Şcoala cu
bune practici

46 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Conflictele dintre edituri si scriitori au ajuns in instanta

O parte a editorilor doreste modificarea Legii drepturilor de autor astfel incat

in manualele de limba romana sa poata fi reproduse, fara plata nici unei remuneratii pentru scriitorii contemporani, fragmente sau chiar opere literare in intregime daca programa scolara o cere.

Mai multi autori si editori de manuale au pledat, recent, pentru un regim special al manualelor in Legea drepturilor de autor. De asemenea, la o dezbatere organizata de Asociatia Cartea Scolara si Editura Aramis la Salonul de Carte si Presa, ei au cerut clarificarea unor prevederi din lege pe care le considera ambigue. De exemplu, legea prevede in prezent ca nu trebuie platita vreo remuneratie pentru "utilizarea de scurte citate dintr-o opera, in scop de analiza, comentariu sau critica ori cu titlu de exemplificare, in masura in care folosirea lor justifica intinderea citatului". Ce inseamna insa "scurte citate"? Si cum se poate respecta aceasta prevedere in cazul poeziilor, care nu au nici un inteles daca sunt citate in manuale pe jumatate, pe sfert sau intr-o proportie si mai mica? Cum pot fi explicate elevilor specii literare precum sonetul sau oda daca poeziile nu sunt reproduse integral? Aceste intrebari au fost adresate reprezentantului Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) la intalnire, Laurentiu Oprea. Acesta a sustinut ca legea nu poate sa precizeze ce inseamna "scurt citat", ci doar un expert poate sa stabileasca asta, de la caz la caz, printr-o analiza tehnica. Editorii au spus insa ca simt "nevoia unor norme care sa stabileasca un minimum si un maximum". Dezbaterea de la Salonul de Carte si Presa a avut loc in contextul in care Comisia de cultura a Camerei Deputatilor dezbate in aceste zile proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei pentru modificarea Legii dreptului de autor. Editorii vor ca reproducerea in manuale a unor fragmente sau opere literare sa fie exceptata de la plata drepturilor de autor, de care beneficiaza scriitorii in viata sau trecuti in nefiinta de mai putin de 70 de ani. Asociatia Cartea Scolara intentioneaza sa trimita o scrisoare in acest sens pe adresa ORDA si a Camerei Deputatilor, unde proiectul de lege privind Ordonanta nr. 123/2005 se va dezbate din nou in Comisia de cultura, maine.

"Legea drepturilor de autor nu poate fi calcata in picioare!"

Laurentiu Oprea, reprezentant ORDA


ŤManualele nu trebuie scutite de platať

Redactorii au recunoscut ca in domeniu s-au inregistrat conflicte - unele rezolvate amiabil, altele ajunse in instanta - intre edituri si scriitori sau mostenitorii unor scriitori, in urma reproducerii unor fragmente ori opere. Mitzura Arghezi a dat in judecata Editura Didactica si Pedagogica pentru ca a publicat intr-o antologie poezia "Zdreanta", mostenitorii lui Vasile Voiculescu au intrat, de asemenea, in conflict cu editori. In aceasta situatie, ei au sustinut necesitatea unei situatii distincte in lege pentru manuale. "A fost nevoie sa introducem autori contemporani in manuale pentru ca literatura vazuta ca spatiu muzeal ii indeparteaza pe elevi, nu are cum sa le stimuleze gustul pentru lectura (...) A pune stavila acestei incercari de a introduce mai multi autori contemporani ar fi un pas gresit", a spus, citata de Mediafax, Florentina Samihaian, autor de manuale la Humanitas. Laurentiu Oprea a spus insa ca "Legea drepturilor de autor nu poate fi calcata in picioare pentru utilizarea unor texte in manuale". "Nu pot sa fiu de acord ca manualele sa fie scutite de plata drepturilor de autor", a adaugat directorul in ORDA.

Drepturile de autor pentru scriitorii contemporani sunt gestionate de acestia, de edituri (in cazul in care s-a facut un contract de cesiune de drepturi), de urmasi sau de stat prin intermediul CopyRO. Pana acum, Comisia de cultura a fost de acord sa introduca o prevedere prin care sunt excluse de la plata vreunei remuneratii rezumatele, din manuale, ale unor opere literare.
"Gardianul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 13.03.2006 00:26 | 657 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 29 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

426 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN