Şcoala cu
bune practici

45 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Trecut, prezent si viitor – elevi și elevi

Învăţământ gimnazial | Limba şi literatura română

Propus de: presecanl | 13.07.2020 17:15 | Revista cadrelor didactice nr. 65/2020 | 265 vizualizări

Prezentul articol este conceput ca o reflecție asupra educației care are în centrul ei „ elevul” , văzut din perspectiva trecut, prezent și viitor.

Trecut, prezent si viitor – elevi și elevi
Prof. Presecan Lucreția
Școala Gimnazială „Mircea Luca” Băișoara,
jud. Cluj

Deseori stau și mă gândesc la discuții pe care le-am purtat cu diverse persoane mai în vârstă sau de o vârstă cu mine cu privire la trecut, prezent si viitor. Am avut onoarea de a cunoaște oameni de elită din diferite domenii, cu care am purtat discuții serioase. Astfel, din cele aflate de la aceste persoane, din cele trăite, precum și din informații de pe internet, îmi voi exprima câteva opinii încercând să fac câteva comparații între elevul din trecul, elevul din prezent si elevul din viitor. Fac această trecere în revistă deoarece este neapărat necesar ca profesorul secolului XXI să poată înțelege preocupările elevilor săi și mai ales să se adapteze învățământului modern bazat mult pe tehnologie și abordare deschisă a relației elev-profesor.
Cum era elevul din trecut?
Răspunsul la această întrebare îl pot da eu însămi pentru că viața de elev am trăit-o pe vremea comunismului. Elevul din trecut, asa cum l-am numit, era elevul cu o ținută decentă, unitară, cu uniformă și număr matricol; avea și uniformă de pionier pentru manifestări mai importante. Era elevul care putea afla informații doar de la școală sau din biblioteci. Era totuși un elev serios, conștiincios, respectuos față de părinți sau cei din jur. Participa la concursuri sportive, pe teme sanitare, de circulație, participa la olimpiade școlare, la diverse manifestări prin care își slăvea conducătorul iubit; era elevul fără calculator, internet, telefon mobil. Era elevul care se uita la televizor doar maximum două ore pe zi, care uneori îsi făcea temele sau învăța la lumina lămpii, care pleca în vacanțe doar în țară. Era elevul ce învăța bine și putea visa să-si continue studiile, dar doar în limitele granițelor țării, dincolo de acestea fiind un teren cunoscut doar de la geografie. Elevul din trecut era însă un elev mai sănătos, deoarece mânca mai sănătos, neavând posibilitatea din a alege mâncăruri care conțin tot felul de aditivi. Acest elev din trecut este poate profesorul, medicul, inginerul de azi, ieri elev, azi părinte sau bunic, nevoit să-și crească copiii sau nepoții sub deviza elevul din prezent.
Cum este elevul din prezent?
Pot răspunde la această întrebare în cunoștință de cauză, pentru că de 30 de ani sunt parte a educației elevilor din prezent. Este elevul care s-a trezit cu acces la o multitudine de informații pe care le obține nelimitat de la școală, televizor, internet. Este elevul modern care se îmbracă la școală cum doreste, care are calculator, acces la internet, care are telefon mobil, ghiozdan de firmă sau caiete, coperți, penare cu Hannah Montana, Spaidermen sau ce personaje de film sau desene animate preferă. Este elevul care poate participa la diverse concursuri naționale si internaționale în diferite domenii, care poate merge în străinătate în vacanțe cu masini de lux, care primește mașină la vâsta de majorat și uneori sfidează lumea cu felul în care se afișează în fața școlii cu bolidul său de lux, care poate visa să -și facă studiile în străinătate. Este elevul care prin intermediul internetului poate obține orice informație la momentul dorit sau poate comunica rapid cu orice persoană de la orice distanță prin intermediul e-mail-ului. Este elevul care, atunci când intră într-un mall are posibilitatea de a-și alege ce mâncare sau ce haine dorește.
În urmă cu câtiva ani fiul meu studia și aduna informații de pe internat în vederea participării la un concurs de astronomie, despre descoperirile și noile explorări ale sondei Cassini de la NASA și scria un eseu despre Saturn și lunile acestei planete - o lume nouă ce ne așteaptă să fie cunoscută. Într-o discuție cu fiul meu, i-am zis că eu, la vârsta lui, auzisem de Saturn doar de la geografie, nestiind nimic mai mult. Atunci am făcut din nou o paralelă între elevul din trecut si elevul din prezent. Elevul din prezent va fi probabil arhitectul, profesorul, medicul, inginerul, savantul de mâine, care va da naștere elevului din viitor.
Cum va fi oare elevul din viitor?
Personal îmi imaginez un elev al viitorului în fața unui calculator, încercând prin diverse simulări să descopere noul, viitorul; văd un elev din viitor care dă teste, examene în fața calculatorului, un elev care va studia dintr-o mulțme de surse, care poate va putea să facă diferite călătorii în timp și spațiu, un elev al viitorului care poate construi un viitor care să revoluționeze prin noi descoperir, lumea sau…de ce nu, un elev din viitor care să trăiască pe o altă planetă.
Astfel, am făcut o trecere din trecut, prin prezent, spre viitor, trecere văzută cu ochii unui profesor din prezent care a fost acel elev în trecut, este zi de zi cu elevul din prezent și își imaginează cum va fi educația peste 50 de ani , 100 de ani și mai încolo. Aceste 5 luni de școală on-line mă îndreptățesc să spun că viitorul educației va fi unul total altfel de cel cunoscut, noi profesorii va trebui să ținem pasul cu elevii noștri și, de ce nu, să îi avem profesori ai noștri în ale tehnologiei.
Cum acele ceasornicului se învârtesc doar într-un singur sens, elevul din trecut a devenit istorie. Istoria elevului din prezent se scrie sub ochii nostri, pe zi ce trece, iar istoria elevului din viitor, mă mulțumesc momentan doar să mi-o imaginez. Indiferent cum va evolua lumea , școala are nevoie de cel puțin doi parteneri pentru a putea vorbi de educație , unul este profesorul, celalalt este elevul. Ca elevul să treacă din ipostaza unui novice în impostaza unui expert , indiferent în ce domeniu, are nevoie de un îndrumător, iar acesta nu poate fi altul decât profesorul.

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 51 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Vocea profesorilor

Ce întrebări i-aţi pune unui specialist în predarea-învăţarea-evaluarea online? Echipa Didactic va obţine răspunsurile pentru dvs!

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

321 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN