Şcoala cu
bune practici

49 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Raspunsul MEdC la solicitarile studentilor

Dorim să le amintim reprezentanţilor Uniunii Studenţilor din România că ministrul Educaţiei şi Cercetării a participat la mai multe întâlniri cu studenţii, întâlniri organizate conform Acordului şi care au beneficiat fără excepţie de prezenţa secretarului de stat pentru învăţământ superior, Dumitru Miron, împuternicit să susţină poziţia MEdC şi, implicit, a ministrului, în problemele discutate cu ocazia acestor întâlniri.
Referitor la reclamaţiile formulate în data de 11 aprilie 2006 de reprezentanţii USR, Ministerul Educaţiei şi Cercetării face următoarele precizări, care trebuie cunoscute de toţi studenţii:
- fondul de burse pentru studenţi a fost indexat cu 5,5%, procent similar creşterilor salariale din învăţământ. Sumele au fost virate în totalitate şi la termen către universităţi, situaţie care se regăseşte şi pe site-ul Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Valoarea totală aferentă primelor 4 luni ale anului 2006 se ridică la 519 miliarde de lei.
- subvenţiile pentru cămine şi cantine au fost majorate, conform Acordului încheiat cu federaţiile studenţeşti. Astfel, în lunile ianuarie şi februarie 2006, subvenţia s-a ridicat la 960.000 lei/ student, subvenţia pentru luna martie a fost 820.000 lei/ student, iar cea pentru luna aprilie s-a ridicat la 680.000 lei/ student, sumele fiind calculate în funcţie de costurile aferente cheltuielilor. Şi în acest caz, sumele au fost virate la termen universităţilor, MEdC nefiind răspunzător de managementul de la nivelul fiecărei universităţi, acestea beneficiind de autonomie universitară. Valoarea totală a subvenţiilor alocate pe primele 4 luni ale anului 2006 se ridică la 355,6 miliarde de lei.
- în ceea ce priveşte subvenţiile acordate la transportul în comun, sumele au fost calculate pe baza coeficienţilor de echivalare stabiliţi de Consiliul Naţional pentru Finanţarea Invăţământului Superior, care diferă pentru fiecare localitate. Coeficienţii de echivalenţă sunt cuprinşi între 1 (ex. Reşiţa) şi 4,5 (ex. Bucureşti). Reprezentanţii MEdC au solicitat studenţilor propuneri pentru îmbunătăţirea coeficienţilor, dar aceste propuneri nu au fost înaintate Ministerului. Valoarea subvenţiilor acordate pentru transportul în comun în primele 4 luni ale acestui an se ridică la 34 de miliarde de lei.
- tot în baza Acordului încheiat în data de 18 noiembrie 2005, au fost acordate subvenţii în valoare de 50% pentru 24 de călătorii/ an pe trenurile rapid.
- din suma de 524 de miliarde de lei destinată investiţiilor şi reparaţiilor capitale din învăţământul universitar cuprinsă în bugetul MEdC, a fost repartizată deja universităţilor suma de 375 miliarde de lei.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării are capacitatea de a realiza şi implementa proiecte. MEdC nu produce însă fonduri, finanţarea aflându-se la Ministerul Finanţelor Publice. Avem speranţe că în cursul acestei luni, MEdC va beneficia de rectificarea bugetară prin care va primi o parte din suma de 1,1 miliarde de lei promisă. La această etapă avem proiecte care acoperă integral suma de 400 de milioane de euro destinată învăţământului universitar.
Întrucât lucrările din infrastructura universitară reprezintă o prioritate pentru Ministerul Educaţiei şi Cercetării, vor fi finanţate cu prioritate lucrările deja începute, aflate în curs de realizare, pentru ca acestea să poată fi finalizate până la începerea anului universitar viitor.
Astfel, continuă programul de reabilitare a căminelor studenţeşti, la 10 cămine studenţeşti cu un număr total de 4.596 de locuri de cazare şi termen de finalizare luna iulie 2006. Numai în primul trimestru al acestui an s-au cheltuit 711.000 de euro.
De asemenea, suntem în fază avansată de contractare a unui împrumut în valoare de 3,940 milioane de euro pentru reabilitarea a 6 cămine cu 1.892 de locuri.
Pe de altă parte Ministerul Educaţiei şi Cercetării a depus deja la Guvern trei proiecte în valoare totală de 91 de milioane de euro.
Unul dintre acestea, în valoare de 27 de milioane de euro, se referă la:
- construirea a 9 cămine studenţeşti cu 4.284 de locuri, care pot fi terminate în toamna acestui an
- consolidarea altor 3 cămine (Bucureşti, Iaşi, Timişoara)
- reabilitarea a 4 biblioteci centrale universitare (Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi).
În cursul săptămânii viitoare, MEdC va prezenta Consiliului Naţional al Rectorilor un program în valoare de 50 de milioane de euro. Programul „Platforme/ centre/ laboratoare de formare şi cercetare interdisciplinară" va fi lansat sub forma unei competiţii naţionale de granturi, care are ca obiectiv dezvoltarea capacităţii de integrare a universităţilor în aria europeană a educaţiei şi cercetării.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării îşi manifestă în continuare întreaga disponibilitate de colaborare cu federaţiile studenţeşti şi are speranţa că studenţii vor fi complet şi corect informaţi, fără influenţe străine de mediul universitar.

Mihail Hărdău
Ministrul Educaţiei şi Cercetării

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: emil | 12.04.2006 11:42 | 805 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Aprecierea pozitiva

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 30 evenimente

«IUNIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

579 voturi | 8 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN