Şcoala cu
bune practici

43 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Europa și politicile de educație

Interes general | Toate disciplinele

Propus de: DanielaPalcuie | 10.09.2020 17:15 | Revista cadrelor didactice nr. 68/2020 | 508 vizualizări

Politicile de educație, formare și ocuparea forței de muncă din statele membre UE trebuie să se concentreze pe creșterea și adaptarea competențelor și oferirea unor oportunități mai bune de învățare la toate nivelurile

Europa și politicile de educație
Ing. Palcuie Daniela
COLEGIUL ENERGETIC – RM. VÂLCEA
Politicile de educație, formare și ocuparea forței de muncă din statele membre UE trebuie să se concentreze pe creșterea și adaptarea competențelor și oferirea unor oportunități mai bune de învățare la toate nivelurile, pentru a dezvolta o forță de muncă de înaltă calificare și receptivă la nevoile economiei. În mod similar, întreprinderile au un acut interes de a investi în capitalul uman și îmbunătățirea gestionării resurselor lor umane.
Piețele forței de muncă din UE marchează o schimbare lentă, dar constantă în sectoarele ocupării forței de muncă dominante, se deplasează din sectoarele agriculturii și industriei în sectorul serviciilor. Persoanele fizice cu nivel scăzut de calificare vor reprezenta grupul cel mai vulnerabil la schimbările în cerințele pieței forței de muncă. Cu o tendință de îmbătrânire a populației în întreaga lume dezvoltată, sistemele de securitate socială vor fi puse sub presiune puternică pentru a satisface nevoile populației de pensionari în creștere şi ale șomerilor, cei slab calificați. Acest lucru înseamnă că dezvoltarea abilităților nu este rezervată exclusiv pentru persoanele cu înaltă calificare - este din ce în ce o necesitate pentru toți.
Comunicarea continuă să afirme că ocupații non-manuale de calificare vor necesita o forță de muncă calificată; din cauza nivelurilor de creșterea rapidă a nivelului de studii este de așteptat un dezechilibru al competenţelor ca cel puțin condiție temporară. În sectorul serviciilor, sunt de așteptat să crească posturi legate de sarcinile de bază non-rutină. Alfabetizare digitală nu mai este suficientă; trebuie să fie completate cu alte competențe transversale pentru a maximiza eficiența și productivitatea acestora. Rezolvarea problemelor, abilități analitice, abilități de comunicare se dovedesc a fi un factor tot mai important pentru eficiența globală a competențelor profesionale. Cu toate acestea, problema cu neatingerea unui nivel educațional rămâne persistentă.
Sunt definite opt competențe cheie și descrise cunoștințele esențiale, aptitudinile și atitudinile legate de fiecare dintre acestea. Aceste competențe cheie sunt:
- Comunicarea în limba maternă, care este "abilitatea de a exprima și interpreta concepte, gânduri, sentimente, fapte și opinii atât în formă orală și scrisă (ascultare, vorbire, citire și scriere) și de a interacționa lingvistic într-un mod adecvat și creativ într-o gamă completă de contexte sociale și culturale (competențe-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții:. Cadrul de referință european, 2006, p 4);
- Comunicarea în limbi străine, care implică, în plus față de principalele dimensiuni de competențe de comunicare în limba maternă, medierea și înțelegerea interculturală. Nivelul de competență depinde de mai mulți factori și capacitatea de ascultare, vorbire, citire și scriere (Competențe-cheie pentru învățarea de-a lungul vieții:. Cadrul european de referință, 2006, p 5);
- Competențe matematice și competențe de bază în știință și tehnologie. Competența matematică este "abilitatea de a se dezvolta și de a aplica gândirea matematică pentru a rezolva o serie de probleme în situații de zi cu zi, cu accentul fiind pus pe proces, activitate și cunoaștere" (Competențe-cheie pentru învățarea de-a lungul vieții: Cadrul european de referință, 2006, p . 6). Competențe de bază în domeniul științei și tehnologiei se referă la stăpânirea, utilizarea și aplicarea cunoștințelor și metodologii care să explice lumea naturală. Acestea implică o înțelegere a schimbărilor cauzate de activitatea umană și responsabilitatea fiecărui individ ca cetățean;
- Competența digitală implică utilizarea încrezătoare și critică a tehnologiei societății informaționale (IST) și abilități de bază, astfel, în domeniul tehnologiei comunicațiilor și informațiilor (TIC)
- Competențe sociale și civice. Competența socială se referă la competența personală, interpersonale și interculturale și toate formele de comportament care ajută indivizii să participe într-un mod eficient și constructiv în viața socială și de muncă ( Cadrul de referință european, 2006, p. 9). Ea este legată de bunăstarea socială. O înțelegere a codurilor de conduită și a obiceiurilor din diferite medii în care operează indivizii este esențială. Competența civică, și în special cunoașterea conceptelor și structurilor sociale și politice (democrație, justiție, egalitate, cetățenie și drepturi civile), echipează indivizii să se angajeze în participarea activă și democratică
- Spirit de inițiativă și antreprenoriat este "abilitatea de a transforma ideile în acțiune. Ea implică creativitate, inovare și asumarea de riscuri, precum și abilitatea de a planifica și gestiona proiecte în vederea atingerii obiectivelor
- Sensibilizare și exprimare culturală, care implică aprecierea importanței exprimării creative a ideilor, experiențelor și emoțiilor într-o serie de arte (muzica, artele spectacolului, literatura și artele vizuale).
Competențele-cheie reprezintă o combinație de cunoștințe, abilități și atitudini adecvate contextului. În acest scop, competențele cheie sunt acelea de care toți indivizii au nevoie pentru împlinirea și dezvoltarea personală, cetățenia activă, incluziunea socială și ocuparea forței de muncă. Ele sunt considerate toate la fel de importante pentru o viață de succes într-o societate bazată pe cunoaștere. Ele sunt reciproc legate și se influențează reciproc: de exemplu, competență în competențele de bază fundamentale ale limbii, alfabetizare, numerație și în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) constituie un fundament esențial pentru învățare, în timp ce învață să înveți suportă toate activitățile de învățare.
Cu toate că toate statele membre ale Uniunii nu se referă în mod explicit la competențele cheie, cele mai multe au introdus deja concepte similare: competențe de bază, abilități de bază, competențe cheie, etc. Pentru țările care utilizează în mod specific termenul "competențe", aplicarea cunoștințelor și abilităților și include, de asemenea, atitudini .
Cadrul de competențe-cheie cuprinde atât abilități cognitive (limbaj, matematică, competențe digitale) și abilități de bază non-cognitive sau transversale (competențe sociale și civice, competențe antreprenoriale și conștientizare culturală). Acest lucru este oarecum diferit de competențele de inserție menționate mai sus, în sensul că competențele cheie includ unele dintre competențele tehnice, dar nu exclude abilități considerate importante în cadrul abilităților de angajare. De exemplu, învățarea învățării se referă la un grup de competențe: disciplină, perseverență și motivație; competențe sociale și civice se referă la abilitățile de toleranță, empatie, comunicare; în plus, spiritul de inițiativă și de conducere este legată de creativitate, leadership, inovare și asumarea de riscuri, ceea ce contribuie la deschiderea spre experiențe .
Anticiparea nevoile viitoare de competențe reprezintă un alt pas important în stabilirea unor strategii eficiente de competențe. Acest lucru se realizează prin mai multe metode: profiluri de prognoză profesionale și de competențe la diferite niveluri de dezagregare; dialogul social; forța de muncă a sistemelor informatice de piață și a serviciilor de ocupare; și o analiză a performanței instituțiilor de formare, inclusiv studii de urmărire. Este deosebit de important să se continue dezvoltarea capacității de a învăța, mai degrabă decât de a instrui competențe tehnice specifice. Mai mult decât atât, cursuri de educație și de formare mai scurte, legate de abilități mai generale, tehnice și de bază pot contribui la atenuarea nevoilor de competențe și furnizarea de formare profesională adecvată.
Capacitatea de inserție profesională este rezultatul interacțiunii mai multor factori: furnizarea solidă de abilități de bază, accesul la educație, disponibilitatea de oportunități de instruire, motivare, capacitate și sprijin în a profita de oportunitățile de învățare continuă, precum și recunoașterea competențelor dobândite, care sunt critice pentru care să permită lucrătorilor să se adapteze la condițiile în schimbare de pe piața muncii și pentru a permite angajatorilor să fie parteneri activi în acest proces. Este necesară o mai bună coordonare între diferitele domenii de politici, reforme economice și educaționale, precum și o mai bună cooperare între guverne, instituțiile de învățământ, angajatori și cursanți pentru a se asigura că societățile contemporane vor stabili baze solide pentru învățarea pe tot parcursul vieții și dezvoltarea continuă a aptitudinilor și competențelor de bază forța de muncă de astăzi și de mâine.

Bibliografie:
European Commission/EACEA/Eurydice. Adult Education and Training in Europe: Widening Access to Learning Opportunities. Luxembourg: Publications Office of the European Union.

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 47 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

311 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN