Şcoala cu
bune practici

46 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Noi resurse - competente digitale pentru elevi si educatori

Secretarul de Stat în Ministerul Educaţiei, doamna Oana Badea, s-a întâlnit luni, 12 octombrie 2009, cu o delegaţie a Cisco Systems, condusă de doamna Amy Crysten, Vice President Cisco Corporate Affairs.
Întâlnirea a prilejuit radiografierea modului în care a fost implementat, până acum, programul Cisco Networking Academy în instituţiile de învăţământ profesional şi tehnic din România. Cele două părţi au apreciat buna colaborare între parteneri, care a dus, în cazul învăţământului profesional şi tehnic, la introducerea unui curriculum şcolar bazat pe competenţe. Programul a asigurat suportul pentru evaluarea elevilor pe rezultatele învăţării, şi nu pe acumularea de cunoştinţe. Introducerea modului Cisco a permis şi modernizarea formării iniţiale şi continue a profesorilor, prin cursurile care s-au adresat acestora.
Pornind de la rezultatele obţinute, doamna Oana Badea, împreună cu reprezentanţii Cisco, au agreat constituirea unui grup de lucru care să analizeze posibilitatea introducerii cursurilor Cisco şi la liceele teoretice. „Experienţa celor patru ani de Cisco în România este mai mult decât benefică nu doar pentru învăţământul românesc, dar şi pentru întreaga societate. Avem profesori mai bine pregătiţi, tot aşa cum avem elevi ale căror competenţe dobândite sunt recunoscute prin certificatele Cisco. Trebuie să trecem la o altă etapă a parteneriatului nostru, şi aceasta ar fi introducerea cursurilor şi învăţământul liceal, începând cu anul şcolar 2010-2011", a declarat Secretarul de Stat Oana Badea.

Programul Cisco Networking Academy a fost iniţiat ca urmare a semnării, în 2005, a unui Memorandum de colaborare între Ministerul Educaţiei şi Cisco. Documentul prevedea introducerea de cursuri oferite de Cisco, în curriculumul obligatoriu din învăţământul profesional şi tehnic. În cadrul acestui parteneriat, Cisco a asigurat suporturile de curs în limba engleză, accesul la sistemul de evaluare şi testare online precum şi formarea instructorilor. La rândul său, Ministerul Educaţiei, prin Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, a introdus cursurile NetAcad în curriculumul obligatoriu, pentru un număr de 8 calificări din învăţământul preuniversitar: electronist reţele de telecomunicaţii, tehnician operator tehnică de calcul, tehnician de telecomunicaţii, tehnician în automatizări, tehnician echipamente de calcul, tehnician infrastructură reţele telecomunicaţii, administrator reţele locale şi de comunicaţii, analist programator.
De la implementarea acestui program, 218 profesori/instructori au fost certificaţi pentru a preda IT Essentials 1 şi 2. Alte 105 instituţii de învăţământ din toată ţara, organizate sub forma unor Academii Locale Cisco, sunt autorizate să ofere cursuri în cadrul programului Cisco Networking Academy. Nu în ultimul rând, începând din anul şcolar 2007-2008, aproximativ 16.000 de elevi au urmat cursurile Cisco, recunoscute de angajatori de top din România şi din străinătate. Ca urmare a obţinerii de fonduri europene, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic a introdus versiunea în limba română pentru IT Essentials: PC Hardware and Software din cadrul Cisco Networking Academy. Acest curs ajută absolvenţii să obţină certificarea CompTIA A+, un certificat internaţional recunoscut de majoritatea vânzătorilor şi distribuitorilor de hardware şi software. CompTIA A+ confirmă abilitatea tehnicianului de a efectua activităţi cum ar fi instalarea, configurarea, diagnosticarea şi întreţinerea preventivă, precum şi abilităţi în domenii precum securitate, siguranţă informatică, comunicare profesională.
Rezultatele obţinute prin implementarea programului Cisco sunt în concordanţă cu prevederile propuse de Legea Educaţiei Naţionale. Programul vizează centrarea activităţii de predare-învăţare pe acumularea de competenţe, asigurarea flexibilităţii programelor de învăţare ca urmare a recunoaşterii transferului rezultatelor învăţării, pregătirea profesorilor şi introducerea metodelor active de învăţare.
Delegaţia MECI, condusă de doamna Secretar de Stat Oana Badea, a fost compusă din doamna Liliana Preoteasa, Director general în cadrul MECI, şi Ionel Ciobanu, coordonator proiect în cadrul CNDIPT. De cealaltă parte, Cisco a fost reprezentat de doamna Amy Christen, Vice President CISCO Corporate Affairs, domnul Omar Shaban, Director CISCO Corporate Affairs, şi de domnul Nicolai Sandu, Networking Academy Area Manager, South Eastern Europe.

Sursa: Biroul de presa, MECI

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: emil | 12.10.2009 20:54 | 5385 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (6)

0 0

12.10.2009 21:50 constantin_obreja

Citat din STIRE: "Programul a asigurat suportul pentru evaluarea elevilor pe rezultatele învăţării, şi nu pe acumularea de cunoştinţe." Sunt picat de pe Marte in Octombrie, dar nu realizez cum poate fi facuta o evaluare pe rezultatele invatarii facand abstracie de cunostintele acumulate! Inteleg ca aceasta fraza se refera la o invatare de tip mersul pe bicicleta, deplasarea pe doua picioare (daca sunt disponibile!!), folosirea corecta a toaletei etc. si nu la acordul dintre subiect si predicat, tabla adunarii (ca de tabla inmultirii parca ne e rusine sa vorbim!) etc. STimabililor secretari de stat, nu credeti ca 'bubuta' e ina lata parte? Folosirea cuvintelor pompoase ' ce din coada vor sa sune' nu cumva se vrea acoperirea zgomotului de fond nociv care ne invadeaza pe zi ce trece? Diplome, certificate, puncte si ... atat! Restul sun vorbe in vant; Gheorghita din banca a patra, nu va fi niciodata interesat de adeverintele celui care-i este mentor ci de modul in care acesta se apropie de 'sensibilitatile' lui, specifice disciplinei predate! Felicitari absolventilor, am citit ca sunt 218, ASTEPT MACAR DE LA UNUL SINGUR (din cei 218) SA NE TRANSMITA GANDURILE SALE si un site in care a implementatt ceea ce a invatat. Ii mai acor o luna ca sa ne spuna si ce PERFORMANTE SUBSTANTIALE a obtinut dupa implementarea noilor metode. NU de alta, dar sau cheltuit niste bani si ...

Numai nine,

0 0

12.10.2009 22:08 emil - Autor

Da stimate coleg, elevul a invatat despre calculator si despre utilizare progame si rezultatul este ca LUCREAZA, produce. Stirea este facuta la MECI, eu am publicat-o avand in vedere importanta momentului si efectele pe care deja le cunosc. Va rog sa nu faceti analiza pe text. Mai bine faceti cursurile IT-essentials pe care vi le recomand cu caldura. Este cel mai bun model de E-content pe care eu personal l-am vazut in RO. Veti capata sigur, deprinderi practice deosebite!

0 0

13.10.2009 15:55 optimista

Cred sincer ca programul e bun. O prezentare simpla l-ar face, in mod sigur, atractiv.

0 0

14.10.2009 09:25 octaviaamaritei

Domnule Emil, dati un link, o adresa, ceva unde sa ma inscriu.Va rog!..Doresc sa fac aceste cursuri!

0 0

14.10.2009 09:47 emil - Autor

Pentru a urma cursurile IT-essentials, care parcurg putin mai mult decat programa de liceu, clasele 9-10, TIC, trebuie sa urmati o procedura care consta in: 1.Inscrierea intr-o clasa a unei academii dintr-un liceu apropiat dvs. 2.Sa parcurgeti cursul si sa dati examene de instructor. 3.Dupa obtinerea acestui atestat, puteti sa va faceti o clasa de elevi intr-o academie locala. Va pot ajuta cu toti pasii, nu sunt grei. Detalii puteti gasi pe http://cisco.netacad.net, in particular, programa, si pe portalul www.acadnet.ro

0 0

23.10.2009 17:12 professorbujor

Intrebare : " La Calienii-Vechi, exista academia IT-essentials ? Ca despre universitati cu filiala la Rastoaca ,am auzit .

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 29 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

426 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN