Şcoala cu
bune practici

45 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Academia Romana si schimbarile concrete din noul DOOM

Presa regionala ť Cluj



Nicio greseala deseara!

Prima lucrare de acest gen este un tratat prin care s-au modificat anumite forme ale sintaxei propozitiei. Pe langa aceasta lucrare, Academia Romana a editat si "Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic al limbii romane", editia a II-a (Doom 2), prin care sunt aduse modificari scrierii cuvintelor.

Chiar daca a aparut acum aproape un an, noile modificari au fost raspandite prea putin, fiind lasare intr-un con de umbra.

Agramati din iulie

"Nicio" in loc de "Nici o", "odata" intotdeauna legat sau cuvantul "macho" nou intrat in limba sunt doar cateva din modificarile care au aparut in dictionarele lingvistice romanesti. Unele prevederi pot fi chiar ciudate, dar tinand cont ca Institutul de Lingvistica „Iorgu Iordan - Al.

Rosetti" este autoritatea principala de reglementare a ortografiei si ortoepiei limbii romane, trebuie sa ne conformam. Pe langa aceste modificari au mai fost aduse schimbari si sintaxei propozitiei.

Astfel, conform noilor reguli, subiectul nu mai este partea principala de propozitie, acesta metamorfozandu-se intr-o noua parte e propozitie, numita "complement de tip special". De asemenea, s-au instituit o serie de subcategorii ale complementului si anume complementul secundar, complementul posesiv si cel comparativ.

Hakeri si gripa aviara

Pe langa modificarile aduse sintaxei, Academia Romana a lansat noi norme privind scrierea unor cuvinte, norme care, la o prima vedere, pot parea ciudate.

Conform Doom 2, vom fi nevoiti sa mancam „ciresi" si „capsuni", „galusti" si „gogosi", si nu „cirese", „capsune", „galuste" sau „gogoase", forme stabilite de vechiul dictionar.

De asemenea, va trebui sa scriem "continui" (nu "continuu"), „nici o" s-a transformat in „nicio", iar „nici un" in „niciun".

Daca schimbarile acestea vi se par „ilare" specialistii ne atentioneaza ca aceasta forma nu mai este acceptata, fiind utilizata forma „hilar".

De acum elevii vor putea ramane si „corijenti", dar si „corigenti", iar prin noile reglementari este acceptata atat forma „diseara" cat si „deseara",

De asemenea, conform noilor prevederi, a aparut cuvantul "acciza", "aragazuri" a devenit "aragaze", "foarfece" va fi "foarfeca", "Pasti" (la singular) se va scrie de acum "Paste", pluralul acestuia urmand sa fie "Pasti".

Odata cu intrarea in vigoare a Doom-ului au patruns oficial in limba cateva cuvinte care pana acum erau catalogate ca facand parte din categoria jargonului.

Astfel, cuvinte ca "boschetar", "adidas" - in sensul de pantof, "babysitter" cu pluralul "babysittere" sau "hotline" au devenit oficiale si isi vor gasi locul in Dictionarul Explicativ al limbii romane.

De asemenea, in contextul in care pe mai toate meridianele globului a aparut gripa aviara, s-a dovedit necesar sa se legalizeze si termenul de "aviar", cuvant care nu era prezent pana acum in limba romana. Mai mult, in noul Doom a aparut si termenul de "hacker".

Pe langa aceste cuvinte au mai intrat in "legalitate" termeni precum "a accesa", "agreement", "banner", "background (cu pluralul backgrounduri)", "bermuda", "bip", "euroatlantic", "link", "fitness" sau "nelegal".

Norme absolut necesare

Adina Dragomirescu, membra a Institutului de Lingvistica „Iorgu Iordan-Alexandru Rosetti" Bucuresti, a declarat ca aceste modificari sunt perfect justificate. "Ultimul tratat de gramatica a fost editat in 1964, iar ultimul Doom in 1982. De atunci au trecut foarte multi ani, iar limba romana a capatat noi valente. Este normal in orice limba sa apara modificari.

Gramatica este ca un organism viu, care in fiecare zi capata accente diferite, modificandu-se de la an la an. Noile norme gramaticale au intrat in vigoare inca din vara anului trecut, dar vor intra in curricula scolara abia peste doi sau trei ani. Acest lucru depinde de modul in care le vor implementa profesorii de la catedra.

Daca va exista dorinta din partea profesorilor, este posibil ca peste doi ani sa avem o noua gramatica care sa se predea in scoli. Daca nu, vom fi nevoiti sa asteptam pana ce va trece o generatie de profesori.

Chiar daca pentru unii masurile care au fost adoptate pot fi oarecum radicale, este normal ca aceste masuri sa se instituie, tinand cont ca limba romana sae schimba de la zi la zi", a declarat Adina Dragomirescu.

Istoria Doom-ului

Realizat de un colectiv al Institutului de Lingvistica „Iorgu Iordan - Al. Rosetti" al Academiei Romane, Doom 2 a aparut pe piata in mai 2005, dar a fost lansat oficial pe 12 iulie 2005. Dictionarul contine 62.000 de cuvinte, dintre care peste 3.500 de variante modificate ale unor cuvinte din Doom 1.

Lingvistii planuiesc ca cel putin odata la cinci ani sa apara un nou volum "reimprospatat" al Doom. Prin aceasta masura se incearca sa se reduca decalajul dintre normele academice si limba vorbita si sa se tina sub control excesele lingvistice de tot felul.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 01.03.2006 19:20 | 18793 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (4)

0 0

03.03.2006 19:06 iasomie

Daca unele forme ale cuvintelor,cum ar fi:gogosi,fitness,sau foarfeca pot fi acceptate,mi se pare absurd ca subiectul sa fie complement de tip special,sau cuvinte ca :nici un,nici o,sa fie scrise impreuna. Mai analizati putin acest aspect si aveti grija ce informatii ajung in presa. E de nepermis ca formele pe care pana acum le subliniam in caietele elevilor sa ajunga norma!!!!!!!!

0 0

07.03.2006 20:58 crystynadima

De cate ori citesc despre acest subiect mi se face rau de la stomac!

0 0

25.11.2007 20:29 mihaelamit

n-am timp de comentarii. deseară lucrez pt că mi-am pierdut vremea mâncând gogoşi cu cireşi!:)

0 0

24.06.2008 00:51 cosmina29

misto!!toti incultii vor deveni culti!sa mai spuna cineva ca nu suntem un popor cult!!!inseamna ca anul acesta iau 10 la titularizare!!!!!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 43 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

328 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN