Şcoala cu
bune practici

45 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Sunt profesor! Cum am grijă de mine în perioada aceasta?

Sunt atât de multe aspecte pe care nu le putem controla în aceste momente încât ne simțim confuzi, neliniștiți, furioși, întreaga noastră rutină a fost brutal întreruptă și e nevoie să găsim strategii pentru a face față acestei provocări. Chiar și în aceste situații putem să recâștigăm controlul dacă acordăm atenție aspectelor importante, dar uneori neconștientizate din viața noastră. În toată această schimbare putem să ne păstrăm echilibrul sau mai bine zis să ne reechilibrăm în mod constant dacă avem grijă de noi. Parafrazând o zicere celebră reechilibrarea înseamnă seninătatea de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul de a schimba lucrurile pe care pot să le schimb şi înţelepciunea de a şti să le deosebesc. Am enumerat mai jos câteva modalități prin care puteți avea grijă de dumneavoastră în aceste momente dificile.

 

1. Limitați expunerea la știrile legate de coronavirus. E important să fiți informat(ă), dar expunerea mare la știri nu face altceva decât să vă îngrijoreze și mai mult. Prin urmare, stabiliți o oră în zi în care să citiți știrile, limitați-vă la maxim două surse: una locală, de încredere și o sursă oficială națională. Dacă vă surprindeți că alunecați spre știri, opriți-vă chiar atunci și reamintiți-vă că vă veți uita la ora stabilită. Maxim 30 de minute sunt suficiente pentru a fi informat(ă) și nu intoxicat(ă).

2. Aveți grijă de sănătatea dvs. fizică. Aceasta înseamnă să fiți atent(ă) la ce anume mâncați, cât dormiți, ce beți, să desfășurați activitatea fizică. Este important să aveți o rutină zilnică sau la câteva zile de exerciții fizice sau de mișcare (10-15 min. zilnic de exerciții fizice pentru întreg corpul, ”alergat” prin casă), respectați orele de somn.

3. Faceți-vă o rutină și respectați-o zilnic. În fiecare dimineața va pregătiți pentru a merge la serviciu, chiar dacă serviciul este la biroul din living. Schimbați-vă în hainele de la ”serviciul de acasă”, aranjați-vă, dați-vă cu parfum (antrenați cât mai multe simțuri), important este să marcați prin acțiuni trecerea la o altă etapă din zi. Această rutină are rolul de a delimita activitățile zilnice, de a varia și a nu lăsa ziua să pară un amalgam, rutina oferă sentimentul că tu controlezi aspecte din viața ta și orice om are nevoie să se simtă în control în anumite aspecte, să fie făuritorul propriei zile. Delimitați-vă fizic de cei din casă prin crearea unui spațiu pe care să îl simțiți că este numai al dumneavoastră. Oamenii simt nevoia să aibă spațiul lor fizic și psihic și când, suntem în casă cu familia de atât timp, acest lucru poate scăpa de sub atenția noastră și ne putem simți invadați, sufocați. Fiecare ființă are nevoie să se retragă în sine și să revină pentru a se conecta cu ceilalți.

 

4. Supravegheați-vă starea emoțională generală. In aceasta perioadă, aspecte psihice, emoționale dureroase la care nu ne-am uitat mult timp și pe care am reușit să le acoperim de rutina agitată a fiecărei zi vor crește și vor fi simțite foarte acut. Stări emoționale dificile, probleme emoționale se pot activa acum și este importat să vă întrebați Când m-am mai simțit așa? De ce anume din copilărie îmi aduce aminte starea asta? și să stați cu aceste întrebări fără să vă refugiați în alte activități, dulce, alcool, seriale etc. Discutați asta cu un prieten, un membru al familiei adult care este calm, înțelegător pentru că prezența unui adult conținător, optimist care vă ajută să vă descărcați emoțional și să vă simțiți înțeleși este foarte importantă pentru a gestiona stările. Dacă aveți nevoie să plângeți în pernă sau în baie, faceți-o!

 

5. Când simțiți că vă copleșește vreo emoție întrebați-vă Cum mă simt eu acum? și numiți emoția, spuneți cu voce tare sau în gând numele emoției (frică, tristețe, furie, neputință, disperare, panică etc.) pentru că vă ajută să o conștientizați mai bine și să începeți să o luați în stăpânire. Stați cu ea: lăsați-o să fie fără a încerca să o depășiți, observați în ce parte a corpului se simte, puneți mâna pe zona aceea și lăsați-o să o simțiți, veți vedea că nu se va dărâma lumea și că veți supraviețui acestei emoții, se cheamă că treceți prin ea. De cele mai multe ori, emoțiile puternice ne sperie și nu le lăsăm să fie pentru că am învățat că sunt periculoase, dar după ce le trăim, descoperim că ne simțim mai bine și data viitoare nu ne mai sperie așa tare. Dacă aveți posibilitatea să fiți în compania unei persoane de încredere care poate sa empatizeze cu dvs., e bine să o faceți pentru că prezența unei alte persoane suportive este vindecătoare. Ce mai puteți face este să observați și să notați ce gânduri vă apar în minte atunci când trăiți acea emoție, apoi, după ce nu va mai copleșește emoția, să analizați acele gânduri și să vă întrebați cât de adevărate sunt acele gânduri, ce acțiuni pentru a remedia eventualele probleme care au reieșit în acele gânduri puteți realiza. Vorbiți cu dumneavoastră ca și cum ați vorbi cu un copil în acea situație, folosiți alinturi, așa vă activați mai repede partea de părinte suportiv din dumneavoastră, de care aveți foarte multă nevoie în aceste momente. Desenați emoția, veți vedea că odată scoasă în afară se simte altfel și mai puțin puternică. Notați o listă cu resurse: cine/ce vă poate ajuta în situații dificile. Evitați să vorbiți cu persoane anxioase, pesimiste. Meditați, practicați exerciții de respirație și relaxare. Ascultați povești.

 

6. In fiecare dintre noi este o zona de vitalitate, de energie, de bine, o zonă creativă. In aceste momente, este cu atât mai important să hrăniți această zonă. Este acea zonă a hobby-urilor, a ideilor năstrușnice pe care nu le-am luat niciodată prea în serios pentru ca erau prea puțin importante, dar care ne făceau să ne simțim entuziaști, încântați, pasionați, energici. Aceasta este puterea dvs. în aceste momente, cultivați-o și lăsați-o să se manifeste. Fie că este vorba de grădinărit, de arte, de cursuri, analizați condițiile și adaptați ceea ce vreți să faceți la aceste condiții. De exemplu, poate doreați să susțineți spectacol de chitara. Acum e momentul! Zoom este scena, iar spectatorii pot fi prietenii de pe facebook, elevii, colegii. Sau poate doreați să faceți un curs pentru elevii dvs., acum aveți timp să puneți la punct curricula și să gândiți abordarea și, de ce nu, chiar să îl susțineți. Aceste zone de vitalitate pot fi împărtășite și puteți să vă invitați prietenii online si să le împărtășiți. În familie puteți face întâlniri dedicate acestor hobby-uri ale membrilor familiei.

 

7. O altă idee importantă în această perioadă este cum să gestionăm conflictele din familie. Sunt șanse mari ca în această perioadă stresul să afecteze relațiile cu ceilalți membri ai familiei. Dacă observați că apar conflicte, reuniți familia atunci când sunteți relaxați și discutați o strategie de soluționare a conflictelor la care toată lumea participă. Notați ideile tuturor, alegeți-le împreună pe cele mai bune și redați-le sub formă de imagini, simboluri pe care să le afișați prin casă, așa cum procedați la școală. : ). Notați aspecte importante în conflict: mesajele adresate celuilalt să fie mesaje de tip Eu, care se refera la sine: Eu mă simt furioasă/nerespectată când vă hainele împrăștiate prin casă pentru că mi-a luat timp să fac curat., în locul mesajelor de tip Tu, care se refera la celălalt: Ești dezordonată și m-am săturat să strâng după tine. Un alt aspect important este acela de a găsi o strategie de a acționa atunci când simțim că suntem copleșiți de emoții, de exemplu, cerem o pauză pentru a ne liniști și a nu lăsa conflictul să se amplifice. 

        Toate aspectele enumerate mai sus reprezintă chiar modalități prin care vă puteți sprijini familia și a o ajuta să treacă prin aceste momente dificile.

 

8. Acum, când școala s-a mutat online, timpul alocat activităților didactice poate crește foarte mult în detrimentului timpului liber. Stabiliți intervalele de lucru și respectați-le, chiar dacă înseamnă că lăsați lucrurile neterminate. Dacă sunteți epuizat(ă) și frustrat(ă), nu sunteți eficient(ă), oricum. Dacă vă lipsesc colegii, faceți videoconferințe și discutați, ca într-un grup de suport, împărtășiți-vă experiența și cum o gestionează fiecare. Sunt atât de multe resurse online încât poate fi copleșitor și pentru dumneavoastră și să nu mai știți ce să alegeți. Discutați cu colegii dumneavoastră, alegeți câteva resurse online și folosiți-le pe acelea. Pe parcurs dacă observați că aveți nevoie de îmbunătățiri le puteți face. Toată lumea experimentează acum și este în regulă să faceți și dumneavoastră asta pentru a vă da seama ce se potrivește claselor dumneavoastră.

 

9. Uneori lucrurile pot să fie copleșitoare chiar dacă ați avut grijă de dumneavoastră. Cum în aceste momente practicăm distanțarea socială și izolarea, puteți apela la ajutorul online oferit de autorități și ONG-uri sau de psihoterapeuți care și ei, la rândul lor, sunt nevoiți să țină sedințele online.

        Ce alte idei de a avea grijă de dumneavoastră și de cei dragi ați descoperit în aceste săptămâni? Așteptăm comentariile dumneavoastră în care să ne împărtășiți ce a funcționat pentru dumneavoastră și v-a ajutat să vă simțiți mai bine.

 

Cristina Honcioiu, Psihopedagog

Interes general | Toate disciplinele | Şcoala online

Propus de: intuitext | 13.04.2020 06:51 | 3883 vizualizări

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 51 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

320 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN