psihologie dacat 5 profesori la un loc.Pe deasupra stiu metodica pentru n obiecte. Cata practica pedagogica ati facut doamna profesoara?

0 0

01.09.2008 18:58 kati77

pt. gaudeamus:Printre institutorii care "ies pe banda de la id" exista foarte multi care au facut cinci ani de pedagogic, au in spate ani de experienta si stiu mai multa pedagogie si psihologie dacat 5 profesori la un loc.Pe deasupra stiu metodica pentru n obiecte. Cata practica pedagogica ati facut doamna profesoara?

0 0

18.10.2008 17:49 roxana

subscriu --- hotul neprins , negustor cinstit

... eu am fost oarecum --- cd care nu a dat voie sa se copie, dar privita ca oaia neagra. atentie la mite si presiuni care se fac in alte domenii ...

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 34 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

429 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN