Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

COPIII DIN EUROPA ÎȘI OFERĂ UNUL ALTUIA MÂINILE LOR, MINTEA LOR, INIMA LOR

Învăţământ primar | Toate disciplinele

Propus de: DOAMNANICOLETA | 20.10.2015 18:41 | Revista cadrelor didactice nr. 21/2016 | 849 vizualizări

Prezentul articol se vrea a fi un exemplu de bună practică.

În anul școlar 2014-2015, Clasa I C step by step “Albinuțele vesele” din cadrul Școlii Gimnaziale “Diaconu Coresi” Fieni a desfășurat împreună cu 45 de parteneri din 15 ţări europene (Azerbaigian, Bulgaria, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, România, Slovenia, Spania şi Turcia) proiectul internațional “Children in Europe give each other their hands, their mind, their heart” — “Copiii din Europa își oferă unul altuia mâinile lor, mintea lor, inima lor”.
Proiectul s-a desfășurat prin intermediul platformei educaționale europene eTwinning, o comunitate a şcolilor din Europa, reunind peste 318.323 de cadre didactice și 142.593 de școli. Platforma eTwinning a fost lansată la 14 ianuarie 2005, cu scopul de a facilita parteneriatele între instituţii de învăţământ preuniversitar din Europa.
Începând din octombrie 2007, acţiunea eTwinning a început să fie derulată şi în România, sub coordonarea Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, iar din 2010, şi cu sprijinul Centrului pentru Inovare în Educaţie. Cele două instituţii acţionează în parteneriat ca „Centru Naţional eTwinning”.
Scopul principal al acţiunii eTwinning este acela de a facilita comunicarea şi colaborarea între şcoli din ţările membre ale Uniunii Europene, implicând cadrele didactice şi elevii în activităţi noi de învăţare: crearea de diverse produse educaţionale care implică utilizarea noilor tehnologii şi în elaborarea cărora colaborează cu echipe din alte ţări. Pe termen lung, se urmăreşte îmbunătăţirea competenţelor de utilizare a noilor tehnologii (atât în cazul cadrelor didactice, cât şi în cazul elevilor), îmbunătăţirea comunicării în limbi străine (competenţă de bază în Uniunea Europeană - comunicarea în cel puţin două limbi străine), cunoaşterea şi dialogul intercultural.
Proiectul desfășurat de noi a fost inițiat de Inge Keck (Germania) și Monika Delgado Navero (Spania). Scopul proiectului a fost obţinerea cu toate simţurile a unor cunoştinţe reciproce despre parteneri: ne-am ascultat unii pe alţii, ne-am văzut, am încercat feluri de mâncare tradițională, ne-am informat cu privire la interesele şi hobby-urile noastre, ne-am jucat, am găsit noi modalități de comunicare, ne-am trimis cărți poștale.
Profesorii și elevii care au participat la acest proiect au încercat să se apropie unii de alții, aplicând din plin principiul educativ enunțat de Johann Heinrich Pestalozzi "învățăm cu capul, cu mintea, cu inima", reușind să-l ilustreze într-un mod remarcabil prin produsele realizate și
activitățile desfășurate. Prin acest proiect s-a urmărit ca participanții să facă schimb de idei creative și împreună să contribuie la dezvoltarea proiectului, să promoveze spiritul de echipă și să consolideze bucuria de a lucra împreună, să stimuleze comunicarea prin utilizarea tehnologiei.
Am încercat să descoperim asemănările și deosebirile între culturile participanților și în cadrul grupurilor de învățare eterogene, elevii au cooperat, au interacționat, au utilizat TIC și s-au bucurat de învățare în timp ce s-au distrat. Îmbunătățirea încrederii de sine, îmbunătățirea relațiilor dintre elevi și între elevi și profesor, contactul cu alte limbi decât cea maternă au fost alte obiective ce s-au vrut a fi atinse prin derularea acestui proiect.
Fiecare lună din anul școlar ce a trecut a stat sub semnul unei teme, temă în baza căreia fiecare partener și-a pus creativitatea la treabă și a încercat să fie cât mai inovativ și cât mai spontan. Temele fiecărei luni au fost următoarele:
1. Septembrie: câmp de experiență: NOI NE DĂM MÂINILE,
2. Octombrie: câmp de experiență: MIROSURI DIFERITE, MÂNCAREA NOASTRĂ PREFERATĂ,
3. Noiembrie: câmp de experiență: NOI SUNTEM ALĂTURI BOGAȚI SAU SĂRACI,
4. Decembrie: câmp de experiență: NOI AVEM DORINȚE,
5. Ianuarie: câmp de experiență: TEATRU ȘI ARTĂ,
6. Februarie: câmp de experiență: TU ȘI EU-DIVERSITATE ȘI COMUNIUNE-10 ANI DE
ETWINNING,
7. Martie: câmp de experiență: CÂȘTIGAREA ÎNCREDERII - EFECTE LINGVISTICE ȘI
EXPRESII FACIALE,
8. Aprilie: câmp de experiență: LIMBA ȘI SCRIEREA POVEȘTILOR MAGICE ALE
PLANETEI COPIILOR,
9. Mai: câmp de activități de colaborare și prezentare comună a proiectului,
10. Iunie : câmp de evaluare și gânduri finale.

S-au creat e-book-uri, s-a realizat un website al proiectului în dorința de a cuprinde toate produsele realizate de parteneri și de a păstra în integralitatea lor dovezile colaborării școlare europene. O parte dintre participanți s-au întâlnit pe skype și au dus unitatea acestui proiect la alt nivel, un nivel care prin intermediul tehnologiei dărâmă bariere și apropie oameni.
Deviza proiectului la care am participat a fost “Ne jucăm! Ne distrăm! Învăţăm lucruri noi!” și într-adevăr acest proiect a sprijinit nevoia de dezvoltare a copiilor prin crearea unui spaţiu în care elevii au putut învăţa prin joc si prin descoperire.
Acest proiect desfășurat prin cooperarea a 45 de parteneri europeni s-a mulat perfect pe specificul clasei noastre de step by step, pe modul de predare orientat spre informație, centrat pe competențe, pe creativitate și inovație caracteristic alternativei educaționale în care activăm. La step noi sădim în copii sămânța unor virtuți, a unor valori esențiale dezvoltării precum generozitatea, responsabilitatea, onestitatea, respectul, comunicarea, altruismul, leadershipul și acțiunea, stabilim o ierarhie a valorilor, iar acest proiect european ne-a oferit ustensile pentru a aplica la clasa și a împărtăși copiilor într-un mod special principiile care stau la baza sistemului step by step.
Suntem încântați și fericiți că am avut ocazia să participăm la acest proiect, să cunoaștem oameni și culturi noi, să ne facem prieteni noi, suntem recunoscători că prin derularea acestui proiect am luat contact cu metode și tehnologii noi care să ne permită să punem în practică, să aplicăm la clasă un alt mod de predare mai apropiat de elev, mai axat pe priceperea și dezvoltarea fiecăruia.

Nicoleta DOAMNA Elena ISTRATE

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 2 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

58 voturi | 3 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN