Şcoala cu
bune practici

47 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Strada Domnească. O stradă care se distinge arhitectural în peisajul urban

Chiar dacă vii pentru prima dată în Galaţi, poţi descoperi, fără ajutor, strada Domnească: este suficient să priveşti puţin mai atent clădirile pe lângă care treci, şi vei constata că există câteva străzi deosebite de celelalte, fie ele artere principale care traversează oraşul sau străduţe mai mici.
Ceea ce le face speciale şi le conferă o eleganţă aparte sunt clădirile – adevărate bijuterii arhitecturale.
Dintre puţinele străzi pe care se mai află clădiri care au câştigat (cel puţin până în prezent) lupta cu timpul, una este cu adevărat specială, învăluită de parfumul teilor care o străjuiesc de mai bine de un secol … fiind cea mai lungă stradă plantată cu tei din Europa.
Chiar şi turistul neavizat, nu se poate să nu fie frapat frumuseţea teilor seculari şi de eleganţa clădirilor de pe Domnească, care prin înfăţişarea lor arată că s-au născut în alt veac:
- unele dintre ele, bine conservate, sunt veritabile mărturii în piatră şi beton ale altor vremuri şi pot să ne vorbească despre splendoarea acelor timpuri, asemenea artefactelor dintr-un muzeu;
- altele, din păcate aflate în ruină, plâng cu lacrimi de tencuială coşcovită, acoperite de indiferenţa şi rănite de indolenţa celor care ar putea face ceva pentru salvarea lor, dar care uită că ele încă mai păstrează, undeva în zidurile mucegăite şi bătute de timp, povestea urbei - cândva stâlp al hotarului românesc.
Cu voia dumneavoastră, vă invităm la o plimbare, prin intermediul muzicii, cuvintelor şi imaginilor, în unul dintre cele mai reprezentative locuri care defineşte Galaţi-ul ca oraş cultural: de-a lungul străzii Domnească.
Vom trece pe lângă case particulare din vechii Galaţi, monumente istorice, în care au trăit figuri emblematice ale unor personalităţi, la fel de diferite ca origine sau profesie ca şi cosmopolitul oraş comercial.
Alura străzii Domneşti, ca de altfel a tuturor străzilor din Galaţi, s-a conturat în anul 1893 când municipalitatea a aprobat Regulamentul pentru construcţiuni şi alinieri al oraşului Galaţi.
La sfârşitul secolului al XIX-lea, dar mai ales la începutul secolului al XX-lea, se construieşte mult la Galaţi, întregul oraş exprimând clar concepţia de viaţă şi moda epocii. Arhitecţii cu studii în marile oraşe europene au adus idei novatoare, care frământau continentul dar pe care le-au îmbinat cu puternica tradiţie românească.

Ceea ce vom prezenta în continuare, în suportul audio-vizual, sperăm să trezească nostalgii, dar şi mândria celor mai tineri care vor putea spune : „Ce frumos era oraşul meu acum o sută de ani!”

Strada Domnească a impresionat profund personalităţi ale culturii româneşti.
" Strada principala este Strada Domnească, largă, lungă, plantată, pavată cubic, brodată în partea centrală de clădiri mari europene, regulate; ori magazine şi oţeluri frumoase, iar mai sus, de locuinţe particulare elegante şi ornate de gradini îngrijite."
Ion Bulei, "Atunci când veacul se năştea"

Clădirile, care au câştigat lupta cu timpul, se aliniază de-a lungul străzii purtându-şi demn, cu nobleţea care le-a fost hărăzită de la început, elementele decorative inedite.
Din păcate, în goana cotidiană, cu gândul la problemele pe care trebuie să le rezolvăm, sau prea obosiţi să mai observăm ceva în jurul nostru, de cele mai multe ori, trecem indiferenţi pe lângă ele, fără a le auzi glasul şi fără să ne intereseze povestea acestor case.
Ne-am obişnuit atât de mult cu ele, încât nu la mai acordăm atenţia cuvenită, pur şi simplu sunt acolo de când ne ştim. Fac parte din peisaj.
Ele aşteaptă doar povestitorul potrivit care, să scoată din umbra timpului, de la naftalina deceniilor, mândria de a fi cu adevărat gălăţean.
Puţini ştiu că aici, chiar aici, la malul Dunării, cândva Vestul privea cu invidie la noi. Acea invidie încă mai sălăşluieşte între zidurile acestor case…

Ce aş putea face eu pentru readucerea în circuitul cultural a acestui loc?
În primul rând l-aş populariza tinerilor generaţii prin mediatizare în şcoli, în cadrul unor concursuri tematice, ca acesta. În al doilea rând aş organiza întâlniri între noi tinerii şi persoanele care au trăit acele vremuri şi încă mai trăiesc. În al treilea rând aş organiza anual un “Carnaval al vremurilor trecute” care să se desfăşoare pe această stradă şi în care participanţii să fie costumaţi ca în acele vremuri. În al patrulea rând aş organiza o „Paradă a maşinilor de epocă”, tot pe aceeaşi stradă.În al cincilea rând aş organiza un “Festival al teilor” în amintirea acelor vremuri, festival presărat cu romanţe şi parfum de altădată.

Propus de: onosecatalina | 31.05.2013 13:23

0 comentarii

995 vizualizări
Mulţumesc 0 voturi

Galerie foto


Materiale înscrise:

Strada Domneasca - Galati

30.05.2013 21:57

rar 84MB

Strada Domnească

05.06.2013 13:40

doc 48KB

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 32 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

430 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN