Şcoala cu
bune practici

43 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Activităţi interactive realizate cu Platforma Livresq

Învăţământ preşcolar | Toate disciplinele

Propus de: ancille | 25.08.2021 14:35 | Revista cadrelor didactice nr. 78/2021 | 1373 vizualizări

Articolul propus evidenţiază avantajele utilizării platformei Livresq în demersul didactic, atât pentru învăţarea online, cât şi pentru învăţarea cu prezenţă fizică a elevilor în clasă.

Activităţi interactive realizate cu Platforma Livresq

prof. Anca Roman
Şc. Gim. „Carmen Sylva”/GPP Nr. 9, Iaşi

Platforma Livresq este un produs în totalitate românesc, ce pune la dispoziţia utilizatorilor săi o gamă foarte variată de posibilități cu ajutorul căreia se pot crea materiale şi activităţi interactive şi atractive pentru elevi, începând cu nivelul preşcolar până la cel universitar şi nu numai.
Pentru mine, cea mai importantă caracteristică a unei activităţi realizate cu Livresq, este aceea că pot introduce în activitatea mea o componentă teoretică, elemente cu aplicativitate practică, precum şi o parte de evaluare, toate la un click distanță, toate în același loc.
Activităţile interactive create cu această platformă au fost foarte bine primite de cei mici, preşcolarii cu care îmi desfăşor activitatea la grupă, iar din punctul de vedere al cadrului didactic, consider că materialul de învăţare pregătit poate fi mult mai bine organizat. Astfel, resursa didactică creată cu Livresq poate fi uşor utilizată în cadrul activităţilor sincron şi în acelaşi timp poate fi uşor accesibilă și celor care nu pot fi prezenți fizic în sala de clasă.
Un alt avantaj pe care îl oferă platforma Livresq este acela că dă posibilitatea cadrului didactic de a crea lecții interactive, corelate cu viziunea proprie și cu particularitățile clasei pe care o are spre îndrumare. Astfel, elevii, chiar şi cei mai mici dintre ei, sunt în scurt timp atraşi de conţinutul educativ şi reuşesc să deruleze și să parcurgă activităţile individual fără ajutor sau cu un ajutor minim din partea unui adult, deoarece platforma este foarte intuitivă.
O activitatea creată cu ajutorul editorului Livresq se concretizează printr-un pachet digital ce poate conţine mai multe resurse educationale cum ar fi: manualul digital, jocurile online, materialele video, imaginile sugestive, resursele de tip acordeon însoţite de informaţii, chestionarele de fixare sau cele de evaluare a cunoştinţelor, ceea ce diminuează mult din timpul cadrului didactic de postare a materialelor de studiu în mod separat şi oferă posibilitatea elevului de a parcurge resursele propuse în ordinea pe care o doreşte, în ritm propriu. De asemenea, lecţiile create au şi alte avantaje: le permit copiilor să le urmărească ori de câte ori au nevoie, sunt interactive, le oferă posibilitatea de a se verifica prin intermediul chestionarelor, conțin imagini atractive şi sugestive etc.
Elaborarea conţinutului unei activităţi folosind platforma Livresq devine pentru cadrul didactic un proces captivant, viu, cu posibilităţi multiple de manifestare a creativităţii. Un punct de plecare în crearea unei activităţi ar putea fi competenţele pe care dorim să le dezvoltăm la copii şi apoi să subordonăm întregul conţinut acestui scop. Astfel, cadrul didactic are libertatea de a introduce în lecţie tot ceea ce consideră necesar şi sub forma pe care o doreşte (galerie de imagini, material video, resursă de tip tab sau acordeon, bariere, asistenţi etc.) pentru a-şi îndeplini scopul. Pe de altă parte, atunci când materialul este propus pentru a fi inclus în biblioteca publică a platformei Livresq, a crea o lecție presupune şi un intens efort empatic, pe lângă cel intelectual, fiindcă produsul creat ajunge să fie folosit de copii pe care nu îi cunoști şi cărora trebuie sa le intuiești nevoile de învățare, dar și pe cele afective.
Livresq este o platforma completă, care mi-a oferit multiple instrumente necesare obținerii unor activităţi interactive, care au reuşit să stârnească interesul și curiozitatea copiilor. Cu ajutorul editorului pus la dispoziţie, a şabloanelor de lecţii preexistente, am avut posibilitatea de a-mi structura design-ul activităților de învățare într-o amplă varietate cromatică, de forme şi de animaţii, astfel încât acestea să fie antrenante, captivante și participative pentru cei mici, să îi determine pe aceştia să interacţioneze cu conţinuturile de învăţare, să se implice activ în demersul educativ.
Pentru exemplificare:
https://view.livresq.com/view/6003ef669eb0b300077c3158/

Comentarii (1)

0 0

30.08.2021 09:09 emil

Rugăm colegii să adauge comentarii, aprecieri, chiar și critici, legate de acest material aflat în competiție cu alte lucrări legate de tema "Experiențe didactice în timpul pandemiei".
Folosiiți și butonul "like", puteți să și distribuiți dacă doriți.
Succes!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 51 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

292 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN