Şcoala cu
bune practici

48 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Calculatorul care citeste gandurile

In cadrul targului de la Hanovra au fost testate, joi si vineri, doua prototipuri de “cititoare de ganduri”, construite de o echipa de informaticieni de la Institutul german Fraunhofer si specialisti in neurologie.

Dupa ce subiectul si-a postat pe cap dispozitivul de “citire”, semnalele electrice de la creier au fost transmise, prin intermediul senzorilor si cablurilor, catre calculator. Acesta le-a analizat si le-a transformat ulterior in cuvinte si mai apoi in fraze.

Klaus-Robert Muller, de la Institutul Fraunhofer, a explicat ca persoanele ale caror ganduri au fost “citite” si-au imaginat diverse lucruri. “Subiectii si-au imaginat fie ca iau o minge in mana, fie ca imping o usa sau orice alte miscari”, a spus el.

Fiecare actiune imaginata a determinat deplasarea cursorului de pe monitor si selectarea literelor necesare pentru scrierea cuvintelor.

Dispozitivul functioneaza conform unui principiu simplu, calculatorul nefiind decat un interpret al “reactiilor fiziologice de la nivel cerebral, transformate in algoritmi informatici”, a explicat neurologul Gabriel Curio.
“Nu omul, ci masina trebuie sa invete”, a spus Curio.

Calculatorul are nevoie de 15-20 de minute pentru a configura un profil individual, necesar citirii celui din fata sa. Specialistii cred ca aparatul este un pas inainte in “recastigarea libertatii” pentru persoanele cu handicap, “al caror creier este intact, dar inchis intr-un corp care nu mai reactioneaza”, a spus Curio.

Prototipul prezentat la Hanovra este rezultatul a cinci ani de munca, iar cercetatorii spera sa elaboreze o casca cerebrala cu senzori mai eficienta, a carei amplasare sa nu mai dureze o ora, ca cea folosita in timpul experimentelor.
"Libertatea"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 13.03.2006 00:05 | 672 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 30 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

449 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN