Şcoala cu
bune practici

39 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Când școlile se vor redeschide ....

Învăţământ profesional şi tehnic | Electronică şi automatizări

Propus de: DanielaPalcuie | 16.01.2021 12:11 | Revista cadrelor didactice nr. 69/2021 | 197 vizualizări

Când şcolile se vor redeschide, acestea nu îi vor putea integra pe toţi elevii la cursurile de zi, din cauza regulilor de distanţare fizică şi a altor măsuri de protecţie.

Când şcolile se vor redeschide ….
Ing. Palcuie Daniela
COLEGIUL ENERGETIC – RM. VÂLCEA
Guvernele, ministerele şi şcolile se confruntă cu provocarea de a planifica procesul de învăţământ în perioade foarte incerte. După o perturbare majoră a procesului de învăţământ din cauza închiderii şcolilor şi a carantinării, statele au ridicat treptat restricţiile, menţinând în acelaşi timp măsuri esenţiale de protecţie referitoare, în special, la distanţarea fizică.
Când şcolile se vor redeschide, acestea nu îi vor putea integra pe toţi elevii la cursurile de zi, din cauza regulilor de distanţare fizică şi a altor măsuri de protecţie. Calendarele şcolare vor fi modificate, accesul va fi eşalonat, iar predarea va fi asigurată în schimburi. Orarele reduse vor fi completate de activităţi de învăţare la distanţă. Perioadele de învăţare mixtă ar putea arăta diferit pentru elevi. În timp ce unii elevi s-ar putea întoarce la şcoală pentru câteva ore sau câteva zile pe săptămână şi ar putea învăţa la distanţă în restul timpului, alţii s-ar putea să înveţe doar de la distanţă. De asemenea, este posibil ca unii elevi să primească mai multe instrucţiuni faţă în faţă decât alţii, în funcţie de vârstă, nivel de educaţie şi nevoi personale de învăţare sau de circumstanţele familiale şi sociale.
Planificarea într-un astfel de mediu nu este o sarcină ușoară. În contextul atâtor necunoscute, a pierderii unor perioade de învăţare, care va avea efecte durabile asupra elevilor în anii următori şi a anxietăţii şi stresului în rândul personalului din învăţământ, a copiilor şi a familiilor, urmarea unor principii solide de luare a deciziilor este mai importantă ca oricând şi reprezintă premisa pentru creşterea rezilienţei sistemelor de educaţie.
Evaluarea rapidă a necesităților
- Cum se va realiza o evaluare rapidă pentru a se observa dacă sediul şi infrastructura şcolilor respectă reglementările pentru redeschiderea acestora?
- Cum se va realiza o evaluare rapidă pentru a se observa dacă necesităţile financiare respectă reglementările pentru redeschiderea şcolilor?
- În ce măsură aceste evaluări rapide acoperă:
• Echipamente sanitare, acces la apă curentă şi echipamente pentru igienă personală;
• Curăţarea şi dezinfectarea şcolilor;
• Echipamente de protecţie personale (de exemplu, măşti) şi echipamente pentru monitorizarea sănătăţii (de exemplu, termometre fără contact);
• Opiniile părinţilor, cadrelor didactice şi elevilor cu privire la COVID-19?
• Cum vor fi colectate şi agregate informaţiile despre deschiderea şcolilor, pentru a transmite procesul decizional şi politicile despre cel mai bun mod de a susţine elevii, şcolile şi localităţile unde procesul de predare este cel mai afectat după redeschiderea oficială a şcolilor ?
- Cum va fi organizat procesul de coordonare, la nivel naţional şi local, între autorităţile locale, educaţionale şi sanitare, pentru a decide în privinţa redeschiderii şcolilor şi a posibilei închideri a acestora în viitor?
- Cum vor fi consultaţi pe larg părinţii, elevii şi comunităţile cu privire la redeschiderea şcolilor, în special cei mai marginalizaţi?
Planificarea şi pregătirea şcolilor
Cum se vor asigura şcolile de faptul că au planuri, protocoale, recomandări şi sisteme solide de gestionare a cazurilor, acolo unde este relevant, pentru a pentru a reacţiona cu privire la:
 Respectarea reglementărilor şi a recomandărilor naţionale de sănătate
 Punerea la dispoziţie, gestionarea şi monitorizarea accesului la apă curentă, a echipamentelor sanitare şi a celor pentru igienă personală;
 Punerea la dispoziţie, gestionarea şi monitorizarea proceselor de curăţare şi dezinfectare din şcoli;
 Punerea la dispoziţie, gestionarea şi monitorizarea echipamentelor de protecţie personale (de exemplu, măşti) şi a echipamentelor pentru monitorizarea sănătăţii (de exemplu, termometre);
 Operaţiuni şcolare sigure: (i) sosiri, plecări, timp de joacă, timp de ieşit afară şi pauză de prânz eşalonate; (ii) deplasarea între diferite părţi ale şcolii, sisteme cu sens unic, deplasările elevilor şi ale cadrelor didactice; (iii) lăsarea şi luarea de la şcoală a copiilor, precum şi planificări generale pentru părinţi; (iv) pregătirea şi distribuirea alimentelor la şcoală; (v) folosirea grupurilor sanitare; (vi) sporturi, recreaţie şi activităţi de grup; (vii) proceduri de evacuare;
 Distanţare fizică (creşterea spaţiului separator şi scăderea interacţiunii dintre elevi şi grupuri);
 Evaluarea necesităţilor elevilor şi a personalului care sunt vulnerabili din punct de vedere medical şi care au nevoie de protecţie;
 Gestionarea şi izolarea cazurilor de elevi şi personal care prezintă simptome;
 Păstrarea contactului cu elevul sau angajatul care se află în izolare la domiciliu şi/ sau este infectat cu virusul care cauzează COVID- 19;
 Gestionarea absenteismului elevilor sau al personalului din cauza problemelor de sănătate şi a recomandării de a rămâne la domiciliu;
 Revenirea sigură la şcoală a elevilor şi a personalului care au fost infectaţi cu virusul care cauzează COVID-19;
 Închiderea şcolii în urma transmiterii virusului care cauzează COVID-19 la elevi şi personal.

Cum se vor asigura şcolile de faptul că au recomandări clare ce adresează secţiunile cheie ale planului: recomandări pentru cadrele didactice, recomandări pentru personalul şcolii care se ocupă de întreţinere, recomandări pentru părinţi şi recomandări pentru elevi?
Cum vor transmite şcolile în mod indirect elevilor, personalului şi părinţilor protocoale şi recomandări şi cum îi vor susţine pentru a se orienta în ceea ce priveşte noile poziţionări, facilităţi şi echipamente?
Cum va fi organizată medierea şi orientarea pentru elevii cu dizabilităţi şi famiile acestora?
Cum vor fi implicaţi părinţii în crearea, monitorizarea şi revizuirea planurilor şi a recomandărilor şcolare? Cum vor fi susţinute familiile cele mai marginalizate în scopul participării?
Ce măsuri specifice vor lua şcolile pentru a preveni stigmatizarea şi discriminarea elevilor şi a personalului infectat cu virusul care cauzează COVID-19 sau a celor care locuiesc împreună cu persoane infectate?
Cum vor monitoriza şi revizui şcolile planurile, protocoalele şi recomandările? Cât de des? Cine va fi implicat în aceste activităţi?

Bibliografie: https://www.unicef.org/romania/sites/unicef.org.romania/files/

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 47 evenimente

«MARTIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre simularea Evaluării Naționale pentru clasa a 8-a? Votați ceea ce vi se pare mai important, comentați.

147 voturi | 4 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN