Şcoala cu
bune practici

45 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Spunem STOP poluării, Institutor: Groşanu Maria Janina, Şcoala Primară Şomaneşti, com. Teleşti, jud. Gorj

Sunt învăţătoare şi anul şcolar care tocmai s-a încheiat am predat la clasele a II-a şi a IV-a, clase simultane. Nu avem oră de dirigenţie, dar la ora de educaţie pentru sănătate subiectele abordate sunt diverse, cuprinzând o tematică variată.

La una din orele respective, vorbind despre poluarea mediului înconjurător, nu mică mi-a fost mirarea să constat că elevii mei, chiar şi cei mai micuţi, au ştiut să dea exemple de acţiuni ale omului care pot produce poluarea solului, a apei şi a aerului. Practic erau acţiuni pe care le vedeau în viaţa de zi cu zi, chiar la ei în sat: vecinii aruncau tot felul de resturi menajere fie la marginea pădurii, fie pe marginea râului Tismana, râu care trece prin satul Şomaneşti înainte să se verse în Jiu.

Imaginile şi textele aduse ca material didactic la ora de educaţie pentru sănătate, cu aspecte ale consecinţelor poluării atât asupra oamenilor cât şi asupra animalelor şi plantelor, au avut un impact deosebit asupra micilor şcolari. Aceştia au hotărât să ia măsuri, aşa cum pot ei, pentru a spune STOP poluării.

În consecinţă, în zilele ce au urmat, micii ecologişti au întreprins acţiuni de curăţenie, începând cu strângerea gunoaielor din curtea şcolii şi de pe lângă şcoală.

Am continuat cu o ieşire la marginea satului, la pădure, unde am strâns gunoaiele aruncate de săteni şi am adunat, de asemenea, frunze uscate şi flori pentru orele de abilităţi practice (era luna octombrie).

Am realizat la ora de abilităţi practice păpuşele ecologice, folosind PET-uri, materiale reciclate (bucăţi de pânză, ambalaje, poliester, etc.) şi materiale din natură. Aceste păpuşi au fost premiate în cadrul Simpozionului Interjudeţean ,,Educaţia ecologică în mileniul III”, în luna martie a acestui an, elevii fiind foarte încântaţi de rezultatele obţinute.

Acţiunile cu caracter ecologic au continuat, trecându-se la realizarea unor afişe, desene  şi anunţuri, iar în primăvară elevii au îngrijit grădina cu flori din faţa şcolii. Mulţi dintre şcolari au spus că acasă şi-au atenţionat părinţii, bunicii, fraţii şi chiar vecinii să nu mai arunce oriunde deşeurile, motivând că ei vor să crească sănătoşi. Şi nu au minţit! Din discuţiile purtate ulterior cu părinţii, la o şedinţă, aceştia mi-au confirmat că odraslele lor sunt mult mai atente în ceea ce priveşte curăţenia şi colectarea gunoaielor, au mai multă grijă de plantele verzi, spunând cât de curat şi sănătos fac ele aerul. Le-am sugerat părinţilor să îi încurajeze şi să îi sprijine în aceste acţiuni de ocrotire a mediului înconjurător, deoarece doar aşa îi putem forma pentru viitor şi îi putem îndrepta spre o viaţă sănătoasă.

În luna iunie am organizat o excursie la Băile Herculane şi am fost plăcut surprinsă de copii când au luat hotărârea să adune toate gunoaiele din zona unde am poposit pentru o gustare, nu doar pe cele rămase de pe urma lor. Aşadar, cele învăţate la şcoală nu au avut efect doar pe termen scurt…

Să sperăm că în curând aproape toţi, copii şi adulţi, vor aprecia mai mult natura şi o vor proteja, spre binele nostru, al tuturor!

Institutor: Groşanu Maria Janina, Şcoala Primară Şomaneşti, com. Teleşti, jud. Gorj

Azi: 51 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

324 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN